28 Αύγουστος 2014, 14:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Με το αστέρι του Δαυίδ στο πέτο ορκίστηκε ο Μπουτάρης

  • Με το αστέρι του Δαυίδ στο πέτο ορκίστηκε ο Μπουτάρης

Έδωσε πολιτικό όρκο, παρόντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, και ενώ στην αίθουσα αντιφασίστες και χρυσαυγίτες εξαπέλυαν υβριστικά πυρά.

Επεισοδιακά ξεκίνησε η δεύτερη θητεία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Όχι μόνο γιατί υπήρξαν αντιδράσεις όταν καρφίτσωσε στο πέτο του χάρτινο ανάτυπο με το αστέρι του Δαυίδ και τη λέξη «Jude» (Εβραίος), αλλά και επειδή οι εξώστες του Δημαρχείου ήταν γεμάτοι με χρυσαυγίτες και αντιφασίστες που διαπληκτίζονταν φραστικά μεταξύ τους.

Η δημοτική σύμβουλος των Οικολόγων Πρασίνων Ελεάννα Ιωαννίδου είχε μοιράσει τα αντίγραφα με το αστέρι, πολλά από τα οποία είχαν επίσης στα χέρια τους μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων, με στόχο να υπενθυμίσει το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί. Ήταν και μια «δήλωση», μια και στην αίθουσα ήταν και δημοτικοί σύμβουλοι της Χρυσής Αυγής.

«Φασίστα» φώναζαν από τους εξώστες τον Ματθαιόπουλο

Τη στιγμή που υπέγραφε στο πρωτόκολλο ορκωμοσίας ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Αρτέμης Ματθαιόπουλος, οι αντιφασίστες άρχισαν τις αποδοκιμασίες. «Φασίστα» φώναξαν από το ένα θεωρείο της αίθουσας, με χειροκροτήματα απάντησαν από το άλλο. «Ματθαιόπουλε, στης φυλακής τα σίδερα» φώναξαν οι αντιφασίστες, «είναι για τους λεβέντες», απάντησαν οι χρυσαυγίτες, οι οποίοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον Ματθαιόπουλο και τον συνόδευσαν μέχρι την έξοδο από το Δημαρχείο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε από όλους να σταματήσουν τα συνθήματα και να σεβαστούν το χώρο, απειλώντας να καλέσει την αστυνομία.

Ο Γ.Μπουτάρης και σχεδόν όλη η παράταξή του, πλην δύο ατόμων, έδωσαν πολιτικό όρκο. Το ίδιο έκαναν ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και δυο σύμβουλοί της, ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής και ακόμα ένας κομμουνιστής σύμβουλος, καθώς επίσης η Ελεάννα Ιωαννίδου.

Δείτε το βίντεο:

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr