5 Αύγουστος 2014, 16:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Από πού προήλθε η έκφραση «τα έχει τετρακόσια»;

  • Από πού προήλθε η έκφραση «τα έχει τετρακόσια»;

Η απάντηση περιέχει πληροφορίες για ένα άθλημα που βγάζει Έλληνες Πόντιους παγκόσμιους πρωταθλητές! 

Ποιος είναι αυτός που «τα έχει τετρακόσια»; Μα ο πανέξυπνος, ο συνετός, εκείνος που δεν του ξεφεύγει τίποτα. Τι είναι όμως αυτά τα… τετρακόσια που έχει; Είναι τα δράμια. Τετρακόσια δράμια, ακριβώς όσα περιείχε η οκά, επίσημη μονάδα μέτρησης βάρους στην Ελλάδα μέχρι την 1η Ιουλίου του 1959, οπότε καταργήθηκαν όλα τα παλαιά μέτρα και σταθμά. Το δράμι (υποδιαίρεση της οκάς) ήταν ισοδύναμο με 3,203 γραμμάρια, και η οκά με 1.282 γραμμάρια.

Η λέξη είναι αντιδάνειο και προέρχεται από το αραβικό ντιράμ, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από τη αρχαία δραχμή.

Υπάρχει λοιπόν εκείνος που «τα έχει τετρακόσια» αλλά και ο άλλος που «δεν έχει δράμι μυαλό»! Είναι βραδύνους ή ανόητος. 

Ξέρατε όμως ότι το δράμι είναι επίσης όργανο άσκησης –αλλά στον πληθυντικό, δράμια– και αγώνισμα; Που μάλιστα χρησιμοποιείται ευρύτατα από χολιγουντιανούς σταρ για την καλή φυσική τους κατάσταση (Σιλβέστερ Σταλόνε, Τομ Κρουζ αλλά και Τζένιφερ Λόπεζ μεταξύ άλλων), βγάζει όμως και Έλληνες παγκόσμιους πρωταθλητές; 

Ένα δράμι, ένα σιδερένιο βάρος δηλαδή, που φέρει λαβή, βγαίνει σε διάφορα μεγέθη. Σύμφωνα με τα στοιχεία ειδικών ιστοσελίδων που ασχολούνται με το αγώνισμα των δραμιών –kettle bells στα αγγλικά– το άθλημα ήταν άγνωστο στον κόσμο μέχρι πριν από μερικά χρόνια, εκτός από την επικράτεια της πρώην ΕΣΣΔ. Εκεί γεννήθηκαν και οι δικοί μας παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Girevoy Sport, όπως λέγονται τα δράμια. Και φυσικά είναι Πόντιοι! Όπως και ο πρώτος των πρώτων προπονητών παγκοσμίως και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Παντελής Φιλικίδης. 

Η περίπτωση Παντελή Φιλικίδη και οι Πόντιοι πρωταθλητές του

Κορυφαίος προπονητής στα δράμια σήμερα στις ΗΠΑ είναι ο Βαλερί Φιντορένκο, μαθητής του Παντελή Φιλικίδη! 

Ο ανιψιός του Δημήτρης, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στους νέους μέχρι 20 ετών και δεύτερος παγκόσμιος ανδρών, είπε στο pontos-news.gr ότι ο ακούραστος Πόντιος από το Καζακστάν ήταν αυτός που έφερε τα δράμια στην Ελλάδα και ο Φιντορένκο στέλνει Αμερικανούς στον Ασπρόπυργο, όπου εδρεύει ο Παντελής Φιλικίδης, για να κάνουν προπονητικά σεμινάρια.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη ομοσπονδία και οι αθλητές που αγωνίζονται σε τουρνουά και παγκόσμια κύπελλα, το κάνουν για τη σημαία! Δεν πληρώνονται και δεν επιδοτούνται, ενώ για να ζήσουν δουλεύουν σε διάφορες δουλειές και μετά πάνε στο γυμναστήριο για προετοιμασία. Στις διοργανώσεις συμμετέχουν με δικά τους έξοδα ή χάριν ιδιωτών χορηγών.

Ο προπονητής-θρύλος και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παντελής Φιλικίδης (βλ. στο τέλος του άρθρου βίντεο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010, στην Ιταλία), που στο όνομά του διοργανώνονται τιμητικά τουρνουά στο Καζακστάν όπου έζησε, έχει βγάλει πέντε παγκόσμιους πρωταθλητές. Τους Γιώργο Τσαγκουρίδη, Δημήτρη Φιλικίδη, Γιώργο Παπαδόπουλο, Αναστάσιο Ηλιόπουλο και Παύλο Γεωργιάδη, ενώ πριν από τρία χρόνια κατόρθωσε να φέρει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δραμίων στο Λουτράκι!

Στην αρχαία Ελλάδα ο αθλητής Βύβων αφιέρωσε δράμι σε ιερό

Το… ανύπαρκτο για την ελληνική πολιτεία άθλημα ανιχνεύεται στην Αρχαία Ελλάδα. Στην Αρχαία Ολυμπία ανασκάφηκε ψαμμίτης λίθος  βάρους 143,5 κιλών, που χρονολογείται στον 6ο π.Χ. αιώνα με εγχάρακτη επιγραφή γραμμένη κατά το βουστροφηδόν σύστημα που μιλά για τον αθλητή Βύβωνα.

«Βύβων τ’ ετέρει χερί υπέρ κεφαλάς υπερέβαλε το όφοια» λέει. Που σημαίνει: «Ο αθλητής Βύβων με ανύψωσε με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του». 

Τι καταλαβαίνουμε; Ότι ο αθλητής την ανύψωνε. Έκανε δηλαδή άρση βαρών και δη ενός βάρους που μάλιστα φέρει ένα είδος λαβής – ήταν λαξευμένη για να μπορεί να ανυψωθεί!

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού, «η άρση βαρών δεν ήταν ολυμπιακό άθλημα κατά την αρχαιότητα, ήταν κυρίως άσκηση για τους αθλητές των βαρέων αθλημάτων. Το κατόρθωμα του αθλητή Βύβωνα όμως ήταν πρωτοφανές και για το λόγο αυτόν το απαθανάτισε η επιγραφή και ο λίθος αφιερώθηκε στο ιερό της Ολυμπίας». 

Το όνομα του Βύβωνα φέρουν σήμερα σύλλογοι στην Ελλάδα, όπως και ο «Βύβων Ασπροπύργου» στον οποίο ανήκουν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στα δράμια, όπου προπονεί ο Παντελής Φιλικίδης. 

Να πώς αυτός που «τα έχει τετρακόσια» συνδέεται με τους περήφανους Πόντιους παγκόσμιους πρωταθλητές στα δράμια!

 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr