23 Αύγουστος 2014, 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Γιάννης Σιαμίδης: Από την Καλαμαριά στη ΝΑΣΑ

  • Γιάννης Σιαμίδης: Από την Καλαμαριά στη ΝΑΣΑ

Ο Θεσσαλονικιός που κατάφερε να κυνηγήσει το όνειρό του και να «φθάσει» στα αστέρια.

Μπορεί ο Γιάννης Σιαμίδης να μην έγινε αστροναύτης, για να κάνει το χατίρι στους γονείς του που έτρεμαν όταν τον σκέφτονταν να ταξιδεύει στο διάστημα, ωστόσο έφθασε πολύ κοντά. Είναι μηχανολόγος στη ΝΑΣΑ και στην παρούσα φάση είναι επικεφαλής σε πρότζεκτ γύρω από τα συστήματα ελέγχου θερμότητας ρομποτικής αποστολής για την ανακατεύθυνση αστεροειδών, στο διαστημικό σταθμό Γκλεν της ΝΑΣΑ στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας που βρέθηκε στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, τον Ιούλιο, για να μεταδώσει στη νεότερη γενιά την εμπειρία του, μίλησε και στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, για το πώς κατάφερε να κυνηγήσει το όνειρο του και να γίνει μέλος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας και να αποσπάσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 20 διακρίσεις για επιστημονικά επιτεύγματα στον τομέα του. 

Μετράει 26 χρόνια σε αυτή τη δουλειά και δεν την αλλάζει με τίποτα. «Μπορεί να σηκωθώ μέσα στη νύχτα, να τρέξω στο γραφείο μου για να εφαρμόσω μια ιδέα που μου έχει έρθει στο μυαλό» λέει, επισημαίνοντας ότι το πρότζεκτ στο οποίο δουλεύει η ομάδα του τώρα, αφορά αποστολή που θα εκτοξευθεί το 2019 και θα φθάσει σε επιλεγμένο μικρό αστεροειδή, διαμέτρου 10 μέτρων, το 2019. Στόχος της ΝΑΣΑ είναι η αλλαγή πορείας του αστεροειδούς, καθώς είναι πιθανό η αρχική του τροχιά να απειλή τη Γη. Με βάση το σχέδιο της διαστημικής υπηρεσίας, ο αστεροειδής θα μπει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και στη συνέχεια η ΝΑΣΑ θα στείλει αστροναύτες για να πάρουν και να φέρουν πίσω στη Γη, δείγματα για μελέτη.

Ο Γιάννης Σιαμίδης ομολογεί ότι είναι εργασιομανής και πως παρόλο που στη ΝΑΣΑ απαγορεύεται η εργασία πέραν του 8ωρου, εκείνος παραμένει για να εποπτεύσει και τη δουλειά της ομάδας του σε επόμενες βάρδιες. Ταξιδεύει πολύ και στις συνολικά 12 βάσεις της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Σε ερώτηση της εφημερίδας για το εάν πιστεύει ότι υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες, ο Έλληνας μηχανολόγος της ΝΑΣΑ λέει ότι αν και δεν έχει εξωγήινο, η λογική του λέει πως όταν υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες στο διάστημα, δεν μπορεί η Γη να είναι ο μόνος που έχει ζωή. 

Δηλώνει υπερήφανος για την πατρίδα του κι όπου βρίσκεται στηρίζει την Ελλάδα. Ωστόσο δεν σχεδιάζει να επιστρέψει, παρά τα καλοκαίρια για διακοπές μια και στη ΝΑΣΑ ζει το όνειρό του.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα