11 Αύγουστος 2014, 14:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2015, 10:35

Βροχή Περσείδων 2014: Πότε θα δείτε να βρέχει αστέρια

  • Βροχή Περσείδων 2014: Πότε θα δείτε να βρέχει αστέρια

Η… μαγική σκόνη του κομήτη Σουιφτ – Τατλ θα μας κάνει και φέτος να στρέψουμε τα μάτια στον νυχτερινό ουρανό! (φωτογραφία: Wally Pacholka, Astropics.com / TWAN)

Ο Αύγουστος είναι γνωστός για την πανσέληνό του, την ομορφότερη και την πιο φωτεινή όλου του έτους. Είναι όμως γνωστός και για τα πεφταστέρια του, τη «βροχή των διαττόντων» που κοσμεί τον νυχτερινό ουρανό απαρέγκλιτα τις δυο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου. 

Πιστές στο ραντεβού τους και φέτος οι Περσείδες μας κάνουν να στρέφουμε τα μάτια στον ουρανό από τη δύση του ηλίου έως και την ανατολή της επόμενης. Ωστόσο το αποκορύφωμα της… μαγικής βροχής αναμένεται αύριο βράδυ και οι αστρονόμοι μας δίνουν και μια μικρή συμβουλή: αν έχετε υπομονή και όρεξη για ξενύχτι, όσο ο αστερισμός του Περσέα ανεβαίνει και πιο ψηλά στον ουρανό τόσο περισσότεροι είναι οι διάττοντες που μπορεί να φτάσουν τους 60 με 80 την ώρα!

Σύμφωνα με τους Συλλόγους Φίλων Αστρονομίας η καλύτερη ώρα για παρατήρηση είναι περίπου στις 3 τα ξημερώματα. Οι λιγότερο μυημένοι απλά την Τρίτη το βράδυ, Τετάρτη ξημερώματα, θα απολαύσουν το φαινόμενο επιλέγοντας ένα σημείο όπου δεν θα υπάρχει τόσο έντονη φωτορύπανση. Όσο δηλαδή πιο μακριά γίνεται από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι λίγο πιο ψαγμένοι καλό είναι να προτιμήσουν μια από τις αστροσυναντήσεις που διοργανώνουν οι αστρονομικοί σύλλογοι και οργανισμοί σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος στο Βόλο διοργανώνει στις 21.00 αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο (Σωρό). Στην Κρήτη ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας θα στήσει τα τηλεσκόπια του στις 23.00 στα Φαλάσαρνα.



Τι είναι οι Περσείδες

Διάττων, μετέωρο, πεφταστέρι. Όπως και αν αποκαλέσει κανείς τις Περσείδες στην πραγματικότητα πρόκειται για τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Σουίφτ – Τατλ κατά τη διέλευση του από τη Γη. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος που δεν ξεπερνά το ένα γραμμάριο, έλκονται από τον πλανήτη μας, χτυπάνε στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και αναφλέγονται.

Αυτή η «βροχή» που βλέπουμε εμείς είναι το αποτέλεσμα της ανάφλεξης που ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας και σχηματίζει μια φωτεινή σφαίρα μήκους 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα από 30 έως 60 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Αν και η «γέννησή» τους οφείλεται τα απομεινάρια του κομήτη Σουιφτ – Τατλ, οι Περσείδες χρωστούν το όνομά τους στον αστερισμό του Περσέα, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους φαίνεται να έρχεται από εκεί.

Σήμερα ξέρουμε ότι αν ξενυχτήσουμε προκειμένου να δούμε τη βροχή των αστεριών, κάνουμε κάτι που έκαναν οι άνθρωποι ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ.! Γιατί μπορεί ο συγκεκριμένος κομήτης να ανακαλύφθηκε μόλις το 1862 από τους Αμερικανούς Λιούς Σουίφτ και Χόρας Τατλ, η περιφορά του όμως γύρω από τον Ήλιο μετρά πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια.

Λέγεται ότι ο Άρατος, ο Αλεξανδρινός ποιητής του 3ου αιώνα π.Χ., αναφέρει τη βροχή των Περσείδων στο έργο «Φαινόμενα», το αστρονομικό και μετεωρολογικό ποίημα που προκάλεσε το θαυμασμό των συγχρόνων του.

Το δε 258 η βροχή των Περσείδων θα συνδεθεί με τον Άγιο Λαυρέντιο. Στη Γερμανία θεωρούν ότι στις 10 Αυγούστου τα πεφταστέρια που εμφανίζονται στον ουρανό είναι τα δάκρυα του Άγιου που μαρτύρησε εκείνη την ημέρα κατά τη διάρκεια των διωγμών από τον αυτοκράτορα Βαλεριανό. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr