22 Αύγουστος 2014, 09:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Ταρακούνησε τη βόρεια Ελλάδα διπλός σεισμός στη Χαλκιδική

  • Ταρακούνησε τη βόρεια Ελλάδα διπλός σεισμός στη Χαλκιδική

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός», λέει ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.27 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χαλκιδικής, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Όπως ανακοινώθηκε το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 16 χλμ. δυτικά του Παλιουρίου Κασσάνδρας, και με εστιακό βάθος 10 χλμ. Είχε προηγηθεί, πέντε λεπτά νωρίτερα, σεισμός 4,1 με ίδιο εστιακό βάθος 10 χλμ. σε απόσταση 13 χλμ. από το Παλιούρι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή ήταν διπλός, καθώς είχε προηγηθεί και άλλη μια δόνηση νωρίτερα, περίπου 4 Ρίχτερ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι ήταν ο κύριος σεισμός».

Οι δονήσεις προέρχονται και οι δυο από τον ίδιο εστιακό χώρο και έγιναν ιδιαίτερα αισθητές, επειδή το επίκεντρο βρίσκεται κοντά στη στεριά. Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, πρόκειται για συνηθισμένες για τα δεδομένα της περιοχής δονήσεις.

Σεισμός χθες βράδυ και στην Κάρπαθο

Αργά το βράδυ, λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα σεισμός 4,3 Ρίχτερ έγινε και στο θαλάσσιο χώρο της Καρπάθου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών επρόκειτο για ασθενή σεισμική δόνηση σε απόσταση 439 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας και 44 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καρπάθου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (www.gein.noa.gr) και ΣΚΑΪ