pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομιλία για τους πρόσφυγες από τον Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης

7/01/2013 - 2:40μμ
Ομιλία για τους πρόσφυγες από τον Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μία ενδιαφέρουσα ομιλία με ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο σύλλογος στις 24 Δεκεμβρίου 2012 το απόγευμα.

Η ομιλία έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από την υπογραφή της «σύμβασης περί ανταλλαγής των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών» -γνωστής ως συνθήκης της Λοζάννης- που υπογράφηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1923. Ομιλητής ήταν ο δικηγόρος, ερευνητής και συγγραφέας Θεόδωρος Παυλίδης, με θέμα «Ανταλλάξιμοι πρόσφυγες – ανταλλάξιμη περιουσία». Η ομιλία είχε ως άξονες τη σύμβαση ανταλλαγής, τη διεθνή νομιμότητά της, τα αίτια της υποχρεωτικότητας, τις ανταλλάξιμες περιουσίες και την αποκατάσταση των προσφύγων.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στους πρόσφυγες και ιδιαίτερα στους ανταλλάξιμους (αυτούς που ήρθαν στην Ελλάδα με τη σύμβαση ανταλλαγής της Λοζάννης το 1923) κι αυτό γιατί υπάρχουν και άλλοι πρόσφυγες –εκτός συμβάσεως- που δεν ήταν ανταλλάξιμοι. Αναφέρθηκε επίσης στο πώς υπογράφηκε η σύμβαση και στους υπαίτιους «για τον εξαναγκαστικό ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων» όπως λέει σε συνομιλία μας, εξηγώντας: «Υπήρχε και η σύμβαση του Νεϊγί το 1919, αλλά εκείνη η ανταλλαγή δεν ήταν υποχρεωτική. Όπως συνέβη και με τους Καυκάσιους: κάποιοι που ήρθαν από τον έσω Καύκασο είναι ανταλλάξιμοι, ενώ κάποιοι άλλοι δεν είναι. Στην υποχρεωτική ανταλλαγή όμως, οι πρόσφυγες άφησαν πίσω τους περιουσίες και πήραν εδώ άλλες. Και δεν πήραν αυτά που έπρεπε, με δεδομένη την παραίτηση του Βενιζέλου από τις αξιώσεις σε βάρος των Τούρκων».

Όσο δε για το νομικό καθεστώς αυτών των περιουσιών, ο ομιλητής τόνισε: «Επειδή είμαι δικηγόρος, έχω ερευνήσει το ζήτημα από νομικής πλευράς και διακριβώνω με στοιχεία και ισχυρά νομικά επιχειρήματα ότι η σύμβαση ανταλλαγής ήταν αντισυνταγματική και τελείως παράνομη από πλευράς διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα ενδιαφερόταν για τους Έλληνες της Τουρκίας, αλλά εκείνοι δεν ήταν πολίτες της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για τους Τούρκους. Ήταν μια ανήθικη και καταχρηστική σύμβαση, το να ξεριζώνεις ανθρώπους χωρίς να το δικαιούσαι! Και ποιο είναι το ελληνικό ή το τουρκικό κράτος που ξεριζώνει δύο εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πληρεξουσιότητα; Από ποιον πήραν αυτό το δικαίωμα;» αναρωτήθηκε.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ»

Το κυρίαρχο ερώτημα ήταν «τι ψάχνουμε και πού σκοπεύουμε μετά από ενενήντα χρόνια», στο οποίο ο κ. Παυλίδης απαντά: «Το αίτημα δεν είναι μόνο περιουσιακό, κάτι που άλλωστε από πλευράς ελληνικού δικαίου είναι τελειωμένο. Το ζήτημα είναι με αυτές τις συζητήσεις είναι πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και εμείς -οι γόνοι αυτών των ανθρώπων- είμαστε πρόσφυγες και πρέπει να δείξουμε σεβασμό στον πόνο, στην περιπέτεια και στα βάσανα των ανθρώπων που ήρθαν από εκεί».

Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο ομιλητής σημείωσε: «Στην Τουρκία έχουν πάρει τόσο σοβαρά το ζήτημα, στην ανθρώπινη και κοινωνική διάστασή του, που όταν πεθαίνει ένας πρόσφυγας γίνεται θέμα και μαζεύονται οι χωριανοί για να τιμήσουν εκείνον που έχασε την πατρίδα του και που πάντα ονειρευόταν την επιστροφή στον τόπο του!». Και κατέληξε λέγοντας: «Να συνειδητοποιήσουμε την προσφυγιά μας, το ποιοι είμαστε, γιατί είμαστε εδώ. Βλέπεις παντού “ποντιακός σύλλογος”, “μικρασιατικός σύλλογος” και δεν βλέπεις πουθενά “προσφυγικός σύλλογος”. Από την ιδιότητα του πρόσφυγα πηγάζουν άλλα πράγματα…».

Το πολυπληθές κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την ομιλία, στο περιθώριο της οποίας έθεσε ερωτήματα και συζήτησε με τον κ. Παυλίδη. Στον χώρο είχαν αναρτηθεί αποκόμματα εφημερίδων της εποχής, που καταδείκνυαν τον τρόπο με τον οποίο ο τύπος υποδέχτηκε τις εξελίξεις.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε το καθιερωμένο παρακαθ’ προς τιμή του ομιλητή με τραγούδια και χορό.

Εφημερίδα «Θράκη» Ξάνθης, Θοδωρής Μπακάλης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας διασώζει ακόμη έναν θησαυρό της μνήμης – Ένα νυφικό γιλέκο του 1890 από την Οινόη του Πόντου

7/06/2026 - 9:04μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτας» Κρυονερίου Καβάλας: Μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη παράδοση, μουσική, χορό και κέφι στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας

7/06/2026 - 6:15μμ
Ο Δ. Λαμπρόπουλος και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη, Βασίλης Αγαθαγγελίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Μια αμφίδρομη σχέση με θεμέλιο την ποντιακή μουσική

7/06/2026 - 3:09μμ
Η αρμόδια εποπτική Αρχή που έκανε την έρευνα για τον Χόρτον σχετικά με υποτιθέμενη φιλελληνική μεροληψία του, συμπέρανε: «Εξέτασα προσεκτικά αυτά τα έγγραφα και συμφωνώ μαζί σας. Φαίνεται να αποδεικνύουν οριστικά ότι ο Χόρτον ανέφερε τα γεγονότα με αμεροληψία». Albert Putney, προϊστάμενος του Τμήματος Εγγύς Ανατολής, προς Wilbur Carr, Υπόμνημα, 6 Αυγούστου 1919 (πηγή: Αρχείο Ισμήνης και Κρίστοφερ Λαμπ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Τζορτζ Χόρτον, η Γενοκτονία των Ποντίων και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

7/06/2026 - 2:47μμ
Η 93χρονη Άννα Παπαδοπούλου σκορπίζει χώμα από την Κεπέκλησα. Δευτέρα Αγίου Πνεύματος, 1 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Η 93χρονη Άννα Παπαδοπούλου και μια χούφτα χώμα από την Κεπέκλησα του Πόντου

7/06/2026 - 1:17μμ
Στιγμιότυπο από το... ειδικό μάθημα, με καλεσμένο τον Χαράλαμπο Κωτίδη (φωτ.: Facebook /  Greek School of Nottingham)
ΠΟΝΤΟΣ

Νότιγχαμ: Μάθημα ιστορίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε μαθητές του Ελληνικού Σχολείου

7/06/2026 - 10:27πμ
Αναμνηστική φωτογραφία έξω από το ναό της Σουμελά στο Βέρμιο (φωτ.: Facebook / 
Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας - Verein der Griechen aus Pontos in Köln)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όταν η Κολονία αντάμωσε την Ημαθία: Το συγκινητικό ταξίδι παράδοσης και μνήμης των «Αργοναυτών»

7/06/2026 - 9:39πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/ΑΡΧΩΝ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» πρωταγωνίστησε στη λιτανευτική πομπή της Αγίας Τριάδος

6/06/2026 - 10:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/EvxinosLesxi)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Στην Πόλη στην Αγιά Σοφιά…»: Ρίγη συγκίνησης στο Χαλάνδρι με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών

6/06/2026 - 10:21μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΠΟΝΤΟΣ

Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»: Μια χορευτική αγκαλιά για τα παιδιά της Μέριμνας Κατερίνης

6/06/2026 - 8:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Φιλική ήττα από την Ιταλία για την Εθνική

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Αρχείου/EPA/ALAA BADARNEH/ertnews.gr)

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Πυραυλική επίθεση από το Ιράν κατά του Ισραήλ μετά την εκεχειρία – Απειλές της Τεχεράνης και κατά αμερικανικών στόχων

4 ώρες πριν

Στο Φανάρι η υπουργός Πολιτισμού – Στο επίκεντρο η προστασία των χριστιανικών μνημείων και η πολιτιστική συνεργασία

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Θοδωρής Νικολάου/ EUROKINISSI)

Εύβοια: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι μετά τα 5,2 Ρίχτερ – Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Αχαΐα: Χειροπέδες σε καταζητούμενο για ανθρωποκτονία – Ζούσε με ψεύτικη ταυτότητα και αναζητούνταν από την Interpol

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Bo Amstrup)

Κατέρρευσε ξανά ο Έρικσεν!

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign