pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πρατηριούχοι: Δεν αγοράζουμε, δεν πουλάμε πετρέλαιο θέρμανσης

16/10/2012 - 7:34πμ
Πρατηριούχοι: Δεν αγοράζουμε, δεν πουλάμε πετρέλαιο θέρμανσης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στον «αέρα» είναι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, που κανονικά θα ξεκίναγε Δευτέρα, καθώς η συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των πρατηριούχων και του Γ. Στουρνάρα απέβη άκαρπη.

Οι πρατηριούχοι δήλωσαν ότι δεν θα πωλήσουν πετρέλαιο και ζητούν συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Δεν αγοράζουμε πετρέλαιο θέρμανσης δεν πουλάμε πετρέλαιο θέρμανσης», ξεκαθάρισαν εξερχόμενοι της συνάντησης.

Οι ίδιοι αποκάλυψαν πως θα επιδιώξουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και επέκριναν την κυβέρνηση για το ότι πλήττει το σύνολο των πολιτών λόγω της αδυναμίας να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο στη θέρμανση και για το αίτημα να επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης ήταν ότι αυτήν τη στιγμή τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν άλλες λύσεις πέρα από την εξίσωση του φόρου και ότι το ζήτημα μπορεί να επανεξετασθεί μόνο όταν βελτιωθούν τα έσοδα του Δημοσίου.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Μεταφορών και Περιβάλλοντος, θα δρομολογήσουν άμεσα τις διαδικασίες, ώστε να θωρακιστεί το σύστημα διακίνησης καυσίμων απέναντι σε όλες τις στρεβλώσεις και πρακτικές νοθείας, καταδολίευσης και φοροδιαφυγής.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τα οποία έχουν ως αφετηρία το νόμο 4072/2012, οι διατάξεις του οποίου θα ενεργοποιηθούν πλήρως με τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων που αναμένονται μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Μεταξύ των διατάξεων αυτών συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών στις φορολογικές αποθήκες, σύστημα GPS στα βυτιοφόρα και στα πλωτά μέσα και η ιχνηθέτηση υγρών καυσίμων με ραδιοϊσότοπα.

Οι πρατηριούχοι αντιδρούν στη εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ζητούν να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου, αναμένεται να ξεπεράσει το 1,35 ευρώ/λίτρο, βάζοντας «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ήδη, βεβαίως, πολλά νοικοκυριά έχουν στραφεί σε εναλλακτικές -και φθηνότερες- μορφές θέρμανσης.

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου εφέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι (καθώς η τιμή θα είναι ακριβότερη κατά 40%) και υπολογίζουν ότι από τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής, απειλούνται με κλείσιμο 2.000 πρατήρια.

Απόσυρση της εξίσωσης των φόρων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητείται η απόσυρση της ρύθμισης για την εξίσωση των φόρων.

Όπως επισημαίνεται, «την ίδια ώρα που κερδοσκόποι  και καρτέλ πλουτίζουν σε βάρος των πολιτών και το λαθρεμπόριο των καυσίμων μένει στο απυρόβλητο, η συγκυβέρνηση προχωράει, με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, στην εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, δηλαδή σ’ άλλο ένα “χαράτσι” στην ήδη άδεια τσέπη των πολιτών».

Έσοδα από την εξίσωση των φόρων προσδοκά το ΥΠΟΙΚ

«Από την αύξηση τού συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης θα προκύψει σαφώς αύξηση στα δημόσια έσοδα, παρά τη μείωση της κατανάλωσης για το προϊόν αυτό, η οποία λαμβάνεται υπόψη», αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Ωστόσο, προσθέτει ότι «ο ακριβής προσδιορισμός τής επίπτωσης στα έσοδα θα εξαρτηθεί από το ύψος τού επιδόματος θέρμανσης, καθώς και από την καταπολέμηση τού λαθρεμπορίου».

Το έγγραφο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης τής βουλευτού της ΝΔ, Έλενας Ράπτη, η οποία έχει επισημάνει ότι η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κινείται αντίθετα σε κάθε έννοια κοινωνικής λογικής και έχει ζητήσει να ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, ποια είναι η ρεαλιστική εκτίμηση των εσόδων, καθώς αναμένεται μείωση της κατανάλωσης τού πετρελαίου θέρμανσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, πάντως, επιμένει στο έγγραφό του, ότι «η προσαρμογή αυτή και η εξίσωση του ΕΦΚ των δύο τύπων πετρελαίου, αποσκοπεί στον περιορισμό του λαθρεμπορίου, στον τομέα των πετρελαιοειδών, αφού ο μειωμένος ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί σημαντικό κίνητρο για διάπραξη λαθρεμπορικών πράξεων».

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει, επίσης, ότι η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΕΦΚ στα καύσιμα, σε όλη την Επικράτεια, είναι σύμφωνη με τις κοινοτικές διατάξεις, επισημαίνοντας την πρόθεση τού υπουργείου Οικονομικών για την παροχή επιδόματος θέρμανσης.

Και τηλεφωνικά η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Με μία ηλεκτρονική αίτηση που θα υποβάλλουν οι πολίτες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πληροφορούνται αυτόματα αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου που προορίζεται για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε στον Βήμα 99,5 ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, θα λειτουργήσει και μία τηλεφωνική γραμμή (210- 4802552) για όσους δεν μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και μία ειδική γραμμή που θα εξυπηρετεί τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Newsroom ΔΟΛ

Πηγή: in.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στην Αχαράβη, την παραλία της Κέρκυρας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βοριάδες έως 8 μποφόρ και ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Οι περιοχές στο «5»

13/08/2026 - 8:10πμ
Ελληνικό διαβατήριο (φωτ.: ΧΚ)
ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες του εξωτερικού: Πώς δηλώνονται ψηφιακά γέννηση, γάμος και θάνατος – Η διαδικασία σε 6 βήματα

12/08/2026 - 10:54μμ
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γ’ Γυμνασίου: Δωρεάν κρατική πιστοποίηση ξένης γλώσσας – Πώς και πότε ξεκινά

12/08/2026 - 7:24μμ
Κλειστή η πρόσβαση στον Υμηττό, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη: Στο «5» έξι περιοχές – Κλείνουν Λυκαβηττός και δάση στη Χαλκιδική

12/08/2026 - 6:12μμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σίνδος: Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά 59χρονου που έβαλε έξι φωτιές

12/08/2026 - 5:00μμ
Καπνός από τη φωτιά στον Λουτρόπηγο, όπως φαίνεται από την παραλία της Νέας Περάμου. Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Kaps Dion)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Λουτρόπυργο Αττικής: Βελτιωμένη η εικόνα – Οκτώ εναέρια μέσα στη μάχη

12/08/2026 - 4:12μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στον Λουτρόπυργο Αττικής

12/08/2026 - 2:49μμ
O σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος
(φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κώστας Παπαζάχος: Ο σεισμός στην Κολομβία και οι ομοιότητες με εκείνους σε Κύθηρα και Λεωνίδιο

12/08/2026 - 12:21μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Διακοπή δρομολογίων στη Γραμμή 2 λόγω απόπειρας αυτοκτονίας στον Άγιο Αντώνιο

12/08/2026 - 11:28πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα Αυγούστου: Μαντέψτε τι καιρό θα κάνει!

12/08/2026 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, στο Οβάλ Γραφείο. 11 Αυγούστου 2026. (φωτ.: The White House / Joyce N. Boghosian)

ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ αλλάζει τακτική – Οικονομική ασφυξία αντί νέων βομβαρδισμών

18 λεπτά πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)

LIVE από την Ίμβρο: Το συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

49 λεπτά πριν
Ο Νόαμ Μπέταν, εκπρόσωπος του Ισραήλ, ερμηνεύει το τραγούδι «Michelle» στον μεγάλο τελικό της 70ής Eurovision, στη Βιέννη, στις 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Eurovision: Νέος κανόνας «φωτογραφίζει» το Ισραήλ – Μπορεί να κερδίσει, αλλά όχι να διοργανώσει

53 λεπτά πριν
Επισκέπτης παρατηρεί την κυψελοειδή εγκατάσταση για τα 65 χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου. Το έργο, μήκους 30 και ύψους τριών μέτρων, έχει στηθεί μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Τείχος του Βερολίνου: 65 χρόνια από τη νύχτα που μια πόλη κόπηκε στα δύο – Η νέα «διάφανη» εγκατάσταση

1 ώρα πριν
Στην Αχαράβη, την παραλία της Κέρκυρας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Βοριάδες έως 8 μποφόρ και ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Οι περιοχές στο «5»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)

Κυρίαρχη στην Ευρώπη η Παρί – Πήρε ξανά το UEFA Super Cup

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign