23 Αύγουστος 2014, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

H Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης απέκτησε δικό της σπίτι και το εγκαινιάζει αύριο

  • Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης: Έκκληση για ενότητα στον ποντιακό χώρο

Ο ποντιακός πολιτισμός έχει πια την Στέγη του και στην Κοζάνη, στην οδό Φιλίππου Β’. 

Ιδρύθηκε το 1956 και εδώ και 58 χρόνια προσφέρει στα κοινά των Ποντίων με δράσεις που αποτελούν θεσμό και σημείο αναφορά στην παράδοση και στον Πολιτισμό. Ο λόγος για την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης, το ιστορικότερο σωματείο της δυτικής Μακεδονίας, που πλέον απέκτησε το δικό του σπίτι και το εγκαινιάζει αύριο στις 12 το μεσημέρι.

«Είμαι βαθιά συγκινημένος γιατί ένα όνειρο δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα. Πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι είχαμε αμφιβολίες για το αν θα καταφέρναμε να το ολοκληρώσουμε», λέει ο Κώστας Σανίδης, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλο τον κόσμό που «θα καλύψει τους καημούς και τις χαρές. Για Πόντιους και τους φίλους». 

Ένα κτίριο – κόσμημα 

Η «Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού», όπως είναι το όνομά της, βρίσκεται στον αριθμό 30 της οδού Φιλίππου Β’ στην Κοζάνη. Έχει συνολικό εμβαδό 2.678 τμ. και αναμένεται να στεγάσει τις πολλαπλές δραστηριότητες της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης. 

Στις εγκαταστάσεις της περιλαμβάνεται αμφιθέατρο χωρητικότητας 300 ατόμων, αίθουσα συνεστιάσεων, αίθουσα εκθέσεων και προβολών και βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο. Επίσης θα στεγάσει το Μουσείο Ποντιακής Λαογραφίας. Ειδικά για όσους μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς και μουσική έχουν προβλεφθεί ειδικές αίθουσες ενώ για με σκοπό τη διατήρηση και τη διάδοση της παράδοσης φτιάχτηκε και ένα στούντιο εγγραφής ήχου και εικόνας.

Δείτε ένα μικρό αφιέρωμα στην ιστορία της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr