20 Αύγουστος 2014, 10:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν Αμερικανό δημοσιογράφο (βίντεο)

  • Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν Αμερικανό δημοσιογράφο (βίντεο)

Έδωσαν φρικτό βίντεο στη δημοσιότητα στο οποίο εμφανίζεται ακόμα ένας δημοσιογράφος να απειλείται.

Με τον αποκεφαλισμό ενός αμάχου, του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ απαντάει το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και κατηγορεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι αυτός φταίει για κάθε εκτέλεση Χριστιανού που θα γίνει από εδώ και στο εξής από τους τζιχαντιστές μια και αυτοί αμύνονται από την επίθεση που δέχεται ο μουσουλμανικός κόσμος. 

Για να προκαλέσει μάλιστα το κοινό αίσθημα και να σπείρει τον τρόμο στη Δύση έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο -την αυθεντικότητα του οποίου δεν έχουν ακόμα εξακριβώσει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών- του αποκεφαλισμού του 40χρονου πολεμικού ανταποκριτή, που είχε απαχθεί από ενόπλους στη Συρία, το Νοέμβριο του 2012.


Μήνυμα προς την Αμερική

Το βίντεο, διάρκειας περίπου πέντε λεπτών, και με τίτλο ‘Μήνυμα προς την Αμερική’ γυρίστηκε σε ερημική περιοχή, χωρίς όμως να είναι δυνατό να αναγνωριστεί ποια είναι αυτή. Λίγο πριν εκτελεστεί, ο Φόλεϊ ακούγεται να λέει: «Καλώ τους φίλους μου, τα μέλη της οικογένειάς μου και τους αγαπημένους μου να υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια στους πραγματικούς μου δολοφόνους: Την κυβέρνηση των ΗΠΑ», μια δήλωση που πιθανότατα έκανε καθ' υπαγόρευση των τζιχαντιστών. Εύχεται επίσης με δραματικό τρόπο να είχε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. 

Ο μασκοφόρος άνδρας που φαίνεται να προχωρεί στην εκτέλεση του δημοσιογράφου μιλά αγγλικά με βρετανική προφορά και λέει ότι για τον αποκεφαλισμό του φταίει ο Ομπάμα και οι βομβαρδισμοί κατά των μουσουλμάνων.

Το βίντεο ολοκληρώνεται με την εικόνα του άψυχου σώματος του πολεμικού ρεπόρτερ και την εμφάνιση του επίσης Αμερικανού δημοσιογράφου, Στίβεν Σότλεφ, για τον οποίο ο μασκοφόρος λέει «Η ζωή αυτού του Αμερικανού πολίτη, εξαρτάται από την επόμενη απόφασή σας πρόεδρε Ομπάμα».

Παρά το ότι δεν είχε επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο, η οικογένεια του Τζέιμς Φόλεϊ επιβεβαίωσε το θάνατό του και η μητέρα του Νταϊαν έγραψε στο Facebook «Ουδέποτε νιώσαμε τόσο περήφανοι για τον γιο μας Τζιμ. Έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να δείξει στον κόσμο τα δεινά του συριακού λαού. Ικετεύουμε τους απαγωγείς να μην σκοτώσουν άλλους ομήρους. Όπως ο Τζιμ είναι κι αυτοί αθώοι. Δεν έχουν καμία επιρροή στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης του Ιράκ, τη Συρία και αλλού στον κόσμο».

Ο Τζέιμς Φόλεϊ είχε καλύψει κυρίως τη σύγκρουση στη Λιβύη, όπου επίσης είχε απαχθεί, πριν ταξιδέψει στη Συρία. Εκεί κάλυψε την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ για τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοποο GlobalPost, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο αποκεφαλισμός του Φόλεϊ θυμίζει τον αποκεφαλισμό ενός ακόμη Αμερικανού δημοσιογράφου, του 38χρονου Ντάνιελ Περλ, ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, ο οποίος είχε εξαφανιστεί στις 23 Ιανουαρίου 2002 στο Καράτσι του Πακιστάν.  Ένα μήνα αργότερα είχε σταλεί στο αμερικανικό προξενείο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του. 

Πού βρίσκεται το ΙΚΙΛ σήμερα

Κι ενώ η διεθνής κοινότητα είναι σοκαρισμένη από την είδηση της αποτρόπαιης δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει την προέλαση του στο Ιράκ. Έχοντας πλήρως εδραιωθεί στη Συρία, εφορμά σε διαφορετικές περιοχές του Ιράκ με στόχο να πάρει τον πλήρη έλεγχο, καταρχάς, όλων των σουνίτικων εδαφών του. Το γεγονός της έναρξης των αεροπορικών βομβαρδισμών από πλευράς ΗΠΑ, ανακόπτει μόνο εν μέρει τη δράση των τζιχαντιστών που απειλούν να επιβάλλουν τη σαρία σε όλα τα εδάφη και να φθάσουν στη Μεσόγειο Θάλασσα. Στα διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εκτός από την Αμερική απειλούν και Ευρώπη, ενώ υπόσχονται να φέρουν τον ιερό πόλεμο μέχρι την πόρτα μας.

Δείτε το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τζιχαντιστές. Επιλέξαμε να μην το προβάλλουμε ολόκληρο, καθώς η θηριωδία δεν πρέπει να αναπαράγεται:

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr