10 Σεπτέμβριος 2014, 12:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Η ποντιακή λύρα στο επίκεντρο εκδήλωσης απόψε στην Αργυρούπολη

  • Η ποντιακή λύρα στο επίκεντρο εκδήλωσης απόψε στην Αργυρούπολη

Παρουσιάζεται βιβλίο για το εμβληματικό όργανο στο πλαίσιο δρωμένων που διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης στο «8ο Αντάμωμα Αργυρουπολιτών του Πόντου». 

Οι Αργυρουπολίτες του Πόντου και οι φίλοι τους δίνουν από σήμερα ραντεβού στην Αργυρούπολη των Αθηνών, με μια σειρά εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν το σαββατοκύριακο με ποντιακό γλέντι. Και επειδή η πίστη συνοδεύει την ύπαρξη των Ποντίων, την Κυριακή το πρωί θα τελεστεί και πανηγυρική λειτουργία για την ημέρα Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. 

Απόψε στις οκτώ οι εκδηλώσεις ανοίγουν με την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος Η Ποντιακή Λύρα στον 21ο αιώνα, από τον κορυφαίο κατασκευαστή και ερευνητή της ποντιακής λύρας Γεώργιο Ηλιάδη. Μιλώντας στον ανταποκριτή του pontos-news.gr στη Μόσχα, Νίκο Σιδηρόπουλο, ο Ηλιάδης είπε ότι το εν λόγω εγχείρημα «είναι έργο όλης μου της ζωής».


Ο Γιώργος Ηλιάδης στο εργαστήριό του

Το βιβλίο έχει συγκεντρώσει τα πρακτικά του Πρώτου Παγκόσμιου Επιστημονικού Συνεδρίου Κατασκευαστών Ποντιακής Λύρας που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Βουλής και στο οποίο συμμετείχαν κατασκευαστές ποντιακής λύρας, ιστορικοί, μουσικολόγοι και εθνογράφοι. Ο Γ. Ηλιάδης ήταν η ψυχή του εγχειρήματος, ενώ έχει διοργανώσει και δύο διεθνείς διαγωνισμούς κατασκευαστών ποντιακής λύρας στους οποίους πήραν μέρος τεχνίτες από Ελλάδα, Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία και Κίνα. 

Στην προσπάθειά του να αναδείξει την ποντιακή ταυτότητα, ο Ηλιάδης είχε δώσει μικρό αντίγραφο της ποντιακής λύρας, δικής του κατασκευής, στον Ρώσο κοσμοναύτη ποντιακής καταγωγής Φιόντορ Γιουρτσίχιν και την ταξίδεψε στο διάστημα.


Ο Φιόντορ Γιουρτσίχιν με τον Γιώργο Ηλιάδη

Κατά τη γνώμη του, οι κανόνες της κατασκευής της ποντιακής λύρας πρέπει να εξελιχτούν ώστε το όργανο αυτό να πάρει την ανάλογη θέση στον σύγχρονο κόσμο. Το επόμενο βήμα του κατασκευαστή του παραδοσιακού μουσικού οργάνου είναι η κατασκευή λύρας-βιολιού, λύρας-μπάσου, λύρας-τσέλου. 

Τον Οκτώβριο του 2015 προγραμματίζεται το Β' Επιστημονικό Συνέδριο Λύρας παράλληλα με έναν ακόμα διαγωνισμό κατασκευαστών λύρας. 

Η αποψινή εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του σταθμού του μετρό της Αργυρούπολης, και όχι τυχαία. Μπροστά στο σταθμό βρίσκεται η Πλατεία Πόντου, όπου έχει ανεγερθεί μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας. 

Στην κεντρική φωτογραφία: Το εξώφυλλο του λευκώματος και λύρες κατασκευασμένες από τον Γ. Ηλιάδη.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr