27 Αύγουστος 2014, 17:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Με σανταμικό ποσοστό εξελέγη ο Νταβούτογλου

  • Με σανταμικό ποσοστό εξελέγη ο Νταβούτογλου

Νούμερο 2 στην Τουρκία, μετά την εκλογή του στην προεδρία του κυβερνώντος κόμματος AKP. Αύριο θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Τα χαρτιά του για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Τουρκία άνοιξε ο νέος πρωθυπουργός της, Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο πριν οι σύντροφοί του στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του δείξουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους εκλέγοντάς τον και στην προεδρία του κυβερνώντος κόμματος με 1.382 (από συνολικά 1.388) έγκυρες ψήφους.

Αναλύοντας το όραμά του, ο Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα παραμείνει πολυδιάστατη και με στρατηγικό στόχο την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο για το εσωτερικό της χώρας, είπε ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα, φιλελεύθερου χαρακτήρα, να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού «με αποφασιστικότητα», ενώ τάχθηκε κατά των περσινών διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί που επιδίωκαν «την ανατροπή της κυβέρνησης».

Της ομιλίας τού (από σήμερα) Νο 2 της Τουρκίας, είχε προηγηθεί η επικύρωση της υποψηφιότητάς του και από τους 1.245 συνέδρους του ΑΚΡ με δικαίωμα ψήφου, καθώς και η πρώτη και σημαντικότερη δημόσια ψήφος εμπιστοσύνης από τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν κατήγγειλε αυτούς που χαρακτηρίζουν «μαριονέτα» τον διάδοχό του και υπογράμμισε ότι «ο Νταβούτογλου δεν είναι προσωρινός. Πρέπει να το γνωρίζουν όλοι».

Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει μετά την ορκωμοσία του Ερντογάν να παρουσιάσει αύριο τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας. 

Δείτε επίσης:

Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΑΚΡ σε λίγες ώρες ο Νταβούτογλου

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr