26 Σεπτέμβριος 2014, 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Γιατί καθυστερεί, σε ποιους δήμους θα εφαρμοστεί

  • Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πότε γίνεται η καταβολή του Αυγούστου

Βραδυπορία, αποσπασματικότητα και διοικητικές δυσλειτουργίες εντοπίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους όσον αφορά τη δημιουργία αποτελεσματικού διχτυού κοινωνικής ασφάλειας, μέσα στο οποίο εντάσσεται και η θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ –όπως τονίζεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού– που δεν έχει υλοποιήσει το μέτρο, παρά τη βαθύτατη κρίση που αντιμετωπίζει και η οποία έχει αποδιαρθρώσει σε σημαντικό βαθμό τον κοινωνικό ιστό, με 2,5 εκατ. ανθρώπους να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Σημειώνεται δε ότι η υλοποίηση του μέτρου συζητείται από το 2000. Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικού μηχανισμού κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, στη Βουλή, κατήρτισε έκθεση υπό τον τίτλο «Πολιτικές ελαχίστου εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα: Μία συγκριτική ανάλυση».

Η φτώχια απειλεί 6,3 εκατ. Έλληνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στα 6,3 εκατ. ανήλθε το 2013 ο πληθυσμός της Ελλάδας που ζούσε υπό το καθεστώς φτώχειας, ή υπό την απειλή της φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οξύτατα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, βραδυπορεί». Σημειώνεται δε ότι ενώ η ζήτηση για κοινωνική μέριμνα από την πλευρά των πολιτών είναι έντονη, η προσφορά από το κράτος χαρακτηρίζεται από «αποσπασματικότητα και διοικητικές δυσλειτουργίες».

Στο πλαίσιο αυτό «το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών από την οικονομική ύφεση στο άμεσο μέλλον», ενώ –όπως τονίζεται– το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος «ήρθε στην Ελλάδα καθυστερημένα».

Στη χειρότερη θέση στην ΕΕ

Επισημαίνεται επίσης πως η Ελλάδα –σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat)– βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην ΕΕ των 28 χωρών όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας, ενώ συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Παράλληλα, κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς το δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Σε ποιους δήμους το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά:

Οι 13 δήμοι της πιλοτικής εφαρμογής είναι: Καλλιθέας, Τρίπολης, Χαλκίδας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μαλεβιζίου, Ερμούπολης Σύρου, Σάμου, Μεσολογγίου, Έδεσσας και Δράμας.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr