21 Αύγουστος 2014, 17:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Νέες φωτογραφίες από την ανασκαφή της Αμφίπολης

  • Νέες φωτογραφίες από την ανασκαφή της Αμφίπολης

Όλο και πιο κοντά στην είσοδο του τάφου φτάνουν οι αρχαιολόγοι.

Με τα… χώματα παλεύουν οι αρχαιολόγοι στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη προκειμένου να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στην είσοδο του αρχαίου τάφου. Σήμερα – όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού – απομακρύνθηκε το χώμα που βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών σε βάθος περίπου δυο μέτρων και σε πλάτος 4,5μ. όσων δηλαδή είναι και η είσοδος του τάφου.

Έτσι προχώρησε στο μεγαλύτερο τμήμα η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου και αποκαλύφθηκαν στα μάτια της Κατερίνας Περιστέρη και της ομάδας της ακόμα περισσότερο οι δυο Σφίγγες.


Η είσοδος του τάφου και οι Σφίγγες όπως είναι σήμερα


Ταυτόχρονα αφαιρέθηκαν πέντε λίθοι από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης. Στο έργο αυτό βοηθά ο γερανός που βρίσκεται ήδη από τη Δευτέρα στην ανασκαφή. Η απομάκρυνση των λίθων αποκάλυψε την κορυφή της μαρμάρινης πόρτας.

Το «θύρωμα», όπως αποκαλείται, καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου. Φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα.


Άποψη από το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος

Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο με προτεραιότητα την στερέωση και συντήρηση των ευρημάτων που ήρθαν σήμερα στο φως.

* Κεντρική φωτογραφία: οι Σφίγγες όπως ήταν χθες προτού προχωρήσουνοι αρχαιολόγοι στην αφαίρεση των χωμάτων.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Διαβάστε ακόμα: Αμφίπολη: Το τρομερό ενδιαφέρον εμποδίζει το έργο των αρχαιολόγων