27 Αύγουστος 2014, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΑΚΡ σε λίγες ώρες ο Νταβούτογλου

  • Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΑΚΡ σε λίγες ώρες ο Νταβούτογλου

Την παράσταση κλέβει ο Ερντογάν στο συνέδριο. 

Υποδοχή πέρα από κάθε φαντασία επιφύλαξαν οι περισσότεροι από 30.000 σύνεδροι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στον απερχόμενο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που παραδίδει σήμερα τη σκυτάλη του κόμματος και την κυβέρνηση στον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στο κλειστό γήπεδο Arena της Άγκυρας. 

Οι συγκεντρωθέντες, χτυπώντας ρυθμικά τα χέρια τους, βγάζοντας φωτογραφίες και προσπαθώντας να αγγίξουν τον Ερντογάν, έκαναν υπερβολικά εορταστική την τελετή παραλαβής-παράδοσης, που μέχρι πρότινος γινόταν ενώπιον περιορισμένου αριθμού μελών του κόμματος και όχι σε έκτακτο συνέδριο όπως το σημερινό. Εκείνος τους έριχνε γαρίφαλα και μοίραζε χαμόγελα.

«Το ΑΚΡ δεν είναι μόνο κόμμα της Τουρκίας. Είναι ένα παγκόσμιο κόμμα» είπε ο Ερντογάν ξεκινώντας την ομιλία του στους συνέδρους, καλώντας όλους όσοι βρίσκονται στην Τουρκία, συμπαθούντες ή μη, «να απλώσουν το χέρι και να στηρίξουν την ανεκτικότητα».

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, θα ζητήσει από τον Νταβούτογλου να γίνει άμεσα ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, και συγκεκριμένα λίγες ώρες μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του, με απώτερο στόχο να ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή.

Βέβαια, ήδη στον τουρκικό Τύπο διαρρέουν τα ονόματα των πιθανών υπουργών. Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εξωτερικών να το αναλαμβάνει ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν ή ένας εκ των Νουμάν Κουρτουλμούς και Μελβούτ Καβούσογλου. Στο κυβερνητικό σχήμα, ο Νταβούτογλου φέρεται να θέλει να κρατήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατσάν, ωστόσο από την πλευρά του ο υπουργός δεν θέλει να υπάρξουν παρεμβάσεις στον τομέα της βιομηχανίας και το τραπεζικό σύστημα. Την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και την ευθύνη για τη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού ενδέχεται να αναλάβει ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γιαλτζίν Ακντογκάν.

Στο μεταξύ το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στην αυριανή μέρα, που θα αναλάβει τα καθήκοντα του στην προεδρία της Τουρκίας ο Ερντογάν, ενώπιον 3.000 υψηλών προσκεκλημένων. Ανάμεσα σε κείνους που θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία του 12ου προέδρου της γείτονος θα βρίσκονται αρχηγοί κρατών, ενώ 57 χώρες και 9 διεθνείς οργανισμοί αναμένεται να στείλουν τους εκπροσώπους τους. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr