20 Αύγουστος 2014, 15:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Αμφίπολη: Οι τελευταίες εξελίξεις και αποκαλύψεις (φωτογραφίες)

  • Νέες φωτογραφίες από την ανασκαφή της Αμφίπολης

«Επειδή ο τύμβος είναι κολοσσιαίος ίσως στην καρδιά του κρύβει απείραχτα μνημεία», λέει ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης σε συνέντευξή του.

Ένα μυστικό που έρχεται κατευθείαν από τη μακεδονική εποχή είναι έτοιμες να πουν στους αρχαιολόγους οι δυο Σφίγγες που φυλάσσουν τον τάφο στον λόφο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης.

Μετά την αφαίρεση των έντεκα μαρμάρινων λίθων από τον τοίχο σφράγισης οι Σφίγγες αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου στην Κατερίνα Περιστέρη και στην ομάδα της. Το ύψος των αγαλμάτων από μάρμαρο Θάσου φτάνει τα 1,45 μ. Οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν ότι μαζί με τα κεφάλια του, που σήμερα λείπουν, το ύψος τους θα έφτανε τα 2 μέτρα.


H δεξιά Σφίγγα από κοντά


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού οι κορμοί των Σφιγγών είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο (εργαλείο γλυπτικής). Αποτέλεσμα αυτής της λεπτοδουλειάς των μαρμαρογλυπτών του 4ου αιώνα π.Χ. είναι να χαρίσουν στο μάρμαρο μια αξεπέραστη πλαστικότητα.


Λεπτομέρειες από το φτερό της Σφίγγας

Τμήματα από τα φτερά των Σφιγγών που βρέθηκαν ένθετα στους κορμούς κάνουν τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι η πλήρης αποκατάσταση των αγαλμάτων είναι εφικτή. Ήδη από χθες το απόγευμα στον χώρο της ανασκαφής στήνεται ξύλινο σκέπαστρο που θα προστατεύσει τις Σφίγγες από τα καιρικά φαινόμενα.


Λεπτομέρειες από το πόδι της Σφίγγας

Με τις εργασίες αφαίρεσης των χωμάτων να συνεχίζονται βρέθηκε επίσης τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντα της Αμφίπολης ο οποίος φαίνεται ότι προέρχεται από το ίδιο εργαστήριο με τις Σφίγγες. Εμφανίστηκε επίσης ένα μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε. 

Ο τάφος και οι παπαράτσι!

Την ανασκαφή της Αμφίπολης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από συνεργάτη της.

Εκτός όμως από τους ανθρώπους του υπουργείου Πολιτισμού που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις έρευνες μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν και διάφοροι ερασιτέχνες… παπαράτσι!


O λόφος Καστά όπου γίνεται η ανασκαφή

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα ιδιότυπο «κυνηγητό» βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου και των επισκεπτών. Οι δεύτεροι ανεβαίνουν με τζιπ στους γύρω λόφους προσπαθώντας να φωτογραφίσουν έστω και από μακριά κάποιο από τα ευρήματα τα οποία παραμένουν καλυμμένα.

Ο Τύμβος έχει πολλά μυστικά

Ο Πέτρος Θέμελης όχι μόνο θεωρείται δάσκαλος πολλών γενεών αρχαιολόγων αλλά έχει φέρει στο φως πολλά και σημαντικά ευρήματα στην αρχαία Μεσσήνη. Την αρχαία Αμφίπολη τη γνωρίζει από κοντά καθώς ως μέλος του σωματείου «Διάζωμα» την έχει επισκεφθεί δυο φορές και έχει ξεναγηθεί από την επικεφαλής αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Πέτρος Θέμελης δηλώνει κατηγορηματικά πως «ένας τέτοιος τύμβος δε μπορεί να κρύβει μόνο έναν τάφο». Πολλοί αρχαιολόγοι, αλλά και ο ίδιος, θεωρούν ότι σε αυτό το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα μνημείο πρέπει να είναι θαμμένος επιφανής της εποχής. Ο Θέμελης εξηγεί ότι οι «εταίροι» ήταν γόνοι μεγάλων οικογενειών οι οποίοι γίνονταν στρατηγοί του Αλέξανδρου. Ίσως στην Αμφίπολη είναι θαμμένος κάποιος που ήρθε από την Ανατολή με δύναμη και πολύ χρυσάφι.

«Ακριβώς επειδή ο τύμβος είναι κολοσσιαίος, μπορεί να κρύβει στην καρδιά του απείραχτα μνημεία. Η είσοδος, που είδαμε όλοι στις φωτογραφίες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, μάλλον έχει δεχθεί επίθεση τυμβωρύχων. Η περιοχή άλλωστε ήταν πλούσια με πολλούς θησαυρούς», καταλήγει ο μεγάλος αρχαιολόγος.

* Κεντρική φωτογραφία: Οι δυο Σφίγγες στην είσοδο του τάφου έπειτα από την απομάκρυνση των λίθων.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Καθημερινή (φωτογραφίες: υπουργείο Πολιτισμού)