2 Αύγουστος 2014, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2016, 14:14

Ο Πόντιος ποιητής και ο μύθος του Αισώπου στα ποντιακά (βίντεο)

  • Ο Πόντιος ποιητής και ο μύθος του Αισώπου στα ποντιακά (βίντεο)

Ο Νίκος Γεωργιάδης είναι Πόντιος ποιητής και τα δημιουργήματά του είναι αφιερωμένα στους συμπατριώτες του – τους Έλληνες του Πόντου. Η κάθε λέξη, ο κάθε στίχος, το κάθε ποίημα έχουν σχέση με την πλούσια αλλά και πολυτάραχη ζωή των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η Γενοκτονία στον Πόντο, οι σταλινικές διώξεις, η εξορία στο Καζακστάν, η επιστροφή στον Καύκασο και η παλιννόστηση στην Ελλάδα έχουν όλα βιωθεί σε ένα διάστημα 70 χρόνων.

Ο Νίκος Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 28 Νοέμβρη του 1949 στην πόλη Αράλσκ του Καζακστάν. Σε αυτόν τον απομακρυσμένο από τον Εύξεινο Πόντο τόπο είχαν εξοριστεί στις 13 Ιουνίου του ίδιου έτους οι γονείς του.

Από την παιδική του ηλικία ήταν εξοικειωμένος με τον λαϊκό πολιτισμό των Ποντίων. Τον αυτούσιο, τον καθαρό, αυτόν που ήθελε κάθε οικογένεια να ανατρέφει τουλάχιστον έναν λυράρη. Κάθε ένας από αυτούς τους βιρτουόζους της κεμεντζέ προσπαθούσε να αυτοσχεδιάζει για να προσελκύει την προσοχή του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια των λεγόμενων «λογομαχιών» υπό το άκουσμα της παραδοσιακής μουσικής οι λαϊκοί ποιητές επινοούσαν τα κοντολογίας (τετράστιχα ομοιοκατάληκτα). Αυτή η λαϊκή παράδοση είχε συναρπάσει τον Νίκο Γεωργιάδη, γιο του γνωστού σε όλη την ποντιόφωνη επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης λυράρη και τραγουδιστή Δημήτρη Γεωργιάδη-Κιόλιαλη.

Ο Νίκος επινοούσε τα λόγια για τα τραγούδια που εκτελούσε μαζί με τον αδελφό του, επίσης γνωστό λυράρη, Γιάννη Γεωργιάδη. Με τον καιρό, το πάθος του για τα ποντιακά τραγούδια στάθηκε αφορμή να εκδώσει ο ίδιος ένα βιβλίο με τίτλο «Πατρίδα’μ αραεύω σε» στο οποίο περιλήφθηκαν τα περισσότερα ποιήματά του.


Γιάννης και Νίκος Γεωργιάδης

Ο Νίκος Γεωργιάδης δημιουργεί και σήμερα, προσπαθώντας να βρει νέες λύσεις για την αναγέννηση της μητρικής του γλώσσας. Τώρα ο ακούραστος Πόντιος ποιητής ετοιμάζει προς έκδοση 65 καινούρια ποιήματα, εμπνευσμένα από τους μύθους του Αισώπου και του Ρώσου ποιητή Ιβάν Κριλόβ.

Δείτε στο βίντεο απόσπασμα από την συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Γεωργιάδης στον συνεργάτη του pontos-news.gr Βασίλη Τσενκελίδη. Αφού μιλάει για τον εαυτό του και τις ρίζες του, ο Γεωργιάδης απαγγέλλει ο ίδιος στην ποντιακή διάλεκτο ποίημα εμπνευσμένο από τον αισώπειο μύθο της αλεπούς και του κόρακα. Είναι απολαυστικό!