22 Αύγουστος 2014, 11:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

  • Ο Αχμέτ Νταβούτογλου νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

Ο Ερντογάν τον αντάμειψε για την πίστη του και τη στήριξή του

Τον άνθρωπό του, αυτόν που τον στήριξε στα δύσκολα, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επέλεξε για διάδοχό του στο κόμμα και την κυβέρνηση ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Από τις 27 Αυγούστου ο 55χρονος απερχόμενος ΥΠΕΞ της γείτονος θα γίνει ο νέος ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, αξίωμα που μάλλον δεν φανταζόταν όταν ξεκινούσε να εργάζεται ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, το 2003. Ωστόσο η πίστη στον Ερντογάν και η αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει τα σχέδια του πολιτικού του προϊσταμένου σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο, τον έφεραν στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και στην ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

«Προτάθηκαν πολλοί υποψήφιοι, αλλά έπρεπε να εκλέξουμε έναν, κι αυτό το κάναμε με μια αντίληψη που θέτει υπεράνω όλων την ενότητα του κινήματός μας» είπε ο Ερντογάν μετά την έκτακτη τρίωρη σύσκεψη του ΑΚΡ, και τόνισε ότι «υπήρξαν κάποιοι που προσπάθησαν να σπείρουν τη διχόνοια μέσα στο κόμμα μας. Υπήρξαν μάλιστα τέτοια σενάρια στα μέσα ενημέρωσης». Τα δύο βασικά κριτήρια για την επιλογή του Νταβούτογλου, κατά τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ερντογάν, ήταν «η αρχή σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές μπορούν να εκλέγονται μόνο τρεις συνεχόμενες φορές, και δεύτερον η αρχή σύμφωνα με την οποία αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο». 

Τα κριτήρια της επιλογής Νταβούτογλου

Ωστόσο αρκετά τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η επιλογή Νταβούτογλου έγινε καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι ως πρωθυπουργός θα συνεργαστεί άψογα με τον προσφάτως εκλεγέντα στην προεδρία της Τουρκίας, Ερντογάν. Ο τελευταίος θέλει σταθερό πρόεδρο για το ΑΚΡ και πρωθυπουργό που θα συνεργαστεί μαζί του έως το 2019 ανέφελα.

Καίριο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ο Νταβούτογλου στήριξε πλήρως τον απερχόμενο πρωθυπουργό όταν ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, κατά τις αποκαλύψεις για την επιχείρηση διαφθοράς, τη μάχη του κατά του «παράλληλου κράτους», καθώς και η στάση που κράτησε έναντι του Εκμελεντίν Ιχσάνογλου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Αναφερόμενος στον νέο διπλό ρόλο που θα αναλάβει, ο 55χρονος Τούρκος πολιτικός υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχιστεί το έργο ανόρθωσης της χώρας που έχει αρχίσει εδώ και δώδεκα χρόνια», και έσπευσε να προειδοποιήσει πως «όσοι θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια στο κόμμα δεν θα έχουν ευκαιρία». 

Ο πρώτος που συνεχάρη τον Αχμέτ Νταβούτογλου για τις νέες του θέσεις ήταν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος μάλιστα είχε αποκαλύψει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είναι ο εκλεκτός του κόμματος και του Ερντογάν δύο μέρες νωρίτερα, πριν από την επίσημη ανακοίνωση. 

Ο Νταβούτογλου χαίρει της υποστήριξης μεγάλου μέρους της νέας γενιάς βουλευτών του ΑΚΡ, γεγονός που εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές κατά την ψηφοφορία, γράφει η Χουριέτ

Δυο μέρες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, και αφού ο Ερντογάν θα έχει αναλάβει την προεδρία της Τουρκίας, ο Νταβούτογλου θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως ο 26ος πρωθυπουργός της γείτονος και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Ο Ερντογάν θα ορκιστεί σε μια επιβλητική τελετή όπου έχει προσκαλέσει να παραστούν, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Φημολογείται ότι θα επιδιώξει να φέρει κοντά τους δύο άνδρες και να παίξει ρόλο «ειρηνοποιού» στον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ως Πρωθυπουργός και τα βιβλία του

Φως στις απόψεις του επόμενου πρωθυπουργού της Τουρκίας, αξιοποιώντας τα βιβλία που έχει συγγράψει, επιχειρεί να ρίξει ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παναγιώτης Ήφαιστος ο οποίος χαρακτηρίζει τον Αχμέτ Νταβούτογλου μέντορα της σύγχρονης εκδοχής του νεο-Οθωμανισμού. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο ιστολόγιο Ινφογνώμων Πολιτικά.

Δείτε το βίντεο με τον Ερντογάν να παραδίδει την πολιτική σκυτάλη στον Νταβούτογλου:

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC