22 Αύγουστος 2014, 13:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Μια γυναίκα τρομοκράτης πίσω από τον αποκεφαλισμό του Φόλεΐ (βίντεο)

  • Μια γυναίκα τρομοκράτης πίσω από τον αποκεφαλισμό του Φόλεΐ (βίντεο)

Το Ισλαμικό Κράτος ζητούσε εκτός από υπέρογκα λύτρα και την απελευθέρωση ισλαμίστριας που εκτίει ποινή κάθειρξης 86 ετών στο Τέξας. 

Την «Κυρία αλ Κάιντα» και 130 εκατ. ευρώ λύτρα ζητούσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για να αφήσουν ελεύθερο τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ. 

Όπως γράφουν οι New York Times, μεταξύ των προϋποθέσεων που έθεσε το Ισλαμικό Κράτος στην αμερικανική κυβέρνηση και την οικογένεια του 40χρονου πολεμικού ανταποκριτή ήταν να αφεθεί ελεύθερη η πακιστανικής καταγωγής Άαφια Σιντίκουϊ, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 86 ετών σε φυλακή του Τέξας. Μάλιστα ο ειδησεογραφικός οργανισμός GlobalPost έδωσε στη δημοσιότητα το email που έστειλαν οι τζιχαντιστές. 

Η 42χρονη νευροεπιστήμονας, μητέρα τριών παιδιών, συνελήφθη στο Αφγανιστάν το 2008, όταν κάποιος ντόπιος την θεώρησε ύποπτη επειδή διάβαζε προσεκτικά έναν χάρτη, εικόνα σπάνια αφού οι περισσότερες Αφγανές είναι αγράμματες. 


Από τη μεγάλη διαδήλωση που έγινε πέρυσι στο Καράτσι

Η γυναίκα τρομοκράτης πίσω από το προσωπείο της επιστήμονα

Κατά τη διάρκεια της κράτησής της αποκαλύφθηκε ότι η σπουδασμένη στο ΜΙΤ διδάκτωρ είχε στην κατοχή της δύο κιλά θειώδους κυανίου και λεπτομερή σχέδια για πιθανούς στόχους στη Νέα Υόρκη, όπως είναι η Γουόλ Στριτ, το Εμπάιρ Στέιτ, η γέφυρα στο Μπρούκλιν και το Άγαλμα της Ελευθερίας. 

Σύμφωνα με τις πακιστανικές και τις αμερικανικές αρχές, ένα 24ωρο μετά τη σύλληψή της άρπαξε μια καραμπίνα που βρήκε στην αίθουσα ανάκρισης και άρχισε να πυροβολεί τους ανακριτές της. Ωστόσο τραυματίστηκε μόνο εκείνη, στην κοιλιακή χώρα.

Ακολούθησε η δίκη της στις αρχές του 2010 στις ΗΠΑ, όπου υποστήριξε ότι αγαπάει εξίσου το Ισλάμ και την Αμερική και αρνήθηκε ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα όπως υποστήριξαν οι συνήγοροί της. Η καταδίκη της σε 86 χρόνια κάθειρξη εξόργισε τους συμπατριώτες της που συμμετείχαν κατά χιλιάδες σε διαδηλώσεις στη Λαχόρη και το Καράτσι. 

Οι Αμερικανοί στο δικαστήριο είχαν αναφέρει ότι είναι παντρεμένη με τον Αμάρ αλ Μπαλούτσι, έναν από τους εγκεφάλους του σχεδιασμού των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και ανιψιό του Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, του ανθρώπου που την είχε υποδείξει ως αναμεμειγμένη στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.


Αφίσα από την κινητοποίηση για τη συγκέντρωση υπογραφών για την απελευθέρωση της Σιντίκουϊ

Πέντε χρόνια μετά τη σύλληψή της εξακολουθούν να διοργανώνονται διαδηλώσεις, να συγκεντρώνονται χρήματα και να γίνονται εκδηλώσεις με βασικό αίτημα την απελευθέρωση της 42χρονης Άαφια Σιντίκουϊ.
 
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

 

Δείτε βίντεο με την Άαφια Σιντίκουϊ να μιλάει για τις γυναίκες και το Ισλάμ: