4 Αύγουστος 2014, 11:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2017, 15:25

Ρυζόγαλο στον Πόντο για ρεκόρ Γκίνες

  • Ρυζόγαλο στον Πόντο για ρεκόρ Γκίνες

Το καλοκαίρι έχει μια ιδιαίτερη πτυχή στον Πόντο, αυτήν των πανηγυριών που γίνονται στα αλπικά λιβάδια, τα παρχάρια των Ποντίων. Ένα τέτοιο είναι το παρχάρι Οβίτ (Ovit Yaylası), το οποίο εκτείνεται σε υψόμετρο 2.646 μέτρων, στην οροσειρά των Ποντικών Άλπεων, στο νομό Ριζαίου.

Φέτος στο Οβίτ έγινε η 17η Διεθνής Πανήγυρις, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Εκσίογλου. Εκτός από τους καθιερωμένους χορούς και τις λοιπές εκδηλώσεις, φέτος οι διοργανωτές θέλησαν να καταρρίψουν ένα ρεκόρ Γκίνες.

Έτσι, ανέβασαν στο βουνό μια τεράστια κατσαρόλα, στην οποία έβρασαν τη μεγαλύτερη ποσότητα ρυζόγαλου που έγινε ποτέ στον κόσμο. Ένας μάγειρας και 30 βοηθοί, επί έξι ώρες, μαγείρεψαν το ρυζόγαλο που αναμένεται να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχαν Έλληνες, που είχαν μαγειρέψει 303 κιλά ρυζόγαλο.

Οι Ριζώτες τώρα μαγείρεψαν ρυζόγαλο 1.295 κιλών, σπάζοντας τέσσερις φορές το ελληνικό ρεκόρ. Για να γίνει αυτό χρησιμοποίησαν 1.080 κιλά γάλα, 200 κιλά ζάχαρη, 100 κιλά ρύζι, 500 κρόκους αυγών, 13 κιλά νισεστέ, 23 κιλά ριζάλευρο, 7 κιλά βούτυρο και 150 γραμμάρια μαστίχα ελάτης. Για να φέρουν σε πέρας το εγχείρημα, έκαψαν έναν τόνο ξύλα. Το ρυζόγαλο μοιράστηκε στους επισκέπτες που συμμετείχαν στο πανηγύρι. 

Στο τέλος της εκδήλωσης οι διοργανωτές συνέταξαν έκθεση την οποία υπέγραψαν τρεις μάρτυρες και την έστειλαν στην Αγγλία, για να καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr.