pontosnews.gr
Τρίτη, 31/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με ποντιακή λύρα έκοψε την πίτα η Ένωση Μικρασιατών Αττικής

31/01/2013 - 1:14μμ
Με ποντιακή λύρα έκοψε την πίτα η Ένωση Μικρασιατών Αττικής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συγκίνησε η πρώτη εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Βόρειας Αττικής «Η Αγία Σοφία» που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013. Με την συνοδεία ποντιακής λύρας έψαλαν τα κάλαντα και και ύμνους από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία η χορωδία του Δημήτρη Καλομοίρη.

Την πίτα ευλόγησε ο μικρασιατικής καταγωγής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού, κ. Κύριλλος, συνοδεία της πολυμελούς Βυζαντινής Χορωδίας του Δημήτρη Καλομοίρη, η οποία στη συνέχεια «ταξίδεψε» μουσικά τους παρευρισκομένους με κάλαντα και ύμνους από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, με τους Κώστα Αθανασιάδη (λύρα Πόντου), Βαγγέλη Καλύβα (κανονάκι) και Παναγιώτη Λαζαρίδη (κρουστά).

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής, η Πρόεδρος Δέσποινα Αφεντούλη εξέφρασε την ευχή «οι κοινές μας ρίζες και η παράδοση να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης, ελπίδας και δύναμης», τονίζοντας ότι «Η Αγία Σοφία» «αποτελεί σημείο συνάντησης της παλαιότερης και τη νεότερης γενιάς, ώστε να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι», ενώ ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του Μητροπολίτη για συνεργασία τόσο με την Μητρόπολη, όσο και με άλλους τοπικούς φορείς.

Συγκίνηση προκάλεσε η ευγενική χορηγία της γιαγιάς Μαρίας Μπιτζηλαίου, ενώ σημαντική υπήρξε η προσφορά του Φούρνου «Φλώρος» (Ροδοπόλεως & 25ης Μαρτίου 19, Ροδόπολη), του καταστήματος (μίνι μάρκετ) της Μαρίας Δανδουλάκη (Τραπεζούντος 37, Άγιος Στέφανος), καθώς και η παραχώρηση του χώρου και η ηχητική κάλυψη από τον Δήμο Διονύσου. Ο αγιογράφος-μέλος Ε.Ε.Τ.Ε. Μιλτιάδης Αφεντούλης φιλοτέχνησε και προσέφερε αφιλοκερδώς στην Ένωση μια χειροποίητη εικόνα με χρυσό φόντο «Παναγία Οδηγήτρια», η οποία προσφέρθηκε στον Μητροπολίτη.

Τις ευχές και την αμέριστη συμπαράστασή του απέστειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοσύγκελλος Μητροπόλεως, Πατήρ Χρήστος, οι αιδεσιμότατοι Πατέρες Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, κ.κ. Χρυσοβαλάντης και Τριαντάφυλλος, ο Δήμαρχος Διονύσου, Γ. Καλαφατέλης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ωρωπού και δημοτικός σύμβουλος, Π. Βασιλάκος, οι Αντιδήμαρχοι Διονύσου, Θ. Σαραντάκη, Κ. Κοντάκης, Ι. Κανατσούλης, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσου, Μ. Γαρεφαλάκης, Ν. Καρυστινός, Σπ. Σπηλιώτης, Μ. Ουρανός, Α. Κυριακόπουλος, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Ωρωπού, Σ. Τσάδαρης, Ε. Βαρνάβα, η Πρόεδρος Δ.Κ. Διονύσου, κ. Ι. Κακούρη, ο Αντιπρόεδρος Δ.Κ. Διονύσου, Γ. Δανέζης Πατσαλιάς, αντιπρόεδρος Δ.Κ. Ροδόπολης, Μ. Κόκκαλης, τοπικοί σύμβουλοι Διονύσου, Τ. Μπάσης, Α. Μπάσης, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων: Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, Σπ. Ισόπουλος, Κοινόν Ωρωπίων, Θ. Γραμμένος, Ένωση Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας, Κ. Μαρτάκης, Σύλλογος Δρυάδες, Ρ. Μασούρη, Πολιτιστικός σύλλογος Νέων Παλατίων, Μ. Μαναβέλη, Σύλλογος Ν. Πολιτείας, Κ. Παναγιωτόπουλος, Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Διονύσου, Σ. Ζαράνη, Πολιτιστικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ωρωπού «Άγιος Γεώργιος», Α. Παπαπάνος, Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Ωρωπού, Χ. Λεμονίδης, Πολιτιστικός Σύλλογος Σταμάτας, Α. Γκίνης, Πνευματικό Κέντρο Έρευνας & Μελέτης Μικρασιατικού Πολιτισμού της Χερσονήσου Ερυθραίας, Μ. Λυμπεροπούλου, Σύλλογος Θεσσαλών Λαυρίου, κ. Δ. Βήτας, Σύλλογος Γυναικών Αγίου Στεφάνου, Μ. Φορμόζη, ΚΑΠΗ Δροσιάς, Μ. Ρέπουλης, Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Εθνική Εστία», Β. Φούκης, ο εκδότης Gutenberg, Γ. Δαρδανός, καθώς και πλήθος κόσμου.

Πηγή: mikrasiatis.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: alexandreia-gidas.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλεξάνδρεια: Αδιανόητος βανδαλισμός στο κτήριο του Συλλόγου Ποντίων – Άγνωστοι κατέστρεψαν τους ανάγλυφους αετούς

31/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΠΟΕ αποχαιρετά τη Μεγάλη Κυρία του ελληνικού τραγουδιού: «Η φωνή της Μαρινέλλας έφερε την “ποντιακή ψυχή”»

31/03/2026 - 10:05πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης» συμμετείχε δυναμικά σε ημερίδα για το εθνικό τραύμα και τη μνήμη του Πόντου

30/03/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: Instagram/syrizaep)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: «Βοηθήστε με γιατί κινδυνεύει η ζωή μου…»

30/03/2026 - 11:02μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου Δράμας: Πλησιάζει ο καιρός για το διήμερο σεμινάριο λύρας και χορού – Μικρή παράταση για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

30/03/2026 - 10:08μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΠΕΝ Κ. Μακεδονίας & Θεσσαλίας: Τριπλή εκδήλωση με τη νεολαία στο επίκεντρο – Οι προκλήσεις και οι επερχόμενες δράσεις

30/03/2026 - 5:31μμ
Ο Τάκης Βαμβακίδης σε χαρακτηριστική στιγμή της παράστασης (φωτ.: 5η Εποχή Τέχνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Το «Ροδάφ’νον» επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για τρεις παραστάσεις

30/03/2026 - 5:03μμ
Στιγμιότυπα από την ομιλία (φωτ.: facebook/Παναγία Σουμελά Κατερίνης - Ποντιακός Σύλλογος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το παρακάθ’ φανέρωσε την ιστορία του στην «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης

30/03/2026 - 3:12μμ
Οι αδελφοί Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σεμινάριο των αδελφών Τσαχουρίδη στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων για την ποντιακή μουσική

30/03/2026 - 10:56πμ
Τμήμα της αφίσας της παράστασης
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: «Τη νύφες το κλέψιμον» σήμερα στις Συκιές

30/03/2026 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Μαρινέλλα: Με αμείωτη προσέλευση συνεχίζεται το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της μεγάλης ερμηνεύτριας

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: alexandreia-gidas.gr)

Αλεξάνδρεια: Αδιανόητος βανδαλισμός στο κτήριο του Συλλόγου Ποντίων – Άγνωστοι κατέστρεψαν τους ανάγλυφους αετούς

49 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

AtmoHub: Μεταφορά αφρικανικής σκόνης και λασποβροχές αναμένονται τις επόμενες μέρες

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Άφησαν 4χρονο παιδί μόνο του στο δρόμο – Συνελήφθησαν οι γονείς για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Η ΠΟΕ αποχαιρετά τη Μεγάλη Κυρία του ελληνικού τραγουδιού: «Η φωνή της Μαρινέλλας έφερε την “ποντιακή ψυχή”»

2 ώρες πριν

«Υψηλάντεια 2026»: Η Νέα Τραπεζούντα Πιερίας τιμά την παράδοση και την ποντιακή κληρονομιά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign