Κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της απεργίας στο μετρό και στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς πρόκειται να ληφθούν σε συνεδρίασει που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Το τελεσίγραφο που έχει δώσει η κυβέρνηση στους απεργούς έχει εκπνεύσει. Οι εργαζόμενοι στο μετρό αναφέρουν ότι, αν το Υπουργείο Μεταφορών διατηρήσει τη μετενέργεια των συμβάσεών τους που λήγουν τον Απρίλιο και συζητήσουν για νέες συλλογικές συμβάσεις, τότε είναι έτοιμοι να σταματήσουν την απεργία.
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την άρση του αδιεξόδου σχετικά με τη συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στα Μ.Μ.Μ. εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, διαμηνύοντας ότι «κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο».
Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, απέρριψε το ενδεχόμενο επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο νόμος προβλέπει μια σειρά από κυρώσεις, μεταξύ των οποίων οι απολύσεις αλλά και η επίταξη.
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία
Με γενικό μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας λόγω της απεργίας και των στάσεων εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και της καταρρακτώδους βροχής που άρχισε από νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι της Αθήνας είναι αντιμέτωποι με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό, τα λεωφορεία, το τραμ και τον ηλεκτρικό, την ώρα που η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστές βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση.
Η εισαγγελία αναμένεται μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρώσει την έρευνα των καταγγελιών για εργαζομένους οι οποίοι φέρονται να αμείβονται κανονικά κατά τις ημέρες της απεργίας έχοντας δηλώσει είτε κανονική άδεια είτε ασθένεια.
Από την άλλη πλευρά, οι συνδικαλιστές και οι απεργοί έχουν οχυρωθεί στο αμαξοστάσιο της «Αττικό Μέτρο» στα Σεπόλια και αφήνουν να εννοηθεί πως αναμένουν επίθεση των ΜΑΤ, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του μετρό απεργούν για 8η συνεχή ημέρα.
Στάσεις εργασίας στα υπόλοιπα Μ.Μ.Μ.
Οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα από τις 12.00 έως τις 16.00 να μην κυκλοφορεί κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς, πλην των τρόλεϊ.
Αναλυτικότερα:
– Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 12.00 έως τις 16.00.
– Τα λεωφορεία τραβούν χειρόφρενο από τις 11.00 μέχρι τις 17.00, που σημαίνει ότι η απόσυρση των οχημάτων θα ξεκινήσει από τις 10.00, ενώ η αποκατάσταση των δρομολογίων δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 18.00. Τα τρόλεϊ θα λειτουργήσουν κανονικά.
Πώς θα κινηθούν τα Μ.Μ.Μ. τις επόμενες ημέρες:
• την Τρίτη 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (η ώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή)
• την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Παρά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης, οι απεργίες συνεχίζονται
Ανακοίνωση εργαζομένων της «Αττικό Μετρό»
Σε ανακοίνωσή τους, οι απεργοί του μετρό έδωσαν την απάντησή τους στις κατηγορίες περί «ασέβειας προς το επιβατικό κοινό», λέγοντας ότι ευθύνονται «όλοι αυτοί που μας κυβερνούν, παραμυθιάζουν και παίζουν παιχνίδια στις πλάτες όλου του ελληνικού λαού».
Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) εκφράζει «απερίφραστα την αμέριστη συμπαράστασή της και στηρίζει την αγωνιστική δράση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς και τους αγώνες όλων των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις συγκοινωνίας σε όλη τη χώρα».
«Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων – αγωνιστών του ΜΕΤΡΟ – ΤΡΑΜ – ΗΣΑΠ, οι οποίοι με την αντίσταση, τον αγώνα και τη δράση τους, ανοίγουν τον δρόμο της διεκδίκησης και της πάλης κατά των παράνομων, βάρβαρων, αντιλαϊκών, αντισυνταγματικών και ανάλγητων μέτρων που το καθεστώς έχει επιβάλει και προσπαθεί ταυτόχρονα να διατηρήσει και να επεκτείνει» σημειώνει.
Η ΟΣΜΕ καλεί «τους εργαζομένους, τους πολίτες όχι μόνο να κατανοήσουν τον αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια ή όποια θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη σε ολόκληρη την κοινωνία».
Η κυβέρνηση κατήγγειλε απεργίες- «μαϊμού»
Τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατήγγειλε πως κάποιοι εργαζόμενοι «μετέρχονται διαφόρων μεθόδων, όπως η λήψη αδειών, ενώ γίνονται παρεμβάσεις στο κέντρο ελέγχου» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επίταξης των εργαζομένων σημειώνοντας πως «φοβούμαι ότι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν υπάρχει σεβασμός ούτε απέναντι σε όρους ούτε απέναντι στα όρια».
Tα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) απάντησαν στις βολές του κ. Χατζηδάκη δηλώνοντας έτοιμα να δείξουν τα εκκαθαριστικά τους, για να διαψεύσουν το Υπουργείο Μεταφορών.
Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) υπογραμμίζει: «Καταγγέλλουμε την αδιαλλαξία της τρικομματικής αντιπροσωπείας στη χώρα, η οποία, ακολουθώντας πιστά τη συνταγή του διαίρει και βασίλευε, προσπαθεί να αμαυρώσει, να κατασυκοφαντήσει και να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων. Ο αγώνας κατά της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, κατά της φτώχειας, της εξαθλίωσης ολόκληρης της κοινωνίας και της οικονομίας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί».
Πηγή: zougla.gr