pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αποκάλυψη: Τι πραγματικά συμφωνήθηκε στο Eurogroup;

3/12/2012 - 9:25πμ
Αποκάλυψη: Τι πραγματικά συμφωνήθηκε στο Eurogroup;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σοβαρά ερωτήματα για το τι πραγματικά συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, για την αξιοπιστία του προγράμματος, για τους όρους που καλείται να εκπληρώσει η Ελλάδα και, βεβαίως, για το ποιος λέει τελικά την αλήθεια στους πολίτες εγείρουν τα κρίσιμα έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Realnews.

Τα δύο κείμενα, τα οποία έχει στην κατοχή της η Realnews -οι επιστολές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτκαι τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, σε απάντηση ερωτήσεων του SPD- προκαλούν σύγχυση ως προς τους στόχους και τις εκτιμήσεις των εταίρων μας, αλλά δεν επιτρέπουν αμφιβολίες σε ότι αφορά το εύρος και το βάθος των ελέγχων που σκοπεύουν να μας επιβάλουν.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις μετά το Eurogroup, ο στόχος για το χρέος διαμορφώθηκε στο 124% για το 2020 και κάτω του 110% για το 2022. Στη δισέλιδη επιστολή του, ωστόσο, προς τους επικεφαλής των Κ.Ο. της Μπούντεσταγκ εν όψει της ψήφισης, προχθές, του ελληνικού πακέτου, ο Β. Σόιμπλε κάνει λόγο για στόχο 126,6% για το 2020 -διαφορά που ισοδυναμεί με απόκλιση περίπου 5 δισ. ευρώ- και 115% για το 2022.

Στην ίδια επιστολή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αιτιολογεί την αντίθεση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο νέου «κουρέματος», αναφέροντας ότι «δεν θα καθίστατο δυνατή η συνέχιση του εν λόγω προγράμματος διάσωσης με τη μορφή που έχει σήμερα» και ότι «η εξασφάλιση των δανείων προς την Ελλάδα προϋποθέτει εγγυήσεις για τη Γερμανία σε ότι αφορά την αποπληρωμή των εν λόγω δανείων». Οι εγγυήσεις αυτές, συνεχίζει ο Β. Σόιμπλε, θα πρέπει να διασφαλίζουν το ελάχιστο δυνατό ρίσκο για τη Γερμανία.

Στην παράγραφο 7 του εγγράφου διευκρινίζεται ότι «η προσφορά για την επαναγορά του χρέους θα αφορά όλους όσοι εμπλέκονται στην αγορά ελληνικών ομολόγων, και γι’ αυτό θα συμπεριληφθούν και οι ιδιώτες ομολογιούχοι». Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρη η αναφορά σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και μικροομολογιούχους, που θα υποστούν για ακόμη μία φορά απώλειες.

Στην παράγραφο 9 δηλώνεται κατηγορηματικά ότι «μια παράταση του προγράμματος για δύο χρόνια δεν ισχύει», αλλά η παράταση αφορά «τους στόχους υλοποίησης, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την οικονομική αναπροσαρμογή της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεση». Το μίνιμουμ πλεόνασμα θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2016, αντί για το 2014, αναφέρεται, αλλά τονίζεται ότι «επιμήκυνση του προγράμματος δεν προκύπτει από όλα αυτά», στοιχείο που καταρρίπτει και τον όποιο ισχυρισμό για ενδεχόμενη χαλάρωση της λιτότητας στο ορατό μέλλον.

Στο ίδιο έγγραφο καταδεικνύεται ακόμη η αδυναμία της Ελλάδας να απορροφήσει διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια. Παρά το γεγονός ότι η εθνική συμμετοχή περιορίστηκε δραστικά, επισημαίνεται ότι από τα 20,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013 η Αθήνα έχει απορροφήσει μόλις τα 7,1 δισ. ευρώ. Για τη διετία 2012-13 διατίθενται 13,4 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, «ο στόχος που έχει τεθεί για την απορρόφηση των συμφωνημένων ποσοστών αυξήθηκε».

Ασφυκτική εποπτεία
Η γερμανική κυβέρνηση είχε καταστήσει εξαρχής σαφές ότι η όποια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να συνδέεται με ασφυκτική επιτήρηση και εγγυήσεις. Ο έλεγχος που έχει συμφωνηθεί να ασκηθεί στην υλοποίηση των όρων του προγράμματος περιγράφεται λεπτομερώς στην εννιασέλιδη επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας του και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τις προθέσεις των δανειστών μας.

Όπως τονίζεται, οι αλλαγές περιέχουν «βελτιωμένη καθοδήγηση του προγράμματος» και εκταμίευση της δανειακής δόσης σε… δόσεις, ώστε να συνδεθούν οι έλεγχοι που έχουν ήδη σχεδιαστεί με τα περαιτέρω βήματα. Η εκταμίευση των 9,3 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους δεν είναι δεδομένη, αλλά εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, που θα προσδιοριστούν σε μνημόνιο κατανόησης (MoU) ως «ορόσημα». Ενδεικτικά αναφέρεται η εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης ήδη τον Ιανουάριο του 2013.

Στο κείμενο περιλαμβάνονται αναλυτικά και τα προαπαιτούμενα (prior actions), μεταξύ των οποίων η ένταξη 2.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας έως το τέλος του 2012, το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων, οι αλλαγές στα εργασιακά και οι ρήτρες αναπλήρωσης στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο Β. Σόιμπλε στον ειδικό λογαριασμό, ο οποίος, όπως εξηγεί, θα αναπτυχθεί περαιτέρω σε «βελτιωμένο λογαριασμό ελέγχου», όπου θα μεταφέρονται αυτομάτως τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, τα πλεονάσματα και το 30% των εσόδων που θα υπερβαίνουν τους στόχους – άρα, ακόμη και από ενδεχόμενη επιτυχία δεν θα επωφεληθούν άμεσα οι Έλληνες. «Κάθε βήμα θα ελέγχεται ενδελεχώς σε ότι αφορά τις συνέπειές του», καθησυχάζει ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος ξεκαθαρίζει και τους όρους για τις ελαφρύνσεις που αποφάσισε το Eurogroup.

«Μόνο υπό την προϋπόθεση πραγματικής εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών μέτρων κατά την περίοδο του προγράμματος και πέρα από αυτήν», αναφέρει, ενώ σε ότι αφορά μελλοντικές ελαφρύνσεις, θέτει ως όρο την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Μόνο τότε η ευρωζώνη «δίνει ελπίδες ότι, εάν χρειαστεί, θα λάβει υπόψη της ενδεχομένως τη λήψη περαιτέρω μέτρων», όπως η μείωση της υποχρέωσης συγχρηματοδότησης των κοινοτικών προγραμμάτων ή και η μείωση των επιτοκίων του πρώτου δανείου, επισημαίνεται στην επιστολή.

Πηγή: enikos.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Επτά στους δέκα έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση – Έρχονται στοχευμένοι ψηφιακοί έλεγχοι

14/06/2025 - 3:17μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν έως τις 20 Ιουνίου

13/06/2025 - 6:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκάδες χιλιάδες κατοικίες σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά η κυβέρνηση

9/06/2025 - 9:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα καταβάλλονται έως τις 13 Ιουνίου

8/06/2025 - 4:58μμ
Οι εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/ Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Αρχίζει η επιχείρηση «καθαρό μητρώο» – Στόχος ληξιπρόθεσμες οφειλές 108,4 δισ. ευρώ

7/06/2025 - 10:19πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η συζήτηση για 13ο-14ο μισθό και για τις αντίστοιχες συντάξεις

30/05/2025 - 9:56πμ
Στιγμιότυπο από το 9ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής (φωτ.: Papadakis Press)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα είναι οι αυριανοί ναυτικοί, πώς θα τους κρατήσουμε στα πλοία

28/05/2025 - 6:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρ. Πιερρακάκης: Υπό εξέταση η υποχρεωτική καταβολή των ενοικίων μέσω τράπεζας – «Το μέσο ενοίκιο στη χώρα δεν είναι 255 ευρώ»

27/05/2025 - 9:00μμ
Από τα έργα για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου (φωτ.: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κρήτη «ενώθηκε» με την Αττική στη μεγαλύτερη ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας

26/05/2025 - 11:50πμ
ΔΟΥ Ψυχικού (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: «Προκάτ» όλες μέχρι το 2028

25/05/2025 - 11:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γαϊδουράκι σε στάβλο της Κέας, Κυκλάδες (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)

Κίνα: Σχεδόν 6 εκατομμύρια γάιδαροι σφάζονται κάθε χρόνο για ένα φάρμακο, μέχρι πρότινος προνόμιο των αυτοκρατόρων

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης Κ23: Χάλκινο και πανελλήνιο ρεκόρ η 4×100μ. μικτή ομαδική mixed

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καλλιτεχνικής κολύμβησης: Χάλκινο μετάλλιο η Καραβασίλη στο τεχνικό σόλο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης Κ23: Χρυσό ο Σίσκος, ασημένιο η Δαμασιώτη, χάλκινο η Βασιλάκη

1 ώρα πριν
Συγκλονιστικό καλλιτεχνικό δίδυμο η Κλαυδία και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

30 κλικ «γεμάτα» Κλαυδία: Από τον Ασπρόπυργο στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών μια… Eurovision δρόμος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων: Νοκ άουτ ο Καραλής στη Μαδρίτη

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign