pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας στην Ελλάδα

14/01/2013 - 11:50πμ
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας στην Ελλάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με κύριο αντικείμενο την υπογραφή της συμφωνίας-πλαίσιο για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών έρχεται τον Μάρτιο στην Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, στρατηγός, Σεργκέι Σόιγκου, μετά από πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλου.

Και μπορεί η υπογραφή της συμφωνίας που είναι έτοιμη εδώ και καιρό να είναι η αφορμή, αλλά υπάρχουν και άλλα πολύ πιο ουσιαστικά ζητήματα που θα συζητηθούν, όπως το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Μέσα σε αυτή θα περιληφθεί η διακρατική σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2008 και προέβλεπε την προμήθεια των 420 ΤΟΜ BMP-3HEL, η οποία είχε “παγώσει” το 2009 όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και συνολικά “μπήκαν στο ψυγείο” οι ελληνορωσικές σχέσεις.

Ο Σεργκέϊ Σοϊγκού, είναι ο νέος ισχυρός άνδρας στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν (στην φωτό και οι δύο) και έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, καθώς ήταν αυτός που το 2007 είχε αναλάβει να διαχειριστεί ως υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων την υποστήριξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης της Ελλάδας στους δύο “πύρηνους” μήνες Αυγούστου και Οκτωβρίου με διαδοχικές αποστολές πυροσβεστικών αεροσκαφών Beriev Be-200 και ελικοπτέρων.

Κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης της εποχής θυμούνται ότι “Μας έστελνε ότι ζητούσαμε χωρίς να ακολουθεί τις τυπικές διδικασίες και έσωσε καταστάσεις, τότε”.

Τώρα έρχεται σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική: Οικονομικά ισοπεδωμένη, χωρίς να μπορεί να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από την διακρατική σύμβαση του 2008 και με Ένοπλες Δυνάμεις που δεν έχουν καν ανταλλακτικά και δεν είναι οικονομικά ικανές να εντάξουν νέα οπλικά συστήματα σε υπηρεσία.

Οπωσδήποτε θα είναι συνάντηση και συζήτηση “εφ’όλης της ύλης” και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Δύο είναι οι βασικοί τομείς στην ατζέντα. Τα εξοπλιστικά (νεά και παλαιά) και η καθαρά επιχειρησιακή/αμυντική συνεργασία στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, όπου οι ρωσικοί Στόλοι έχουν τέτοια συχνότητα εμφανίσεων που έχουν ξεπεράσει και τον 6ο Στόλος!

Μην ξεχνάμε ότι η άφιξή του Ρώσου υπουργού Άμυνας πιθανότατα θα συμπέσει ή θα έπεται μερικών ημερών της άτυπης ανακήρυξη ΑΟΖ (βασικά θα κατατεθούν συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας και αυτό θεωρούν ότι αρκεί και ίσως αρκεί στην παρούσα φάση). Με τέτοιο αριθμό ρωσικών μονάδων στο Αιγαίο, θα υπάρχει και κάποια, ας πούμε, “δεύτερη γνώμη” για το όλο ζήτημα.

Στα εξοπλιστικά υπάρχουν τα άμεσα και τα “δεύτερου χρόνου”: Στα άμεσα είναι η εκτέλεση βολής αποδοχής των S-300PMU1 η οποία σαμποτάρεται συστηματικά από τις γνωστές δυνάμεις από το 2006 όταν τα συστήματα περιήλθαν στην ιδιοκτησία της Ελλάδας, μεταβιβαζόμενα από την Κύπρο.

Το δεύτερο είναι τα ταλαίπωρα ZUBR που είχαν την γνωστή σε όλους μεταχείριση εντασσόμενα στο ΠΝ, με αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι και να καεί το ένα από αυτά τον περασμένο Ιούλιο. Τα Tor M1, ευτυχώς υποστηρίζονται αποτελεσματικά βάσει της FOS που έχει υπογραφεί.

Από εκεί και πέρα στα “δεύτερου χρόνου” υπάρχει η διακρατική συμφωνία για τα BMP-3HEL της οποίας το “μίγμα” πιθανότατα θα αλλάξει με την περίληψη σε αυτήν συστημάτων SHORADS που τόσο έχει ανάγκη ο Στρατός στα νησιά του Αιγαίου, Υπάρχει και ένας επιπλέον κατάλογος συστημάτων ο οπoίος για την ώρα αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι αν υπάρξουν αγορές αυτές θα συμβιβαστούν με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όπου η ΕΛΒΟ αποτελεί βασικό στόχο για την ρωσική πλευρά, αλλά και με την εξόφληση μέρους της αξίας της αγοράς με αγροτικά προϊόντα.

Είναι η πρώτη επίσκεψη Ρώσου υπουργού Άμυνας, που υποδέχεται η παρούσα κυβέρνηση και είχε προγραμματισθεί να γίνει το 2012 επίσκεψη Ρώσου υπουργού Άμυνας, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το defencenet.gr η οποία όμως την τελευταία στιγμή δεν είχε πραγματοποιηθεί, λόγω της αντικατάστασης του υπουργού Άμυνας στην Ρωσία.

Πηγή: agioritikovima.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου 
(φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Belharra: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά της 4ης φρεγάτας

17/09/2025 - 10:54μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Οικονόμου)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΕΘΑ: Τη διεξαγωγή άσκησης ετοιμότητας αποφάσισε αιφνιδιαστικά το Επιτελείο

17/09/2025 - 10:35πμ
Το Piri Reis (Πίρι Ρέις) αποπλέει από το λιμάνι των Βουρλών στη Σμύρνη (φωτ. αρχείου: EPA/ MEHMET OZDOGRU/ ANATOLIAN AGENCY TURKEY OUT)
ΑΜΥΝΑ

Αντι-NAVTEX από την Ελλάδα στη NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες του «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο

15/09/2025 - 1:05πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΑΜΥΝΑ

ΕΛΚΑΚ: Προκήρυξη για την ανάπτυξη δορυφόρου εξ ολοκλήρου κατασκευασμένου στην Ελλάδα

2/08/2025 - 7:15μμ
Tελετή ένταξης του συστήματος μη επανδρωμένων αεροχημάτων V-BAT παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην έδρα της ΑΣΔΕΝ, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΑΜΥΝΑ

Στο μηχανισμό SAFE η Ελλάδα – Διεκδικούμε δάνεια 1,2 δισ. για την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία

28/07/2025 - 12:09μμ
Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια της Β' φάσης της μεταρρύθμισης «ΑΤΖΕΝΤΑ 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις, Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025. (Φωτ.: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΑΜΥΝΑ

Μόνο στο Στρατό Ξηράς θα υπηρετούν πλέον οι στρατεύσιμοι – Ποιες αλλαγές ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας

24/07/2025 - 2:00μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΑΜΥΝΑ

Τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν για κατασκοπεία – Την Πέμπτη οδηγούνται στον εισαγγελέα

9/07/2025 - 10:10μμ
Η φρεγάτα «Ύδρα» (φωτ.: Χ / EUNAVFOR ASPIDES)
ΑΜΥΝΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Ο «κύβος ερρίφθη» για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ – Σύσκεψη εν πλω στο Αιγαίο υπό τον Νίκο Δένδια

3/07/2025 - 12:46μμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΣ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΣ: Ματιές στη θερινή εκπαίδευση σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

23/06/2025 - 2:42μμ
Η αεροπορική βάση της Σούδας (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

Κ. Μητσοτάκης: Διέψευσε δημοσιεύματα για μεταφορά οπλικών συστημάτων στη Σούδα

19/06/2025 - 11:29πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: martha_karayianni fun page instagram)

Μάρθα Καραγιάννη: Το κορίτσι που χόρευε με τα φώτα – Η σπουδαία πορεία στον ελληνικό κινηματογράφο, οι παθιασμένοι έρωτες και το παιδί που δεν ήρθε ποτέ

30 λεπτά πριν
O Παναγιώτης Διαμάντης μιλά στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου για τον Τρελόαρ, στην Καμπέρα. 17 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Embassy of Greece in Australia)

«Από τη Γενοκτονία στην Αναγέννηση» – Οι πρόσφυγες μέσα από το φακό του Τρελόαρ

56 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπροβοδίζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, 7 Απριλίου 2025 (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

WSJ: Εξοργισμένος ο Τραμπ με τον Νετανιάχου

1 ώρα πριν
Κτηνοτροφική μονάδα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Ευλογιά των προβάτων: Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας – «Σταματήστε τις θανατώσεις»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: opap.gr)

Ο ΟΠΑΠ κάνει «απόβαση» στα Ιωάννινα με μοναδικές εμπειρίες

2 ώρες πριν
Οι S-400 Triumf κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στη Ρωσία (πηγή: Wikipedia)

Τουρκία: Έχουμε ακόμα τους ρωσικούς S-400

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign