pontosnews.gr
Σάββατο, 14/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έφη Μιχαηλίδη: Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά

23/10/2012 - 11:54πμ
Έφη Μιχαηλίδη: Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδη διοργανώνει Κυριακάτικα μουσικά πρωινά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιά παιδιά και νέους.

Ξέρετε ότι ο όρος μπαρόκ πιθανώς προέρχεται από την πορτογαλική λέξη barucco, που σημαίνει «μαργαριτάρι με ακανόνιστο σχήμα» και ότι χρησιμοποιήθηκε στην αρχή για να χαρακτηρίσει το επιβλητικό και υπερβολικά στολισμένο στυλ της αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα; Γνωρίζετε ότι η όπερα γεννήθηκε γύρω στο 1600 και είναι ένα θεατρικό έργο που τραγουδιέται και συνδυάζει πλοκή, ποίηση, μουσική, σκηνικά και κουστούμια;

Αυτά και άλλα θα μάθουν τα παιδιά μας, αλλά κι εμείς, τα Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά, μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής, που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους γνώση, απόλαυση και εξοικείωση με την μουσική μέσα από την συμμετοχή και το παιχνίδι. Ψυχή της διοργάνωσης είναι η Εφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής, μουσικός και εκπαιδευτικός με θητεία σε ωδεία και σχολεία της Αθήνας.

«Αν και μου άρεσε η εκπαίδευση, το όνειρό μου ήταν πάντα να παίξω σε μια ορχήστρα, έστω και αν ήμουν το “τελευταίο” βιολί. Τελικά το όνειρό μου πραγματοποιήθηκε, κάτι που μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά. Το 2001 άρχισα να δουλεύω για τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Κυριακάτικων Μουσικών Πρωινών» αφηγείται η Εφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδη. Και συνεχίζει: «Τα Κυριακάτικα λειτουργούν σαν οικογενειακές συναυλίες και απευθύνονται σε παιδιά και νέους από 8 χρονών και πάνω· ανώτατο όριο ηλικίας δεν υπάρχει, φτάνει οι ακροατές να έχουν νεανική καρδιά. Τα παιδιά έρχονται με τους γονείς τους, τους φίλους τους, αλλά και σε μικρές ομάδες με τους δασκάλους από τα σχολεία και τα ωδεία τους. Τα προγράμματα έχουν κάθε φορά ένα θέμα ώστε να είναι είναι ενδιαφέροντα και ελκυστικά, χωρίς να είναι απλοϊκά. Αποφεύγουμε τα σύνθετα και μακροσκελή έργα που κουράζουν και απαιτούν συγκέντρωση για πολλή ώρα. Θέλουμε οι ακροατές μας να φεύγουν με επιθυμία να ξανάρθουν».
 
Κυριακή πρωί
Και, όπως αποδεικνύει η προσέλευση, τα παιδιά ξανάρχονται. Και μία και δύο και τρεις φορές. «Ενα μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων αναφέρεται στη Δυτική μουσική, που διαμορφώθηκε στη Δύση από το Μεσαίωνα ως τις μέρες μας, αλλά υπάρχουν και εκδηλώσεις για την παραδοσιακή μουσική, για τους Beatles, το Hip hop κ.λπ.» εξηγεί η Εφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδη, η οποία δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους μουσικούς της Καμεράτας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για το κέφι και την ευαισθησία που επιδεικνύουν. Και συμπληρώνει: «Στις εκδηλώσεις υπάρχει και σχολιασμός. Για το λόγο αυτό βρίσκομαι συνέχεια πάνω στη σκηνή, δίπλα στην ορχήστρα. Μιλάμε για τους συνθέτες, για ιστορικά γεγονότα, παρουσιάζουμε όργανα, παίζουμε μουσικά παραδείγματα, λέμε ανέκδοτα, τα παιδιά ανεβαίνουν πάνω στη σκηνή για κάποιο χάπενιγκ. Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράζεται δωρεάν ένα μικρό έντυπο με κάποιο σχόλιο, σχέδιο, ανέκδοτο, εύκολα μουσικά τεστ, ένα μουσικό σταυρόλεξο.»
 
Εκτός Σαββάτου και Κυριακής
Ομως η δραστηριότητα της Εφης Αβέρωφ- Μιχαηλίδου δεν εξαντλείται στα μουσικά πρωινά. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής αναζητά τρόπους που θα επιτρέψουν στα παιδιά από όλη την Ελλάδα να έχουν όλα πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις τέχνες. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα για παιδιά και νέους στην επαρχία: «Πήγαμε σε 13 πόλεις της Ελλάδας όπου οργανώσαμε ακροάσεις για παιδιά και νέους. Οργανώσαμε επίσης ανοιχτά μουσικά μαθήματα για σπουδαστές και καθηγητές της επαρχίας καθώς και βραδινές συναυλίες για τους κατοίκους των πόλεων με ελεύθερη είσοδο. Παράλληλα λειτούργησε το πρόγραμμα υποτροφιών και δόθηκαν υποτροφίες για τη συνέχιση των μουσικών σπουδών τους». Ανάλογες κινήσεις γίνονται όμως και στην Αθήνα. Η Καμεράτα και η εκπαιδευτική ομάδα του Συλλόγου πήγαν σε δημοτικά και σε γυμνάσια, δίνοντας έμφαση σε σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών. Και σαν να μην έφταναν αυτά, τέσσερις νέες εκπαιδευτικές δράσεις βρίσκονται «σε εξέλιξη».
 
Η πρώτη είναι η ίδρυση ενός νεανικού μουσικού διαδικτυακού σταθμού εικόνας και ήχου για νέους εθελοντές ηλικίας 12 έως 22 χρονών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης· αυτή τη στιγμή ο σταθμός βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία.
 
Η δεύτερη δράση είναι η ίδρυση του Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας, που απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη μουσική και δεν έχουν ειδικές γνώσεις. Τα σεμινάρια είναι δωρεάν, πραγματοποιούνται στην αίθουσα διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» και διαρκούν από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο.
 
Η τρίτη δράση είναι η Θερινή Μουσική Ακαδημία (Art Campus) που λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο στους Δελφούς σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Εξήντα αριστούχοι νεαροί μουσικοί συμμετείχαν δωρεάν για μια εβδομάδα σε μία σειρά από μουσικές δραστηριότητες .
 
Η τέταρτη δράση είναι η Camerata Junior, μια ορχήστρα δωματίου, αποτελούμενη από παιδιά και νέους 11-18 χρονών με υπεύθυνο τον Δημήτρη Σέμση, καθώς και η mini Camerata junior, με παιδιά ηλικίας από 8 χρονών.
 
Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά 2012-2013
-Συμφωνικές…ζαβολιές με την ΑΣΟΝ (Αθηναική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων): Εργα von Viber, Mozart, Haydn, Richard Stauss, Α. Μουστάκα, Λ. Τόνια, Φ.   Κοσώνα κ.ά. από την Αθηναική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων σε μουσική διεύθυνση Παύλου Σεργίου. (18 Νοεμβρίού, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης).

-Κυριακάτικο πρωινό για την όπερα: Από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε διεύθυνση Γιώργου Πέτρου (24 Φεβρουαρίου 2013, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης).
 
-«Βlauli goes to Greece» σε συνεργασία με το Konzerthaus Wien (3 Μαρτίου 2013, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης).

Πηγή: gynaikamag

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μάνος Γαβράς στην τιμητική εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμητική βραδιά για τον Κώστα Γαβρά από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στις Τέχνες

13/02/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Πρετεντέρης: Ένας αιώνας από τη γέννησή του – Το ελληνικό θέατρο τον τιμά

12/02/2026 - 4:56μμ
Ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς στην τελετή χωροθέτησης του «Δείκτη Μνήμης» - Σημείο Ζ, πλησίον του μνημείου Γρηγόρη Λαμπράκη, στον δήμο Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη συνάντησε ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης

12/02/2026 - 3:00μμ
H Κλαυδία βρέθηκε στη σκηνή και μάγεψε (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Οι καθηλωτικές ερμηνείες της Κλαυδίας στον Α’ Ημιτελικό και τα 7 τραγούδια που περνούν στον εθνικό τελικό την Κυριακή

12/02/2026 - 12:07πμ
(Φωτ.: un.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Εκδήλωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμβολή των ελληνικών στον διάλογο και την πολυγλωσσία εντός του διεθνούς συστήματος

10/02/2026 - 10:18πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από το Παρίσι έως τη Γενεύη, γιορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

9/02/2026 - 9:36μμ
Η επιμελήτρια των δύο τόμων, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Αμαλία Αβραμίδου μιλά στην εκδήλωση, με φόντο τα εκθέματα του ιερού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καβάλα: Δύο τόμοι φωτίζουν τα μυστικά του ιερού της Παρθένου στην αρχαία Νεάπολη

9/02/2026 - 5:25μμ
Εργάτες τοποθετούν το σήμα του φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, στον χώρο διεξαγωγής των εκδηλώσεων και τον προβολών (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βερολίνο: Με δύο ελληνικές συμπαραγωγές στο διαγωνιστικό τμήμα ανοίγει η αυλαία του 76ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου

8/02/2026 - 6:30μμ
Στιγμή από το παρελθόν στο Στρατώνι Χαλκιδικής, στον δήμο Αριστοτέλη (φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θρύλοι, μασάλια, παλιές φωτογραφίες και ιστορίες από τον δήμο Αριστοτέλη – Το έργο της Aristotales στο Στρατώνι

8/02/2026 - 9:52πμ
Η τιμητική επιγραφή των ρωμαϊκών χρόνων βρέθηκε στις αρχές του 1916 από το 8ο βασιλικό τάγμα Σκώτων τυφεκιοφόρων (φωτ.:  Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια επιγραφή που «αναδύθηκε» μέσα στον πόλεμο, κοντά στη Θεσσαλονίκη

4/02/2026 - 12:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ /Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Μέσα στο 2026 ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του Κυβερνείου

15 λεπτά πριν
Ο δεκανέας Hazel Wood (δεξιά) χαιρετά στρατιωτικά προτού παραλάβει ξύλινα κιβώτια που περιείχαν τα λείψανα Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια τελετής επαναπατρισμού αγνοουμένων (MIA), στις 10 Ιουνίου 1996, στο αεροδρόμιο του Ανόι. 

Το Ανόι παρέδωσε στις ΗΠΑ, τα υποτιθέμενα λείψανα επτά αγνοουμένων. Τα λείψανα, τοποθετημένα σε φέρετρα καλυμμένα με την αμερικανική σημαία, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Χαβάη για να γίνει η ταυτοποίησή τους (φωτ. αρχείου: Hoang Dinh NAM)

Θα ξανακάνουν λάθος οι ΗΠΑ;

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σωματείο «Παναγία Σουμελά» δήμου Θέρμης)

Το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θέρμης ετοιμάζει τον ετήσιο χορό του με ενθουσιασμό

1 ώρα πριν
Τρακτέρ μπροστά από τη Βουλή, λίγο πριν από την αναχώρηση των αγροτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σύνταγμα: Φεύγουν τα τρακτέρ μετά τη νύχτα κινητοποιήσεων – Προειδοποιήσεις για νέα μπλόκα

1 ώρα πριν
Πόντιοι και Πόντιες από τη Σαμψούντα (φωτ.: αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με ποντιακά δίστιχα: Το παράπονο, ο έρωτας, ο χωρισμός

2 ώρες πριν
Το κτήριο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign