pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μελέτη για τις κατασχεθείσες περιουσίες των Αρμένιων

30/11/2012 - 2:02μμ
Μελέτη για τις κατασχεθείσες περιουσίες των Αρμένιων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η παρουσίαση της ενδελεχούς έρευνας για την κατασχεθείσα περιουσία των Αρμενικών κοινοτικών ιδρυμάτων παρουσιάστηκε την Τετάρτη το απόγευμα σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κτίριο του IKSV.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχε ο καθηγητής Χουσεΐν Χατεμί, ο Αναπ. Καθηγητής Ελτσίν Ματζάρ, ο δικηγόρος Οράλ Τσαλισάρ και η Νόρα Μιντάνογλου εκ των υπευθύνων υλοποίησης της μελέτης.

Οι ομιλητές τόνισαν κατά την έναρξη της εκδήλωσης ότι δεν πρόκειται για ένα έργο που θέλει να προβάλλει τη χαμένη περιουσία αλλά να υπογραμμίσει ότι αυτή η περιουσία ήταν το δίκτυ που στήριζε και παρείχε τα απαραίτητα προκειμένου να οικοδομηθεί γύρω από τις εκκλησίες, τα σχολεία, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τους μορφωτικούς συνδέσμους, η κοινωνική ζωή και πολιτισμός των Αρμενίων. Πράγματι, αυτό ισχύει για όλες τις μειονότητες που είδαν τα ιδρύματα τους να αποψιλώνονται από τα βασικά τους περιουσιακά στοιχεία.

Ο καθηγητής Χουσεΐν Χατεμί που έχει ασχοληθεί σε βάθος με τα ιδιοκτησιακά ζητήματα των βακουφικών περιουσιών έκανε μια ανάλυση για την νομική διάσταση των ζητημάτων που πηγάζει από την Οθωμανική αυτοκρατορία και το ισλαμικό δίκαιο ενώ ο Καθηγητής Ελτσίν Ματζάρ τόνισε πως αυτό το έργο καταγραφής και ανάδειξης του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις είναι αυτό ακριβώς το βήμα που πρέπει να γίνει ώστε η συζήτηση και ο διάλογος για τις μειονότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν να πάει παρακάτω.

Η Νόρα Μιντάνογλου αναφέρθηκε στη μεθοδολογία της έρευνας και στα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν κατά τον εντοπισμό των διάφορων αρχείων μιας για σχεδόν το 6% της συνολικής αρμενικής περιουσίας δεν έχει μπορέσει να εξακριβωθεί το νομικό της καθεστώς. Επίσης ανέφερε ότι από το σύνολο της περιουσίας όλων των αρμενικών ιδρυμάτων το περίπου 50% έχει χαθεί ενώ το 44% είναι αυτό παραμένει ακόμα στα βακούφια.

Το βιβλίο «Δηλωτικό 2012, Οι κατασχεθείσες περιουσίες των Αρμενικών βακουφίων» κατ’ αντιστοιχία του Δηλωτικού του 1936 το οποίο χρησιμοποιήθηκε αργότερα για να πλήξει την περιουσία των μειονοτικών ιδρυμάτων, είναι μια ενδελεχής μελέτη 480 σελίδων του φαινομένου υφαρπαγής της μειονοτικής περιουσίας που δημοσιεύεται για πρώτη φορά. Περιλαμβάνει αναλυτικούς πίνακες και χάρτες στους οποίους αποτυπώνονται όλες οι περιουσίες καθώς και κείμενα που αναδεικνύουν την προβληματική των μειονοτικών βακουφικών περιουσιών μαζί με παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων από τα αρμενικά ιδρύματα. Η έκδοση είναι στα τουρκικά και αγγλικά.

Σύντομα όλο το έργο καταγραφής και τα αποτελέσματά του θα αναρτηθούν σε ιστοσελίδα που κατασκευάζεται ειδικά για αυτό τον σκοπό ώστε να γίνουν προσβάσιμες οι πληροφορίες σε όλους.

Αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του στο ίδρυμα Hrant Dink ως φορέας υλοποίησης του έργου σε χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιδρύματος Open Society (Açık Toplum) και ευχόμαστε σύντομα να ακολουθήσει αντίστοιχη μελέτη και σε όλες τις υπόλοιπες κοινότητες. 
 
Της Μαρίνας Δρυμαλίτου

Πηγή: rumvader.org

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απόκριες στον Πόντο, 1920 (φωτ.: Αρχείο Ιωάννας Πασαλίδου / the-hellenic-mosaic.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μοναχού Ευθύμιου Διονυσιάτη: Σημειώσεις περί του ποντιακού καρναβάλου

1/02/2026 - 11:05μμ
Έλληνες με τις οικογένειές τους σε εκδρομή στα περίχωρα του Βλαδικαυκάς (πηγή: Αρχείο Κωνσταντίνου Παυλίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τις πατρίδες στον Πόντο, έβαλαν ρίζες στο Βλαδικαυκάς – Όμως «ξαναγύρισαν», ως ευεργέτες

1/02/2026 - 4:56μμ
Στο Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών  (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα λεύκωμα μνήμης και πολιτισμού από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

1/02/2026 - 3:16μμ
Κοπή πίτας για το 2026  (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI /  Χρήστος Μπόνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κοπές πίτας ποντιακών συλλόγων – Μια κοινή αρχή γεμάτη ευχές και μνήμες

1/02/2026 - 1:38μμ
Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά

1/02/2026 - 12:25μμ
(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ξάνθη: Αναβάλλεται η σημερινή παρουσίαση λαογραφικών χορών με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων

1/02/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον Νίκο Ακριτίδη

31/01/2026 - 11:30μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ενότητα και σύμπνοια η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» 

31/01/2026 - 9:38μμ
(Πηγή φωτογραφιών: efxinospontos.gr / Φόρης Πεταλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τους Τρεις Ιεράρχες τίμησε και φέτος η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης

31/01/2026 - 5:25μμ
Ο λογότυπος της ομάδας «Σεβάστεια»
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λονδίνο: Η ομάδα ποντιακών χορών «Σεβάστεια» σβήνει το πρώτο της κεράκι και το γιορτάζει με σεμινάριο και γνήσιο ποντιακό γλέντι

31/01/2026 - 11:51πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κακοκαιρία: Κλειστά τα σχολεία σήμερα σε Νευροκόπι και περιοχές της Ξάνθης και του Σουφλίου

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Από το κόκκινο στο πορτοκαλί – Περιορίζεται η κακοκαιρία

1 ώρα πριν
Εικόνα από την επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, και της μετονομασίας της πλατείας Δημαρχείου σε πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Υπ. Εθνικής Άμυνας / Χρήστος Πελεκούδας)

Ιωάννης Καποδίστριας: Ανδριάντας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και μετονομασία της πλατείας Δημαρχείου

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Ισόπαλο με… VAR το ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Δράμα: Δεκάδες επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν

10 ώρες πριν
Απόκριες στον Πόντο, 1920 (φωτ.: Αρχείο Ιωάννας Πασαλίδου / the-hellenic-mosaic.gr)

Μοναχού Ευθύμιου Διονυσιάτη: Σημειώσεις περί του ποντιακού καρναβάλου

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign