pontosnews.gr
Τρίτη, 15/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομιλία για τους πρόσφυγες από τον Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης

7/01/2013 - 2:40μμ
Ομιλία για τους πρόσφυγες από τον Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μία ενδιαφέρουσα ομιλία με ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο σύλλογος στις 24 Δεκεμβρίου 2012 το απόγευμα.

Η ομιλία έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από την υπογραφή της «σύμβασης περί ανταλλαγής των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών» -γνωστής ως συνθήκης της Λοζάννης- που υπογράφηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1923. Ομιλητής ήταν ο δικηγόρος, ερευνητής και συγγραφέας Θεόδωρος Παυλίδης, με θέμα «Ανταλλάξιμοι πρόσφυγες – ανταλλάξιμη περιουσία». Η ομιλία είχε ως άξονες τη σύμβαση ανταλλαγής, τη διεθνή νομιμότητά της, τα αίτια της υποχρεωτικότητας, τις ανταλλάξιμες περιουσίες και την αποκατάσταση των προσφύγων.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στους πρόσφυγες και ιδιαίτερα στους ανταλλάξιμους (αυτούς που ήρθαν στην Ελλάδα με τη σύμβαση ανταλλαγής της Λοζάννης το 1923) κι αυτό γιατί υπάρχουν και άλλοι πρόσφυγες –εκτός συμβάσεως- που δεν ήταν ανταλλάξιμοι. Αναφέρθηκε επίσης στο πώς υπογράφηκε η σύμβαση και στους υπαίτιους «για τον εξαναγκαστικό ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων» όπως λέει σε συνομιλία μας, εξηγώντας: «Υπήρχε και η σύμβαση του Νεϊγί το 1919, αλλά εκείνη η ανταλλαγή δεν ήταν υποχρεωτική. Όπως συνέβη και με τους Καυκάσιους: κάποιοι που ήρθαν από τον έσω Καύκασο είναι ανταλλάξιμοι, ενώ κάποιοι άλλοι δεν είναι. Στην υποχρεωτική ανταλλαγή όμως, οι πρόσφυγες άφησαν πίσω τους περιουσίες και πήραν εδώ άλλες. Και δεν πήραν αυτά που έπρεπε, με δεδομένη την παραίτηση του Βενιζέλου από τις αξιώσεις σε βάρος των Τούρκων».

Όσο δε για το νομικό καθεστώς αυτών των περιουσιών, ο ομιλητής τόνισε: «Επειδή είμαι δικηγόρος, έχω ερευνήσει το ζήτημα από νομικής πλευράς και διακριβώνω με στοιχεία και ισχυρά νομικά επιχειρήματα ότι η σύμβαση ανταλλαγής ήταν αντισυνταγματική και τελείως παράνομη από πλευράς διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα ενδιαφερόταν για τους Έλληνες της Τουρκίας, αλλά εκείνοι δεν ήταν πολίτες της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για τους Τούρκους. Ήταν μια ανήθικη και καταχρηστική σύμβαση, το να ξεριζώνεις ανθρώπους χωρίς να το δικαιούσαι! Και ποιο είναι το ελληνικό ή το τουρκικό κράτος που ξεριζώνει δύο εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πληρεξουσιότητα; Από ποιον πήραν αυτό το δικαίωμα;» αναρωτήθηκε.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ»

Το κυρίαρχο ερώτημα ήταν «τι ψάχνουμε και πού σκοπεύουμε μετά από ενενήντα χρόνια», στο οποίο ο κ. Παυλίδης απαντά: «Το αίτημα δεν είναι μόνο περιουσιακό, κάτι που άλλωστε από πλευράς ελληνικού δικαίου είναι τελειωμένο. Το ζήτημα είναι με αυτές τις συζητήσεις είναι πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και εμείς -οι γόνοι αυτών των ανθρώπων- είμαστε πρόσφυγες και πρέπει να δείξουμε σεβασμό στον πόνο, στην περιπέτεια και στα βάσανα των ανθρώπων που ήρθαν από εκεί».

Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο ομιλητής σημείωσε: «Στην Τουρκία έχουν πάρει τόσο σοβαρά το ζήτημα, στην ανθρώπινη και κοινωνική διάστασή του, που όταν πεθαίνει ένας πρόσφυγας γίνεται θέμα και μαζεύονται οι χωριανοί για να τιμήσουν εκείνον που έχασε την πατρίδα του και που πάντα ονειρευόταν την επιστροφή στον τόπο του!». Και κατέληξε λέγοντας: «Να συνειδητοποιήσουμε την προσφυγιά μας, το ποιοι είμαστε, γιατί είμαστε εδώ. Βλέπεις παντού “ποντιακός σύλλογος”, “μικρασιατικός σύλλογος” και δεν βλέπεις πουθενά “προσφυγικός σύλλογος”. Από την ιδιότητα του πρόσφυγα πηγάζουν άλλα πράγματα…».

