21 Αύγουστος 2014, 13:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Αμφίπολη: Το τρομερό ενδιαφέρον εμποδίζει το έργο των αρχαιολόγων

  • Αμφίπολη: Το τρομερό ενδιαφέρον εμποδίζει το έργο των αρχαιολόγων

«Αφήστε μας ήσυχους να κάνουμε τη δουλειά μας», λένε με αποδέκτες και πολιτικούς.

Με μια ανακοίνωση που ζητά την εύλογη κατανόηση όλων απαντά η ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών Κλασσικών Αρχαιοτήτων στα αιτήματα πολιτικών, επιστημόνων αλλά και διαφόρων φορέων που ζητούν μια ξενάγηση στην ανασκαφή της Αμφίπολης.

Το ελκυστικό αρχαιολογικό εύρημα αλλά και η επιθυμία αρκετών για μερικά… κλικ δίπλα στις περίφημες Σφίγγες που αποκαλύφθηκαν ή δίπλα στους αρχαιολόγους της ανασκαφής, μάλλον έφτασαν στο μη παρέκει την επικεφαλής Κατερίνα Περιστέρη και την ομάδα της.

Από ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο οι ερασιτέχνες παπαράτσι που σκαρφαλώνουν στους λόφους μήπως μπορέσουν να δουν από μακριά τι κρύβουν τα πανιά που έχουν σκεπάσει την ανασκαφή. «Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη», αναφέρει η ανακοίνωση απαντώντας στα αιτήματα για ενημέρωση.

Δεν είναι μόνο η Αμφίπολη

Μιλώντας το πρωί στο Mega ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας ανέφερε ότι οι εργασίες προχωρούν κανονικά και ότι ενδεχομένως να χρειαστούν δυο ή περισσότερες  εβδομάδες πριν από την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

«Στην αρχαιολογία μετρούν μόνο τα γεγονότα και όχι οι εικασίες ή οι "γεύσεις"», είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλη του συνέντευξη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εξήγησε ότι «το θέμα είναι ότι έχουμε φτάσει μπροστά στην είσοδο του τάφου, άρα με λίγη υπομονή θα έχουμε τα αποτελέσματα σύντομα».


H είσοδος του τάφου προτού απομακρυνθούν οι έντεκα λίθοι


Η είσοδος του τάφου σήμερα μετά την πρόοδο των εργασιών


Ο Κώστας Τασούλας επιβεβαίωσε ότι τις πληροφορίες ότι βρέθηκαν τμήματα των κομματιών των φτερών που λείπουν από το σώμα των Σφιγγών και συνεπώς επιτρέπεται η πλήρης αποκατάσταση των αγαλμάτων.

Για το υπουργείο Πολιτισμού η ανασκαφή της Αμφίπολης και η έκρηξη ενδιαφέροντος γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό είναι μια ευκαιρία για να «ξανακερδίσει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει».

«Αξίζει να σκεφτούμε πάλι το θέμα της ανάδειξης του πολιτισμού μας» ανέφερε ο υπουργός και σημείωσε τη σημασία των παράλληλων αρχαιολογικών ερευνών που γίνονται και μπορούν να αποφέρουν αντίστοιχα ευρήματα.

Αυτή τη στιγμή έρευνες διεξάγονται στον Αργολικό Κόλπο όπου είναι πολύ πιθανό να ανακαλυφθούν προϊστορικοί οικισμοί μοναδικοί στην Ευρώπη. Εξίσου σημαντικές είναι και οι ανασκαφές στο Δεσποτικό, λίγο πιο δυτικά της Αντιπάρου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Διαβάστε ακόμα:

Αμφίπολη: Οι τελευταίες εξελίξεις και αποκαλύψεις (φωτογραφίες)
Αμφίπολη: Η αρχαιολογική φρενίτιδα σε 8 φωτογραφίες