21 Αύγουστος 2014, 11:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν λύτρα για να σωθεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος

  • Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν λύτρα για να σωθεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος

Έστησαν επιχείρηση για να τον απελευθερώσουν αλλά απέτυχε. 

Το πού ακριβώς βρισκόταν ο Τζέιμς Φόλεϊ, ο Αμερικανός δημοσιογράφος που αποκεφαλίστηκε από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε, κανείς δεν το γνώριζε. Όμως όλοι, και ιδιαιτέρως η Ουάσινγκτον, γνώριζαν ότι κινδυνεύει η ζωή του, αφού οι εκτελεστές του ΙΚΙΛ είχαν στείλει email στους οικείους του 40χρονου πολεμικού ανταποκριτή και την αμερικανική κυβέρνηση ζητώντας λύτρα για να τον αφήσουν ελεύθερο.

Όπως αποκαλύπτει ο διευθύνων σύμβουλος της Global Post, Φίλιπ Μπαλμπόνι, η ανταλλαγή μηνυμάτων δεν κράτησε πολύ, μετά την άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να δώσει τα λύτρα στους τζιχαντιστές, και η οικογένεια έχασε κάθε επαφή. Μέχρι που το βράδυ της 13ης Αυγούστου η οικογένεια του δημοσιογράφου έλαβε την προειδοποίηση ότι «ο Φόλεϊ θα εκτελεστεί σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους».
Ο Φίλιπ Μπαλμπόνι, διευθύνων σύμβουλος της Global Post και εργοδότης του Τζέιμς Φόλεϊ

Ως όφειλε, γράφει ο Φίλιπ Μπαλμπόνι, εργοδότης του Φόλεϊ, η οικογένεια κοινοποίησε το μήνυμα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το FBI, αρμόδιο για τις υποθέσεις που αφορούν απαχθέντες Αμερικανούς πολίτες, βοήθησε την οικογένεια να στείλει στο ΙΚΙΛ απάντηση, ικετεύοντας για έλεος. Όμως έξι μέρες μετά αναρτήθηκε το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου από έναν μασκοφόρο άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι μάλλον Βρετανός πολίτης. 

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Global Post. Ωστόσο η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Κέιτλιν Χέιντεν, ανέφερε: «Από τη σύλληψή του έχουμε χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που είχαμε στη διάθεσή μας για να προσπαθήσουμε να τον φέρουμε πίσω στο σπίτι του, στην οικογένειά του, και συλλέγαμε όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαμε να έχουμε για την τύχη του, την κατάστασή του και τις απειλές που αντιμετώπιζε».

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να τον ελευθερώσουν

Η ίδια επιβεβαίωσε δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιχείρηση για τη διάσωση Αμερικανών ομήρων που κρατούνται από το ΙΚΙΛ στη Συρία, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο Τζέιμς Φόλεϊ , ωστόσο απέτυχαν. Είπε μάλιστα πως οι ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ πρόθεση να αποκαλύψουν αυτή την επιχείρηση, ωστόσο επειδή αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ θα την αποκάλυπταν, επέλεξαν να το κάνουν πρώτοι. 

Με ανακοίνωση της η κύρια σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρατίας, Λάιζα Μόνακο, εξήγησε ότι «Η αμερικανική κυβέρνηση πίστευε πως είχε αρκετές πληροφορίες, και όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία ο πρόεδρος εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να αρχίσει γρήγορα μια επιχείρηση με στόχο να βοηθηθούν οι συμπατριώτες μας. Όμως η επιχείρηση αυτή απέτυχε "επειδή οι όμηροι δεν ήταν παρόντες" στο σημείο που είχε εντοπιστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Η αποκάλυψη της επιχείρησης έρχεται λίγες ώρες μετά την καταδίκη των τζιχαντιστών διά στόματος Μπαράκ Ομπάμα και το χαρακτηρισμό τους ως «καρκίνο που θα αφαιρέσουμε προκειμένου να μην εξαπλώνεται». 

Δεκάδες οι απαχθέντες από το ΙΚΙΛ

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος που λάτρευε τη δουλειά του πολεμικού ανταποκριτή ήταν ένας από τους δεκάδες δημοσιογράφους οι οποίοι έχουν απαχθεί στη Συρία τα τελευταία 3,5 χρόνια του εμφύλιου πολέμου. Ωστόσο δεν είναι γνωστά τα ονόματα όλων των απαχθέντων, μια και το ζήτησαν οι οικογένειές τους, οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί για τους οποίους εργάζονται ή οι κυβερνήσεις των χωρών καταγωγής τους.

Η επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι έχει τεκμηριώσει πλέον ότι 80 δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί στη Συρία από το 2011, εκ των οποίων οι 65 μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Δείτε επίσης: 

Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν Αμερικανό δημοσιογράφο (βίντεο)