Το πολυπληθές κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την ομιλία, στο περιθώριο της οποίας έθεσε ερωτήματα και συζήτησε με τον κ. Παυλίδη. Στον χώρο είχαν αναρτηθεί αποκόμματα εφημερίδων της εποχής, που καταδείκνυαν τον τρόπο με τον οποίο ο τύπος υποδέχτηκε τις εξελίξεις.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε το καθιερωμένο παρακαθ’ προς τιμή του ομιλητή με τραγούδια και χορό.

Εφημερίδα «Θράκη» Ξάνθης, Θοδωρής Μπακάλης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ελένη Καλαϊτζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

MICROstudies Robotics: Η ομάδα RGB από το Κιλκίς κατέκτησε την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό FIRST LEGO League

14/07/2025 - 10:41μμ
Πόντιοι και Αρμένιοι μαζί, στην εκδήλωση του «Μιθριδάτη» στο Λαύριο (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι και Αρμένιοι: Μαζί στο Λαύριο, μίλησαν για τη Γενοκτονία – «Όταν το δάκρυ γίνεται αγώνας»

14/07/2025 - 8:40μμ
Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης μιλά σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Μπελτές)
ΠΟΝΤΟΣ

Τηλεοπτική κόντρα Φαραντούρη-Καιρίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων – «Είσαι εθνικιστής»

14/07/2025 - 5:51μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Σωκράτης και Παναγιώτης Ορφανίδης: «Ζουν» για τη βυζαντινή μουσική και την ποντιακή λύρα

14/07/2025 - 4:07μμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διοργάνωση (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Έτοιμη η Κατερίνη για τα 27α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα» – Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και φέτος

14/07/2025 - 3:05μμ
Οι Μωμόγεροι τρέλαναν τον κόσμο στη «Γιορτή Κερασιού» στο Ροδοχώρι της Νάουσας (φωτ.: Χρήστος Ζαγγελίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ροδοχώρι Νάουσας: Με κεράσια, χαβίτς και Μωμοέρια το διήμερο τρικούβερτο ποντιακό γλέντι

14/07/2025 - 10:04πμ
Ελληνορθόδοξοι πρόσφυγες από τη Σαμψούντα το 1923, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (φωτ.: wikipedia commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Παπαθόδωρου Θεοδωρίδη: «Οι δικοί σας σφάξανε τους δικούς μας, και γι’ αυτό είναι δίκαιο να σας σφάξουμε»

13/07/2025 - 8:11μμ
(Από την αφίσα του διαγωνισμού)
ΠΟΝΤΟΣ

Πολιτιστικός Σύλλογος Πρωτοχωρίου: Η ποντιακή διάλεκτος στο επίκεντρο, σε έναν πρωτότυπο μαραθώνιο διαγωνισμό

13/07/2025 - 4:11μμ
(Εικόνα απο το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Γ.Μ. Κωνσταντινίδης: «Έναν κι άλλο μεσελόπον» από την αστείρευτη πηγή του Αισώπου

13/07/2025 - 11:03πμ
Κατεστραμμένη αγιογραφία σε ορθόδοξη εκκλησία στην επαρχία Γιουσούφελι (φωτ.: tripomatic.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Στις εσχατιές του Πόντου οι τελευταίοι Έλληνες εξισλαμισθέντες

13/07/2025 - 10:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Λαυρίου όπου μεταφέρθηκαν μετά τη διάσωσή τους ανοιχτά της Γαύδου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Ζητούνται Σύμμαχοι» αλλά χωρίς επιτυχία – Εκτός από την Ουκρανία υπάρχει και η Λιβύη, επιμένουν Ελλάδα-Ιταλία

3 ώρες πριν
H φωτιά στο Ποικίλο Όρος πάνω από το Καματερό (φωτ.: Facebook / Thanos Gatsis)

Φωτιά τώρα στο Ποικίλο Όρος, πάνω από το Καματερό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελένη Καλαϊτζίδου)

MICROstudies Robotics: Η ομάδα RGB από το Κιλκίς κατέκτησε την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό FIRST LEGO League

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονη που έπεσε από πατίνι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Άτυπη πενταμερής στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό – Με «αρκετά εναλλακτικά σενάρια» πάει ο Χριστοδουλίδης

4 ώρες πριν
Καπνός από ισραηλινό βομβαρδισμό στα περίχωρα της πόλης Σουέιντα, στη νότια Συρία (φωτ.: Χ / 
SANAEnglishOfficial)

Συρία: Δεκάδες νεκροί από μάχες Δρούζων-Βεδουίνων – Εμπλοκή του Ισραήλ

5 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign