pontosnews.gr
Σάββατο, 16/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομιλία για τους πρόσφυγες από τον Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης

7/01/2013 - 2:40μμ
Ομιλία για τους πρόσφυγες από τον Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μία ενδιαφέρουσα ομιλία με ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο σύλλογος στις 24 Δεκεμβρίου 2012 το απόγευμα.

Η ομιλία έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από την υπογραφή της «σύμβασης περί ανταλλαγής των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών» -γνωστής ως συνθήκης της Λοζάννης- που υπογράφηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1923. Ομιλητής ήταν ο δικηγόρος, ερευνητής και συγγραφέας Θεόδωρος Παυλίδης, με θέμα «Ανταλλάξιμοι πρόσφυγες – ανταλλάξιμη περιουσία». Η ομιλία είχε ως άξονες τη σύμβαση ανταλλαγής, τη διεθνή νομιμότητά της, τα αίτια της υποχρεωτικότητας, τις ανταλλάξιμες περιουσίες και την αποκατάσταση των προσφύγων.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στους πρόσφυγες και ιδιαίτερα στους ανταλλάξιμους (αυτούς που ήρθαν στην Ελλάδα με τη σύμβαση ανταλλαγής της Λοζάννης το 1923) κι αυτό γιατί υπάρχουν και άλλοι πρόσφυγες –εκτός συμβάσεως- που δεν ήταν ανταλλάξιμοι. Αναφέρθηκε επίσης στο πώς υπογράφηκε η σύμβαση και στους υπαίτιους «για τον εξαναγκαστικό ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων» όπως λέει σε συνομιλία μας, εξηγώντας: «Υπήρχε και η σύμβαση του Νεϊγί το 1919, αλλά εκείνη η ανταλλαγή δεν ήταν υποχρεωτική. Όπως συνέβη και με τους Καυκάσιους: κάποιοι που ήρθαν από τον έσω Καύκασο είναι ανταλλάξιμοι, ενώ κάποιοι άλλοι δεν είναι. Στην υποχρεωτική ανταλλαγή όμως, οι πρόσφυγες άφησαν πίσω τους περιουσίες και πήραν εδώ άλλες. Και δεν πήραν αυτά που έπρεπε, με δεδομένη την παραίτηση του Βενιζέλου από τις αξιώσεις σε βάρος των Τούρκων».

Όσο δε για το νομικό καθεστώς αυτών των περιουσιών, ο ομιλητής τόνισε: «Επειδή είμαι δικηγόρος, έχω ερευνήσει το ζήτημα από νομικής πλευράς και διακριβώνω με στοιχεία και ισχυρά νομικά επιχειρήματα ότι η σύμβαση ανταλλαγής ήταν αντισυνταγματική και τελείως παράνομη από πλευράς διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα ενδιαφερόταν για τους Έλληνες της Τουρκίας, αλλά εκείνοι δεν ήταν πολίτες της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για τους Τούρκους. Ήταν μια ανήθικη και καταχρηστική σύμβαση, το να ξεριζώνεις ανθρώπους χωρίς να το δικαιούσαι! Και ποιο είναι το ελληνικό ή το τουρκικό κράτος που ξεριζώνει δύο εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πληρεξουσιότητα; Από ποιον πήραν αυτό το δικαίωμα;» αναρωτήθηκε.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ»

Το κυρίαρχο ερώτημα ήταν «τι ψάχνουμε και πού σκοπεύουμε μετά από ενενήντα χρόνια», στο οποίο ο κ. Παυλίδης απαντά: «Το αίτημα δεν είναι μόνο περιουσιακό, κάτι που άλλωστε από πλευράς ελληνικού δικαίου είναι τελειωμένο. Το ζήτημα είναι με αυτές τις συζητήσεις είναι πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και εμείς -οι γόνοι αυτών των ανθρώπων- είμαστε πρόσφυγες και πρέπει να δείξουμε σεβασμό στον πόνο, στην περιπέτεια και στα βάσανα των ανθρώπων που ήρθαν από εκεί».

Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο ομιλητής σημείωσε: «Στην Τουρκία έχουν πάρει τόσο σοβαρά το ζήτημα, στην ανθρώπινη και κοινωνική διάστασή του, που όταν πεθαίνει ένας πρόσφυγας γίνεται θέμα και μαζεύονται οι χωριανοί για να τιμήσουν εκείνον που έχασε την πατρίδα του και που πάντα ονειρευόταν την επιστροφή στον τόπο του!». Και κατέληξε λέγοντας: «Να συνειδητοποιήσουμε την προσφυγιά μας, το ποιοι είμαστε, γιατί είμαστε εδώ. Βλέπεις παντού “ποντιακός σύλλογος”, “μικρασιατικός σύλλογος” και δεν βλέπεις πουθενά “προσφυγικός σύλλογος”. Από την ιδιότητα του πρόσφυγα πηγάζουν άλλα πράγματα…».

Το πολυπληθές κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την ομιλία, στο περιθώριο της οποίας έθεσε ερωτήματα και συζήτησε με τον κ. Παυλίδη. Στον χώρο είχαν αναρτηθεί αποκόμματα εφημερίδων της εποχής, που καταδείκνυαν τον τρόπο με τον οποίο ο τύπος υποδέχτηκε τις εξελίξεις.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε το καθιερωμένο παρακαθ’ προς τιμή του ομιλητή με τραγούδια και χορό.

Εφημερίδα «Θράκη» Ξάνθης, Θοδωρής Μπακάλης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο σουλτάνος Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, η τουγρά του (σφραγίδα) και η πρώτη σελίδα του Χάτι Χουμαγιούν (πηγή:commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=126746390 /Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι μεταρρυθμίσεις του οθωμανικού κράτους πριν να ξεσπάσουν τα γεγονότα της Γενοκτονίας

16/05/2026 - 10:28πμ
(Από το εξώφυλλο της έκδοσης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΕΝ-ΠΟΕ: Στο διαδίκτυο τα εκπαιδευτικά φύλλα εργασίας για μαθητές Δημοτικού, «Μαθαίνω για τον Πόντο»

15/05/2026 - 9:13μμ
(Φωτ.: Ιωάννης Αμαραντίδης, «Οι ενδυμασίες των γυναικών του Πόντου», Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακού Χορού «Κύκλος»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Εύχαρης Δεληγιαννίδου: Δυο-τρεις γυναίκες έφυγαν. Τις κυνήγησαν και τις σκότωσαν. Ύστερα τις βίασαν

15/05/2026 - 8:45μμ
Στιγμιότυπο από παρουσίαση σε σχολείο (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Το «Ταξίδι στον Πόντο» έφερε τη μνήμη της Γενοκτονίας σε σχολεία όλων των βαθμίδων

15/05/2026 - 6:56μμ
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Syllogos Pontion Vrykselon "Kamian 'k'en argos")
ΠΟΝΤΟΣ

Βρυξέλλες: «Γενοκτονία χωρίς τιμωρία» – Εκδήλωση μνήμης και μήνυμα για το χρέος της διεθνούς κοινότητας

15/05/2026 - 5:44μμ
Από παλαιότερες εκδηλώσεις της ΠΟΠΣ για την επέτειο της 19η Μαΐου (φωτ. αρχείου: Life Events για το Pontos News)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τις Βρυξέλλες έως την Καλαμαριά: Το οδοιπορικό μνήμης της ΠΟΠΣ για τα 353.000 θύματα του Πόντου – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

15/05/2026 - 1:45μμ
Ο Νικοπολίτης πολιτικός Σταύρος Νικολαΐδης. Αριστερά το ψηφοδέλτιο των εκλογών του 1946 (πηγή φωτογραφιών: xronometro.com. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σταύρος Νικολαΐδης, ο πολιτικός που δεν ξέχασε ποτέ τον Πόντο – Και βοήθησε να ξεδιψάσει η Αθήνα

15/05/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλαμαριά: Ο Δήμος και τα ποντιακά σωματεία της πόλης τιμούν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας στην εκδήλωση «10 λύρες για 353.000 ψυχές»

14/05/2026 - 11:59μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΕΝ-ΠΟΕ: Διευρύνονται οι πανελλαδικές εθελοντικές αιμοδοσίες «Δίνω αίμα, για το αίμα που χάθηκε»

14/05/2026 - 8:39μμ
(Φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το Παραλίμνι και ο ποντιακός ελληνισμός της Μεγαλονήσου υποδέχτηκαν την εικόνα του αγ. Γεωργίου Περιστερώτα

14/05/2026 - 7:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο σουλτάνος Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, η τουγρά του (σφραγίδα) και η πρώτη σελίδα του Χάτι Χουμαγιούν (πηγή:commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=126746390 /Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Οι μεταρρυθμίσεις του οθωμανικού κράτους πριν να ξεσπάσουν τα γεγονότα της Γενοκτονίας

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ένταση και τραυματισμοί σε ποντιακό γλέντι στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης

56 λεπτά πριν
Ένα παιδί που κρατά τις σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας παρακολουθεί πριν από την τελετή υποδοχής για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα (φωτ.: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL)

Τραμπ-Σι στο Πεκίνο: Πολλή σκηνοθεσία, λίγη ουσία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Μέρος του εικαστικού της αφίσας για τις εκδηλώσεις μνήμης του δήμου Αλεξανδρούπολης/Ιωάννης Λουκίδης)

«Η μνήμη δεν σβήνει ποτέ» – Οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Αλεξανδρούπολης τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας

2 ώρες πριν
Οι εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Με ψηφιακά «όπλα» και τεχνητή νοημοσύνη κυνηγά η ΑΑΔΕ ληξιπρόθεσμα χρέη δισεκατομμυρίων

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Βροχή, άνοδο της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη έχει το μετεωρολογικό προφίλ του Σαββάτου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign