pontosnews.gr
Κυριακή, 6/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στα ύψη η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

22/10/2012 - 9:05πμ
Στα ύψη η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανησυχητικά τα στοιχεία από την επιστημονική έρευνα για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Μεταξύ 2009 και 2010 οι γεννήσεις παρουσίασαν μείωση κατά 3.167 νεογνά, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν την τελευταία δεκαετία τη χειρότερη δημογραφικά περίοδο από το 1940.

Δραματική η κατάσταση στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα, κυμαινόμενος γύρω στο 1,39 και για τις αμιγώς Ελληνίδες υπηκόους ίσως και κάτω από το 1, που κατατάσσει την Ελλάδα στην 199η θέση επί 220 χωρών (ο δείκτης γονιμότητας για να αντιπροσωπεύει την ομαλή αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους πρέπει να είναι πάνω από 2,1).

Επίσης, η σύγκριση των δεικτών γεννήσεων και θανάτων στην Ελλάδα δείχνει ότι ο δείκτης θανάτων (0,93%) σχεδόν ταυτίζεται με τον δείκτη γεννήσεων (0,98%).

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2011, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν 106.777 και οι θάνατοι 110.729.

Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα “Κυήσεις – Αποβολές – Δημογραφικό και Οικονομική κρίση”, που διοργάνωσε η Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Ο κ. Κρεατσάς στάθηκε ιδιαίτερα στον διπλασιασμό, τα δύο τελευταία χρόνια, των παλίνδρομων κυήσεων από 2% σε 4%, συσχετίζοντας το γεγονός με το άγχος και την ανασφάλεια που επιφέρει η οικονομική κρίση, καθώς και με την ηλικία των γυναικών, μετά τα 35 οι αποβολές αυξάνονται, την πλημμελή παρακολούθηση της εγκύου, αλλά και με περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το φθινόπωρο καταγράφονται οι περισσότερες αποβολές και αυτό πιθανόν να οφείλεται στην έκθεση της εγκύου στην ηλιακή ακτινοβολία, στην αυξημένη κινητικότητα, αλλά και στη μείωση των επισκέψεων στον γιατρό.

Αύξηση του αριθμού των κυήσεων που καταλήγουν σε διακοπή, εκτιμά για το επόμενο διάστημα, ο αναπληρωτής καθηγητής Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, καθώς όπως είπε, μέσα στην οικογένεια αναπτύσσεται ένας προβληματισμός για το μέλλον, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής

Από την άλλη πλευρά, το προσδόκιμο επιβίωσης παρουσιάζει αύξηση και κυμαίνεται για τον γενικό πληθυσμό στο 79,78%, για τους άνδρες στο 78,02% και για τις γυναίκες στο 81,09%, κατατάσσοντας την Ελλάδα σε αξιόλογη σειρά μεταξύ των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Παράλληλα και άλλοι σημαντικοί για την επιβίωση του ανθρώπου δείκτες, όπως η βρεφική και η περιγεννητική θνησιμότητα, στη χώρα μας έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση και ακολουθούν τους αντίστοιχους δείκτες των προηγμένων χωρών. Η βρεφική θνησιμότητα από 2,96% το 1970, έχει φτάσει στο 0,3% σήμερα και η περιγεννητική θνησιμότητα στο 0,626%.

Όλα αυτά αποτελούν ένα ιστορικό επίτευγμα, δεν παύουν όμως να σηματοδοτούν μια ανησυχητική εξέλιξη, δεδομένης της δημογραφικής επιβράδυνσης των τελευταίων ετών, σημειώνουν οι επιστήμονες.

“Η υπογεννητικότητα στη χώρα μας σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, οδηγεί όχι μόνο στη μείωση του μεγέθους του πληθυσμού, αλλά και σε δημογραφική γήρανση, με όλα τα επακόλουθα για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας”, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Νικόλαος Σαλάκος.

Η δημογραφική γήρανση σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο σύστημα υγείας, καθώς και στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, υπογράμμισε, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Υφαντόπουλος.

Σημείωσε ότι η οικονομική κρίση έχει πολλές ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην κοινωνία και ειδικότερα στις χαμηλότερες οικονομικές τάξεις που καλούνται να επιβιώσουν σε συνθήκες αυξανόμενης φτώχειας και εξάρτησης από ένα σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας, λόγω της δημογραφικής γήρανσης-, συνεχείς περικοπές δαπανών, σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και υποδομές και αυξανόμενη οικονομική ανασφάλεια.

“Οι ανισότητες υγείας έχουν επιδεινωθεί, πλήττοντας κυρίως τους ηλικιωμένους, τον νεανικό πληθυσμό και τις γυναίκες”, ανέφερε ο κ. Υφαντόπουλος.

Υπάρχουν όμως και τα αισιόδοξα μηνύματα, καθώς, όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής Νικόλαος Σαλάκος, οι νέοι είναι αρκετά ενημερωμένοι για τις μεθόδους αντισύλληψης και χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή.

Πηγή: news247

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τουρίστες στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή με καύσωνα σε όλη τη χώρα

6/07/2025 - 8:00πμ
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

5/07/2025 - 9:50μμ
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελευσίνα: Συνελήφθη 31χρονος που βίαζε κι εξέδιδε 17χρονη

5/07/2025 - 8:13μμ
Αστυνομικοί και ασθενοφόρο στο σημείο της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πολωνός καθηγητής το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

5/07/2025 - 7:05μμ
Ελικόπτερο κάνει ρίψεις νερού στη διάρκεια πυρκαγιάς (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Θανάσης Δημόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τις φλόγες από αέρος και εδάφους στην Αλυκή Θηβών – Η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών

5/07/2025 - 5:52μμ
Ελικόπτερο κάνει ρίψεις νερού στη διάρκεια πυρκαγιάς (φωτ. αρχείου: IleiaLive.gr/Γιάννης Σπυρούνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός λόγω φωτιάς στις Αλυκές Θηβών – Συνελήφθη 52χρονος για την πυρκαγιά στην Εύβοια

5/07/2025 - 4:41μμ
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι των δήμων και οι καταγγελίες εξετάζονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με την επικινδυνότητα κάθε ακινήτου (φωτ. αρχείου: Νικολίνα Κουρκουρίκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελέγχει τα ακαθάριστα οικόπεδα η Πυροσβεστική – 3.748 καταγγελίες πολιτών μέσα σε 18 ημέρες

5/07/2025 - 2:22μμ
Η νεαρή οδηγός δεν υστερεί σε τίποτα από τους άνδρες συναδέλφους της (φωτ.: Παρασκευή Κάφκια)
ΕΛΛΑΔΑ

Μια νεαρή οδηγός λεωφορείου σπάει τα στερεότυπα των «αντρικών» επαγγελμάτων – Στόχος της οι διεθνείς διαδρομές

5/07/2025 - 1:10μμ
Μέλος της Προεδρικής Φρουράς προσφέρει νερό σε Εύζωνα που εκτελεί την υπηρεσία του στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού λόγω του επερχόμενου καύσωνα

5/07/2025 - 12:02μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό, τραμ, λεωφορεία: Πιλοτικά θα λειτουργήσουν σήμερα 24ωρο στην Αθήνα

5/07/2025 - 9:51πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι καρτ ποστάλ  απεικόνιζαν το έθιμο των Μωμόγερων στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης του Waiblingen και την κατάδυση του Σταυρού στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Argo WN)

Ομογένεια: Οι «Αργοναύτες» του Waiblingen έκαναν το καλό κι ενίσχυσαν το Ορφανοτροφείο «Η Μέλισσα»

33 λεπτά πριν
Οικογένεια στο Τέξας περπατά στις πλημμυρισμένες περιοχές του Κέρβιλ, δίπλα στον ποταμό Γκουανταλούπε (φωτ.: EPA/Dustin Safranek)

Πλημμύρες στο Τέξας: 15 παιδιά ανάμεσα στους 50 νεκρούς, αγνοούνται άλλα 27 παιδιά και δύο ενήλικες

1 ώρα πριν
(Πηγή φωτ.: Facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Νομού Σερρών ''Εύξεινος Λέσχη'')

Φυλακές Νιγρίτας: Οι Πόντιοι των Σερρών χόρεψαν στην τελετή αποφοίτησης εκπαιδευομένων-τροφίμων του ΣΔΕ

2 ώρες πριν
Τουρίστες στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κυριακή με καύσωνα σε όλη τη χώρα

2 ώρες πριν
Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ (φωτ.: EPA/Allison Robbert)

Ο Μασκ ανακοίνωσε τη δημιουργία κόμματος με την ονομασία America Party

10 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/nea.trapezounta.eleusina)

Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»: Να προσφέρετε ο κάθε ένας από το μετερίζι του στην Ποντιακή Παράδοση

11 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign