Στον Πόντο δεν υπήρχαν βαφές σαν αυτές που χρησιμοποιύμε σήμερα. Γι αυτό το λόγο οι Πόντιες νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν κρεμμυδόφυλλα για να βάψουν τα πασχαλινά αυγά τους.
Το χρώμα που παίρνουν τα αυγά από τις φλούδες των κρεμμυδιών είναι μεταξύ του κόκκινου και του κεραμιδί, ενώ οι αποχρώσεις εξαρτώνται από την ποσότητα των φλουδιών που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς και από την ώρα που θα αφήσετε τα αυγά σας μέσα στο διάλυμα που θα φτιάξετε.
Ο τρόπος με τον οποίο έβαφαν τα αυγά στον Πόντο ήταν ο εξής:
Έβαζαν νερό σε μια κατσαρόλα κι έριχναν ξύδι 3 κουταλιές της σούπας. Τύλιγαν τα αυγά με τις φλούδες των κρεμμυδιών και τα στερέωναν δένοντάς τα με τούλι ή γάζα.
Τοποθετούσαν τα αυγά στην κατσαρόλα και τα έβραζαν για 10' περίπου. Στη συνέχεια τα άλειφαν με λάδι.
Ένας άλλος τρόπος ήταν να βράσουν πολλά κρεμμυδόφυλλα σε νερό με ξύδι.
Έπαιρναν τα αυγά τοποθετούσαν επάνω τους φυλλαράκια μαϊντανού, ματζουράνας ή αμπερόριζας και τα τύλιγαν με τούλι ή γάζα. Στη συνέχεια τα τοποθετούσαν στο νερό και τα έβραζαν για 10' περίπου.
Έτσι τα αυγά έπαιρναν το κεραμιδί χρώμα και στα σημεία που είχαν βάλει τα φυλλλαράκι έμενε το σχήμα τους.
Την μέθοδο αυτή χρησιμοποιούν πολλές νοικοκυρές και σήμερα γιατί είναι οικολογική.
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr
Διαβάστε ακόμα:
Πώς θα φτιάξετε νόστιμα Ποντιακά τσουρέκια