Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει το ορθόδοξο χριστιανικό ποίμνιο της Αλβανίας μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού που ανακοίνωσε επισήμως η κυβέρνηση των Τιράνων. Προς γενική έκπληξη, εμφανίζει τους ορθοδόξους στο μικρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ιστορικά στη γειτονική χώρα, στο 6,75% του πληθυσμού, όταν κατά γενική παραδοχή, σύμφωνα με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις, ξεπερνάει κατά πολύ το 20%!
Σε έκτακτη συνεδρίαση χθες στα Τίρανα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας και του Κληρικολαϊκού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστάσιου, αποφασίστηκε να μην αναγνωριστεί το αποτέλεσμα της απογραφής, η οποία ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της χαρακτηρίζεται «στημένη διαδικασία»!
Αν και η ηγεσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας φαίνεται να επιλέγει τους χαμηλούς τόνους, αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις εντός των επόμενων ημερών και από άλλες ορθόδοξες εκκλησίες, ενώ γνώση των αποφάσεων της συνόδου πρόκειται να λάβουν και οι διεθνείς οργανισμοί, μια και σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, 57% των ερωτηθέντων φέρονται να δήλωσαν σουνίτες μουσουλμάνοι, 2% μπεχτασήδες (σ.σ. αίρεση του Ισλάμ), 10,3% καθολικοί, 2% άθεοι, ενώ 13,9% αρνήθηκαν να απαντήσουν. Οι ορθόδοξοι χριστιανοί εμφανίζονται 180.000 σε σύνολο πληθυσμού 2.800.000 Αλβανών…
Η μοναδική επίσημη δημοσκοπική απεικόνιση των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία είχε γίνει το 1935 από τον ιδιαίτερα εχθρικό Αχμέτ Ζόγου και σε δύσκολες συνθήκες τότε εμφάνισε ποσοστό 23% ορθοδόξων. Οι ορθόδοξοι θεωρούν ότι το τωρινό αποτέλεσμα ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα και υποκρύπτει ευρύτερες σκοπιμότητες. Σε μια ενδεικτική έρευνα που πραγματοποίησαν οι εκκλησιαστικές ενορίες, ποσοστό 70% των ερωτηθέντων φέρεται να δήλωσε ότι δεν τους έχει τεθεί καν το προαιρετικό, όπως προβλεπόταν, ερώτημα αν πιστεύουν στον Θεό και αν ανήκουν σε κάποια θρησκευτική ομάδα.
Οι ορθόδοξοι αντικρούουν τον μεταδιδόμενο ισχυρισμό ότι υπήρξε δραματική μείωσή τους λόγω μετανάστευσης, μεταξύ άλλων με το απλό ερώτημα «πώς είναι δυνατό να μετανάστευσαν μόνο χριστιανοί ορθόδοξοι και από τους καθολικούς κανένας;». Βάλλουν δε ευθέως εναντίον του τρόπου που διεξήχθη η απογραφή και δεν είναι οι μόνοι: τη διαδικασία αποδοκίμασαν και οι καθολικοί χριστιανοί του Bορρά, ενώ το σύνολο των εθνικών μειονοτήτων (Ελληνες, Βλάχοι, Μαυροβούνιοι και Σλαβομακεδόνες) απείχαν.
«Ηρθαν δύο κορίτσια στο σπίτι μου κι εγώ επειδή είμαι γνωστός δεν βγήκα σκόπιμα στο σαλόνι. Στη γυναίκα μου είπαν να μην απαντήσει στα ερωτήματα για την εθνικότητα και το θρήσκευμα, γιατί όπως της επισήμαναν «έτσι έκαναν και οι άλλοι», είπε στην αλβανική τηλεόραση ο πρώην βουλευτής κ. Θωμάς Μήτσιος. «Τα κάνατε μαντάρα. Οι αριθμοί δεν είναι τεκμηριωμένοι. Δεν μπορεί να έχει συμβεί τέτοια συρρίκνωση, το αποτέλεσμα δεν έχει δημογραφική λογική», σχολίασε με άρθρο του στον Tύπο ο ειδικός περί των θρησκευτικών κ. Αχιλλέας Μπερτζόλι. Πολιτικοί και διπλωματικοί παρατηρητές στα Τίρανα και στις Bρυξέλλες, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», ανέφεραν ότι η όλη επιχείρηση της απογραφής δείχνει να σχεδιάστηκε στο πνεύμα του γενικότερου κλίματος που επικρατεί στην Αλβανία και υλοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει μια συγκεκριμένη στρατηγική. Ποια είναι αυτή; «Η εμφάνιση ενός κράτους αμιγώς αλβανικού ως προς το έθνος και μουσουλμανικού ως προς το θρήσκευμα, με περιθωριακές εθνικές μειονότητες, «ολίγη» από καθολικούς και σχεδόν καθόλου ορθοδόξους…». Τους οποίους ορθοδόξους ο καλπάζων αλβανικός εθνικισμός κατηγορεί με κάθε ευκαιρία, ως «Δούρειο Ιππο» της Ελλάδας στην Αλβανία.
Ο κ. Αναστάσιος
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος, θρησκευτικός ηγέτης με υψηλό κύρος στην παγκόσμια σκηνή, μολονότι προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο την Αλβανία διεθνώς, δεν είναι για τους ακραίους κύκλους παρά ο «μαύρος συνταγματάρχης» των Ελλήνων και συχνά δέχεται χυδαίες επιθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το αμφισβητούμενο από τους ορθοδόξους χριστιανούς -και όχι μόνο- αποτέλεσμα της απογραφής απειλεί να τορπιλίσει τις εν γένει καλές σχέσεις του χριστιανικού στοιχείου με την αλβανική ηγεσία. Ο κίνδυνος επιστροφής του κλίματος στις μέρες του Δεκεμβρίου του 1994, όταν η σφοδρή αντίδραση των ορθοδόξων στην προσπάθεια του Σαλί Μπερίσα να διώξει τον κ. Αναστάσιο προκάλεσε πολιτική κρίση και είχε σαν αποτέλεσμα να καταψηφισθεί το σχέδιο Συντάγματος που περιείχε το σχετικό άρθρο, δεν είναι αμελητέος. Οι πληροφορίες αναφέρουν τον τελευταίο αποφασισμένο να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία την κατάσταση και να εργαστεί ώστε να μη φτάσει στα άκρα.
Του Σταυρου Tζιμα
Πηγή: kathimerini.gr