23 Σεπτέμβριος 2014, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:32

6.000 κατασχέσεις και 987 πλειστηριασμοί για τα χρωστούμενα στο ΙΚΑ

  • 6.000 κατασχέσεις και 987 πλειστηριασμοί για τα χρωστούμενα στο ΙΚΑ

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται νέα ομαδικά ειδοποιητήρια προς τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ. 

Σε κανονικό σαφάρι είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει επιδοθεί το ΙΚΑ, το οποίο από τον περασμένο Νοέμβριο έως τον Αύγουστο έχει κάνει πάνω από 6.000 κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας ενώ έχει προχωρήσει και σε 987 πλειστηριασμούς. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιδρύματος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν τα 7,8 δισ. ευρώ. Φαίνεται όμως ότι το νέο σύστημα είσπραξης, υπό τη μορφή ρυθμίσεων, δεν αποδίδει τα αναμενόμενα καθώς στα ταμεία του ΙΚΑ μπήκαν μόλις 249 εκατομμύρια. Κι αυτό γιατί από όσους χρωστούν στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο κάτι λιγότερο από 30.000 ήταν αυτοί που έως τις 12 Σεπτεμβρίου ήταν συνεπείς και εξόφλησαν εμπρόθεσμα τη δόση τους. 

Ομαδικά ειδοποιητήρια για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Το τελευταίο διάστημα το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ξεκίνησε να αποστέλλει ομαδικά ειδοποιητήρια προς οφειλέτες του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ. 

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, προς το Κέντρο Είσπραξης διαβιβάζονται όσες οφειλές ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής συνολικά 210.260 στοιχεία οφειλετών με χρέη που φτάνουν τα 7,9 δισ. ευρώ έχουν διαβιβαστεί προκειμένου να τους σταλούν οι πρώτες ειδοποιήσεις-προσκλήσεις αλλά και ατομικές ειδοποιήσεις, που αποτελούν το δεύτερο στάδιο ενημέρωσης για την τακτοποίηση των οφειλών. 

Τα μεγαλύτερα χρέη είναι προς τον ΟΑΕΕ. Ο συγκεκριμένος ασφαλιστικός φορέας δεν έχει προχωρήσει έως τώρα σε κατασχέσεις, και έχει στείλει τα ειδοποιητήρια προς το Κέντρο Είσπραξης το οποίο τώρα καλείται να βάλει στα ταμεία του 2,35 δισ. ευρώ. 

Πιο αυστηρά εισπρακτικά μέτρα θέλει το ΔΝΤ

Και ενώ η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών για τη δυνατότητα νέας ρύθμισης που θα βοηθήσει τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα Ταμεία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει επιφυλάξεις για το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί το ΚΕΑΟ. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ειδικός εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ για την πορεία της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, Πάτρικ Ντε Μετς, ζητά την επέκταση του μέτρου αναγκαστικής είσπραξης και για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι προκειμένου να διευκολυνθεί η είσπραξη των ποσών που οφείλονται, το ΚΕΑΟ εξακολουθεί να χορηγεί άτυπα ασφαλιστική ενημερότητα σε όσους χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ και οι οποίοι καταβάλλουν δόσεις. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