7 Αύγουστος 2014, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Η κόκκινη πέστροφα δίνει ζωή στα ποτάμια της Τραπεζούντας

  • Η κόκκινη πέστροφα δίνει ζωή στα ποτάμια της Τραπεζούντας

Χιλιάδες πέστροφες απελευθερώθηκαν στης Παναΐας το Ποτάμ’.

Όσοι έχουν επισκεφθεί την Τραπεζούντα θα έχουν γευθεί την τοπική πέστροφα, που μαγειρεύεται στο τηγάνι σoταρισμένη με καλαμποκίσιο αλεύρι και αγνό βούτυρο. Άλλες από αυτές προέρχονται από εκτροφεία και άλλες ψαρεύονται στα ποτάμια της περιοχής: της Γαλίανας, της Μουλάκας και της Παναγίας. Τα ποτάμια αυτά σχηματίζουν τον Πυξίτη ποταμό ή Δαφνοπόταμο, ο οποίος εκβάλλει στον Εύξεινο Πόντο λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Τραπεζούντας.

Το είδος της πέστροφας που απαντά στα ποτάμια του Πόντου είναι αυτό με τις κόκκινες στίξεις και φημίζεται για τη νοστιμιά του.



Τέτοιες πέστροφες έριξαν αξιωματούχοι του νομού Τραπεζούντας στης Παναΐας το Ποτάμ’, στο χωριό Σκαλίτα (Altındere) της Ματσούκας. Ο τόπος βρίσκεται πολύ κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, εξού και το όνομα του ποταμού.

Την απελευθέρωση 60.000 γόνων πέστροφας που γεννήθηκαν σε ιχθυοκαλλιέργεια της περιοχής επέβλεψαν, πριν από λίγες ημέρες, ο νομάρχης Τραπεζούντας Αμπντίλ Τζελίλ Οζ, ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου Τραπεζούντας Ορχάν Φεβζί Γκιουμρουκτσούογλου, ο έπαρχος Ματσούκας Αλπέρ Μπαλτζί και ο δήμαρχος Ματσούκας Κοράι Κοτσχάν. Η ιχθυοκαλλιέργεια φροντίζει για τη διατήρηση του βιολογικού χαρακτήρα της πέστροφας του Πόντου.



Ανάλογος εμπλουτισμός έχει προγραμματιστεί να γίνει και στα άλλα ποτάμια της περιοχής και του νομού Τραπεζούντας. Συνολικά θα απελευθερωθούν 300.000 μικρά ψάρια της ερυθρόστικτης πέστροφας.



Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr