23 Αύγουστος 2014, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Θα σταματήσει το Λονδίνο να πίνει σκωτσέζικο ουίσκι;

  • Θα σταματήσει το Λονδίνο να πίνει σκωτσέζικο ουίσκι;

Θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα κρίνει αν η Σκωτία του Σον Κόνερι θα πάρει το δρόμο της ανεξαρτησίας. 

Ραντεβού με την Ιστορία έχουν σε λιγότερο από ένα μήνα οι Σκωτσέζοι. Στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου καλούνται να αποφασίσουν εάν θα μείνουν ως τμήμα της Βρετανίας ή θα γίνουν ανεξάρτητο κράτος. 

Παρόλο που κανείς θα περίμενε οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας να υπερισχύουν συντριπτικά, φαίνεται πως για την ώρα περισσότεροι είναι εκείνοι που θέλουν να μείνουν στην αγκαλιά της μητέρας Βρετανίας (44%). Καθοριστικό ρόλο στο δημοψήφισμα θα παίξουν οι αναποφάσιστοι και οι νεαροί ψηφοφόροι- οι άνω των 16 ετών θα ψηφίσουν για πρώτη φορά- που υπολογίζονται γύρω στο 16%. 

Η οικονομία στο επίκεντρο

Ανάλογη επιρροή θα έχουν και οι οικονομολόγοι, υπέρμαχοι και πολέμιοι της ανεξαρτησίας. Ποιοι θα πείσουν το εκλογικό σώμα; Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως σε μια πιθανή ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη Μεγάλη Βρετανία, το χρηματοπιστωτικό σύστημά της θα βρεθεί σε κρίσιμη κατάσταση. Μάλιστα ο πρόεδρος της HSBC Holdings Plc, Ντάγκλας Φλιντ σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ανέφερε ότι η φυγή κεφαλαίων σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Με συχνές τέτοιου τύπου τοποθετήσεις, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και φανατικός υποστηρικτής του «ναι, θέλουμε ανεξαρτησία» Άλεξ Σάλμοντ επιχειρεί να ανασκευάσει το κλίμα υπέρ της θέσης του. Ωστόσο είναι κοινό μυστικό πως τα περί της οικονομίας αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της άποψης που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας. 

Η Βρετανία δεν έχει καμία πρόθεση να επιτρέψει τη χρήση της στερλίνας από μια ανεξάρτητη Σκωτία, νόμισμα που μέχρι τώρα ήταν η άγκυρα στην οποία στηρίχθηκε η οικονομική επιτυχία και σταθερότητα της κοινωνίας των Σκωτσέζων.

Προβλήματα θα υπάρξουν και με τη συμμετοχή των αθλητών της Σκωτίας στις διεθνείς διοργανώσεις, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016, στο Ρίο της Βραζιλίας. Δημοσιεύματα των βρετανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για αβεβαιότητα λόγω κονδυλίων, πρόσβασης σε αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου αλλά και για έλλειψη αρκετού χρόνου ώστε η νέα ανεξάρτητη χώρα να κερδίσει αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα.

Πολλοί επώνυμοι παίρνουν θέση

Στη μάχη για το δημοψήφισμα έχουν μπει πολλοί αστέρες της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, τραγουδιστές, συγγραφείς και πανεπιστημιακοί.

Ο Σον Κόνερι, αν και δεν ζει στην πατρίδα του, και η Άνι Λένοξ ονειρεύονται μια ανεξάρτητη Σκωτία και επισημαίνουν ότι η ευκαιρία είναι πολύ καλή για να τη χάσουν οι Σκωτσέζοι αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μια πιο ισότιμη κοινωνία.

Από την πλευρά τους, οι Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ –η συγγραφέας των Χάρι Πότερ- και Ντέιβιντ Μπάουϊ τάσσονται κατά της απόσπασης από τη Βρετανία. 

Άποψη έχει όμως και ο Πάπας Φραγκίσκος, που αμφισβητεί εάν θα υπάρχουν οφέλη από την πιθανή απόσχιση της Σκωτίας.

Σκωτία και η σχέση της με την Ελλάδα

Για την ιστορία, να πούμε ότι μελετητές έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς πως το όνομα της Σκωτίας προέρχεται από την ελληνική λέξη «σκότια χώρα», δηλαδή «σκοτεινή» χώρα. Το συσχετίζουν συγκεκριμένα με τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί. Παράλληλα επισημαίνουν ότι στη νησιωτική χώρα υπάρχουν πολλά αρχαιοελληνικά τοπωνύμια. Η δε σημαία των Εθνικιστών είναι μπλε με ένα λευκό Χ και ο προστάτης Άγιος της χώρας ο Άγιος Ανδρέας, που με βάση το εορτολόγιο της χριστιανικής ορθόδοξης εκκλησίας τιμάται στις 30 Νοεμβρίου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr