28 Αύγουστος 2014, 10:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Αμφίπολη: Εναέρια πλάνα αποκαλύπτουν το μεγαλείο του τύμβου (βίντεο)

  • Αμφίπολη: Εναέρια πλάνα αποκαλύπτουν το μεγαλείο του τύμβου (βίντεο)

«Δεν μπορεί ένας τέτοιος τύμβος να κρύβει μόνο έναν τάφο», εκτιμούσε πριν από λίγο καιρό ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης σε συνέντευξή του (φωτογραφία: γενική άποψη από τον ταφικό περίβολο / ΑΠΕ-ΜΠΕ). 

Το μυστήριο του μακεδονικού τάφου στο λόφο Καστά έχει εξάψει για τα καλά την περιέργεια όλων που περιμένουν να μάθουν ποιος είναι ο επιφανής που είναι θαμμένος εκεί. Οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη συστήνουν υπομονή, μεταθέτουν χρονικά την είσοδο στους κυρίως θαλάμους του ταφικού μνημείου για τον Οκτώβριο, και υπογραμμίζουν ότι μαζί με τις ανασκαφές είναι απαραίτητες και οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης όσων έρχονται στο φως. 

Για να αντιληφθεί όμως κανείς το μέγεθος της ανακάλυψης δεν αρκούν να δει τις περίφημες «δίδυμες» μαρμάρινες Σφίγγες που με το κεφάλι τους, που σήμερα λείπει, έφταναν τα 2 μέτρα. Ο βασιλικός τάφος είναι βασιλικός με όλη την έννοια της λέξης. «Δεν μπορεί ένας τέτοιος τύμβος να κρύβει μόνο έναν τάφο», εκτιμούσε πριν από μια εβδομάδα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, δίνοντας μια εικόνα του τι είναι αυτό που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο λόφο Καστά στην αρχαία Αμφίπολη. 

Το τηλεοπτικό κανάλι των Σερρών Ena Channel κατέγραψε πλάνα της περιοχής με ελικόπτερο προκειμένου να δώσει μια ακριβή εικόνα του μεγέθους του τύμβου. Ο λόφος διακρίνεται από ψηλά, το ίδιο και ο μαρμάρινος περίβολος με συνολικό μήκος 497 μέτρα και ύψος τρία μέτρα. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr