10 Αύγουστος 2014, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2016, 18:07

Ο ποντιακός χορός Τάμζαρα και τα καρύδια της Νικόπολης του Πόντου (βίντεο)

  • Kαρδιαγγειακά οφέλη από την κατανάλωση καρυδιών 2

Ξεχωριστό προϊόν της περιοχής Νικοπόλεως τα καρύδια, γίνονται αντικείμενο επένδυσης με την προοπτική ανάπτυξης. Από την κωμόπολη Τάμζαρα έρχεται και ο θαυμάσιος επώνυμος σκοπός που διατηρείται αναλλοίωτος και χορεύεται μέχρι σήμερα.

Τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής Νικοπόλεως (Σεμπίν Καραχισάρ) ήταν ανέκαθεν ξακουστά για την ποιότητα και τη γεύση τους. Ένα από τα προϊόντα που έκανε γνωστή την ιστορική πόλη του Πομπήιου είναι τα καρύδια της, που έχουν λευκό καρπό και ιδιαίτερη γεύση.

Τρεις συγγενείς από την κωμόπολη Τάμζαρα, που βρίσκεται δίπλα στη Νικόπολη, οι Γιασάρ, Βουράλ και Ναζίφ Καϋνάκ, κάτοικοι Άγκυρας, επένδυσαν το ποσό του 1,5 εκ. λιρών Τουρκίας (περίπου 600.000 ευρώ) για να δημιουργήσουν έναν κήπο με καρυδιές σε έκταση 150 στρεμμάτων. Φύτεψαν 3.200 δένδρα, από τα οποία τα 600 είναι καρυδιές Νικοπόλεως και τα υπόλοιπα από την αμερικανική ποικιλία Chandler. Οι τρεις επενδυτές θεωρούν ότι σε 5-6 χρόνια, όταν θα αρχίσουν να καρποφορούν τα δένδρα, η συγκεκριμένη επένδυση θα δώσει δουλειά σε Νικοπολίτες.


Το φυτώριο με τις καρυδιές

Τα καρύδια της Νικόπολης είναι άφθαστα σε γεύση και έχουν μεγάλη ζήτηση, ενώ η ποικιλία Chandler έχει μεγάλες αποδόσεις σε κιλά ανά δένδρο.

Τα Τάμζαρα είναι παλαιό αρμενικό χωριό και οι κάτοικοί του στην πλειονότητά τους είναι εξισλαμισμένοι Αρμένιοι.

Στα Τάμζαρα της Νικοπόλεως ανιχνεύεται και η ονομαστική προέλευση ενός χορού που ακόμα και σήμερα χορεύεται από τους εκ Νικοπόλεως καταγόμενους Ποντίους στην Ελλάδα. Τον ίδιο χορό, πάνω στον ίδιο σκοπό, συνεχίζουν να χορεύουν οι κάτοικοι της Νικοπόλεως - Σεμπίν Καραχισάρ και σήμερα.

Παρακολουθήστε βίντεο από το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ). Ο μουσικός που παίζει το σκοπό τάμζαρα ή τάμσαρα με τον ζουρνά ονομάζεται Σπύρος Γαλετσίδης, είναι υπερεκατοντούτης, έχει γεννηθεί στον Πόντο και διέσωσε το σκοπό αυτούσιο, χωρίς καμία παραλλαγή.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr