17 Αύγουστος 2014, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

Η παρθένα παραλία στον Μώλο της Πάρου

  • Η παρθένα παραλία στον Μώλο της Πάρου

Σεμνή αλλά γεμάτη εκπλήξεις για τον ψαγμένο ταξιδιώτη.

Καλοκαιράκι, έξω η Αθήνα βράζει, μέσα το air condition στο φουλ, κι εσύ στο πληκτρολόγιο σκυφτός σκέφτεσαι «τσιμέντο να γίνει», και σιγοτραγουδάς (μέσα σου) «Έλα να πάμε στο νησί η μάνα σου εγώ κι εσύ…».

Στο νησί που ίσα που πρόλαβες να χαρείς λίγες μέρες πριν, και που νοσταλγείς να ξαναπάς, όχι με το πλοίο της γραμμής, αλλά με μια ψαρόβαρκα. Ε τώρα αφού όλοι καταλάβατε ποιο είναι, δεν υπάρχει λόγος να μένει πια κρυφό. Είναι η Πάρος, καταφύγιο άλλοτε του τρομερού πειρατή Μπαρμπαρόσα, ένα νησί κατάλευκο σαν το φημισμένο μάρμαρό της, με πανέμορφες παραλίες και καταγάλανα νερά.

Στον Μώλο, αδέλφια μου!

Παραλίες κοσμοπολίτικες όπως της Νάουσας, της Πούντας, της Σάντα Μαρία και του Παρασπόρου, αλλά κι άλλες, πιο σεμνές και ταπεινές, το ίδιο όμως θελκτικές.


Ξεγνοιασιά και παιχνίδια στην άμμο στο βάθος ο Αϊ-Νικόλας ο «πλούσιος»

Σε μια από αυτές, την πιο «παρθένα» του νησιού, τον Μώλο, θα απολαύσετε όσοι την ανακαλύψετε ατέλειωτη καθαρή αμμουδιά μέσα κι έξω από τη θάλασσα. Η ονειρική αυτή παραλία βρίσκεται χωμένη σχεδόν στη μέση της ανατολικής πλευράς του νησιού, στο δίαυλο που χωρίζει την Πάρο με τη Νάξο.

Πώς θα την βρείτε

Για να φτάσετε στον Μώλο, το «κλειδί» είναι το χωριό Μάρμαρα, απ΄ όπου η παραλία απέχει 1,5 χλμ. ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Φτάνοντας θα συναντήσετε έναν πανέμορφο ημικυκλικό κόλπο με πρασινογάλανα νερά που τον «φυλάνε» δεξιά κι αριστερά στις δύο άκρες του τα δύο ξωκλήσια του Αϊ-Νικόλα. Στα αριστερά είναι του «πλούσιου», στα δεξιά είναι του «φτωχού», έτσι για να ξεχωρίζουν.

Τα νερά είναι ήρεμα και ζεστά και δεν βαθαίνουν παρά μόνο αν περπατήσεις μέσα τους πολύ. Αυτό κάνει τον Μώλο παραλία ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά, που θα πλατσουρίζουν άφοβα ή θα παίζουν με το κύμα.

Είπα κύμα και θυμήθηκα πώς ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι ότι, όπως είναι διαμορφωμένος ο σχεδόν κλειστός κόλπος της, όσο και να φυσά, πάντα υπάρχει μια γωνιά που απαγκιάζει.

Ησυχία, εσύ κι ο άνεμος

Δεν είναι από τις γνωστές τουριστικές παραλίες του νησιού. Καφετέριες και καντίνες δεν υπάρχουν, καφέ προμηθεύουν οι δυο κοντινές ταβέρνες που έχουν φρέσκο και φτηνό ψάρι καθημερινά.


Ατέλειωτη καθαρή αμμουδιά και στο βάθος ο Αϊ-Νικόλας ο «φτωχός»

Το πλεονέκτημα είναι ότι ο μόνος θόρυβος που ακούς είναι ο άνεμος και οι γλάροι που σου κρατάνε συντροφιά.

Μπροστά σου η θάλασσα, στο βάθος η Νάξος, αριστερά ο Κέφαλος και δεξιά το ύψωμα του Άγιου Αντώνη με την πανέμορφη εκκλησία και την καταπληκτική θέα στην Πάρο και τη Νάξο – που από το σημείο αυτό απέχει μόλις τρία ναυτικά μίλια.

Ευλογημένος τόπος για χαλαρές διακοπές σε ένα τοπίο ήρεμο, ήσυχο, που σε ξεκουράζει, γλυκαίνει την ψυχούλα σου και ελαφραίνει ο νους σου.

Κι όταν νυχτώνει, ένα παιδί μετράει τ’ άστρα και περιμένει το γλυκοχάραμα γιατί «Είναι όμορφα σου λέω σαν χαράζει στο Αιγαίο…»


Πανοραμική άποψη του Μώλου ψηλά από το εκκλησάκι του Αγίου Αντώνη. Διακρίνονται στο βάθος τα δυο ξωκλήσια του Αϊ-Νικόλα, αριστερά του «πλούσιου», δεξιά με το μικρό λιμανάκι, του «φτωχού».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr (είς εκ των συντακτών, ευτυχής που έζησε για λίγο τη γοητεία της φυγής…)