15 Σεπτέμβριος 2014, 15:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Όλα όσα έγιναν στη 10η Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας (φωτο)

  • Αύριο ξεκινά η 14η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
    Αναμνηστική φωτογραφία από τη 10η Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

Σε ένα μαγευτικό τοπίο στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, στο χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων του Δήμου Πολυγύρου, πραγματοποιήθηκε για 10η συνεχή χρονιά η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Ο.Ε.), με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Π.Ο.Ε. και του Δήμου Πολυγύρου στην Χαλκιδική.

Το θέμα της 10η Συνάντησης φέτος ήταν «Ο Πόντος στην αρχαιότητα και η εκπαίδευση στον Πόντο». Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν Πόντιοι νεολαίοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να συζητήσουν αλλά και να διασκεδάσουν υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, το τριήμερο 12 έως 14 Σεπτεμβρίου 2014.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής οι νέοι άρχισαν να φτάνουν στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, όπου τους υποδεχόταν η οργανωτική επιτροπή της νεολαίας που τους τακτοποιούσε στους κοιτώνες της παιδικής κατασκήνωσης. Με την ολοκλήρωση των αφίξεων, έγινε η επίσημη έναρξη της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης της Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. με αγιασμό τον οποίον έκανε ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος. Στην ομιλία του έκανε λόγο για το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι νέοι ποντιακής καταγωγής βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην πολιτιστική κληρονομιά του Πόντου.


Η βραδιά συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Επαμεινώνδρα Φαχαντίδη, του Προέδρου του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Π.Ο.Ε. Λεόντιου Σαρβανίδη "ψυχή" της διοργάνωσης, του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Γρηγόρη Κεσαπίδη και άλλων. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ πρότεινε οι συναντήσεις ποντιακών χορών να γίνονται ανα διετία και στο ενδιάμεσο να γίνεται συνάντηση εκπαιδευτικού περιεχομένου. Ως εκπρόσωπος του προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γ. Παρχαρίδη παραβρέθηκε ο Γιώργος Χαρισόπουλος. Παρέστησαν και απηύθηναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος και ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος της κατασκήνωσης, Δημήτριος Ζαγκίλας.


Το Σάββατο το πρωί τις εκδηλώσεις άνοιξε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γλώσσας- φιλολογίας και πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ηλίας Πετρόπουλος ο οποίος μίλησε για το θέμα: «Ο Εύξεινος Πόντος κατά τα αρχαία χρόνια». Έπειτα τη σκυτάλη πήρε ο ιστορικός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνιος Παυλίδης που αναφέρθηκε στην «Εκπαίδευση και ιδεολογία του ποντιακού ελληνισμού».

Την Κυριακή τελευταία ημέρα της συνάντησης, ο Θεοδόσιος Κυριακίδης, Θεολόγος- Ιστορικός αναφέρθηκε στο θέμα: «Σπουδές με ειδίκευση στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κατά την περίοδο 1919-1923». Αργότερα έγινε και συζήτηση για ένα σύγχρονο κοινωνικό- επιστημονικό θέμα τα «Βλαστοκύτταρα- δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων».

Οι νέοι εκτός από τις ομιλίες παρακολούθησαν το επιμορφωτικά ντοκιμαντέρ: «Στα χνάρια των Αργοναυτών», του ερευνητικού κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και την ταινία μικρού μήκους «Πόντος», σε σκηνοθεσία του Peter Stefanidis.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Gallery