Την ερχόμενη Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στην γερμανική πρωτεύουσα. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης.
Το ραντεβού κλείστηκε για την ερχόμενη Τρίτη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ο επίτιμος καλεσμένος στο γεύμα εργασίας της Γερμανίδας καγκελαρίου και η Αθήνα άρχισε ήδη να καλλιεργεί προσδοκίες για τη συγκεκριμένη συνάντηση στο Βερολίνο. Κατά πόσο όμως πρόκειται για μια επίσκεψη ουσίας και όχι για επίσκεψη ρουτίνας; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα στην ανταπόκριση της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle από τη γερμανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτζ ανακοίνωσε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν κυρίως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο ούτε η εκπρόσωπος Τύπου ούτε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών θέλησαν να αναφερθούν σε πιο… λεπτά θέματα, όπως για παράδειγμα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα ή στα ανοιχτά ζητήματα του εργασιακού και του ασφαλιστικού.
Επίσκεψη ρουτίνας ή όχι;
Την Δευτέρα, μια ημέρα πριν τον Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο θα προσγειωθεί ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς ωστόσο η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έσπευσε να μετριάσει τις πιθανές εντυπώσεις. «Η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά είναι επίσκεψη ρουτίνας», είπε στην ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους η Κριστιάνε Βιρτζ.
Η Deutsche Welle αναφέρει όμως ότι δύσκολα μπορεί κανείς να δεχτεί αυτό τον ισχυρισμό ενόψει και των επικείμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. «Θα πρέπει να αναμένεται ότι ο κ. Σαμαράς θα εκθέσει στην κ. Μέρκελ τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του εάν δεχόταν νέα σκληρά αιτήματα της τρόικας. Αν κρίνει κανείς από τη στάση της καγκελαρίου στο παρελθόν δύσκολα μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιδείξει μεγάλη κατανόηση. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογισθεί η προ ημερών δήλωση του Eurogroup, το οποίο ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου», λέει η Deutsche Welle.
Ο συντάκτης του άρθρου υπογραμμίζει ότι σε μια συγκυρία κατά την οποία η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει ένα νέο μνημόνιο το οποίο όμως θα το προτιμούσαν οι εταίροι στην ευρωζώνη αλλά και η ΕΚΤ, είναι συζητήσιμο το αν ο Αντώνης Σαμαράς θα πείσει τους Γερμανούς για τις φοροελαφρύνσεις που έχει ήδη εξαγγείλει.
«Οπωσδήποτε η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε στην Ελλάδα για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Το ζητούμενο όμως είναι, αν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση κάνοντας συμβιβασμούς σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και εφαρμογής των συμφωνηθέντων προκειμένου να αποφευχθεί μια αριστερή κυβέρνηση», καταλήγει η ανταπόκριση της Deutsche Welle.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)