29 Ιούλιος 2014, 13:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Στην Ελλάδα το παλαιότερο χωριό της Ευρώπης;

  • Στην Ελλάδα το παλαιότερο χωριό της Ευρώπης;

Έλληνες και Ελβετοί επιστήμονες ξεκινούν στις 11 Αυγούστου έρευνες στο βυθό του Αργολικού κόλπου.

Οι αρχαιολόγοι εδώ και χρόνια θεωρούν το σπήλαιο Φράγχθι στον Αργολικό κόλπο ως μια από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις. Εκεί ζούσαν οι πρώτοι Ευρωπαίοι, κάπου μεταξύ της Παλαιολιθικής και της Νεολιθικής περιόδου.

Το Φράγχθι, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σήμερα, θα εγκαταλειφθεί γύρω στο 3.000 π.Χ. έπειτα από σχεδόν 35.000 χρόνια χρήσης. Πού πήγαν όμως οι κάτοικοι του;

Στο ερώτημα αυτό καλείται να δώσει απάντηση μια ελληνο-ελβετική ομάδα η οποία στις 11 Αυγούστου ξεκινά έρευνες στον βυθό του Αργολικού κόλπου.

Η κοινή αποστολή εξερεύνησης θα γίνει απέναντι από το Φράγχθι με τη συμμετοχή ενός συμβόλου της σύγχρονης τεχνολογίας: του «Tûranor PlanetSolar». Πρόκειται για το μεγαλύτερο καταμαράν του κόσμου που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και για τις ανάγκες των ερευνών θα μετατραπεί σε επιστημονικό εργαστήριο.

Αποστολή «TerraSubmersa»

Η αποστολή με την ονομασία «TerraSubmersa» αποτελεί συνεργασία του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, της ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Ελβετός ερευνητής Τζούλιεν Πεκ ο οποίος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι αν όντως βρεθεί το χωριό που ψάχνει η ομάδα θα πρόκειται για το πιο παλιό σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι από το Φράγχθι, κάπου στο τέλος της Νεολιθικής εποχής, μετακόμισαν σε κάποια κοντινή τοποθεσία που σήμερα είναι κάτω από το νερό», συμπλήρωσε ο Πεκ.

Τις έρευνες συνδράμει το σκάφος «Αλκυών» του ΕΛΚΕΘΕ που θα επιχειρεί σε αβαθείς και παράκτιες περιοχές. Το «Tûranor PlanetSolar» θα αναλάβει τον κύριο όγκο των μετρήσεων ώστε να αναδημιουργηθεί με όσο το δυνατό πιο πιστό τρόπο η τοπογραφία των περιοχών που κάποτε ήταν πάνω από το νερό. Στη διάθεσή της ομάδας είναι τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμός ηχοεντοπισμού ενώ δύτες θα πραγματοποιήσουν ανασκαφές στον βυθό.


Το «Tûranor PlanetSolar» χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια χάρη στα 500 τ.μ. ηλιακών πάνελ που διαθέτει. Κατασκευάστηκε το 2012 στη Γερμανία και κινείται με 14 χλμ. την ώρα.

Ταξιδεύαμε στο Αιγαίο πριν από 100.000 χρόνια!

Ο Τζούλιεν Πεκ και η ομάδα του θεωρούν ότι η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδυση του γεωργικού λίθινου τρόπου ζωής πριν από 9.000 χρόνια και στην εξάπλωσή του από τη Μέση Ανατολή προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι, όσο και αν φαντάζει αδιανόητο, η ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχαν εκτιμήσει οι επιστήμονες. Σήμερα υποθέτουμε ότι οι άνθρωποι είχαν αρχίσει ήδη να ταξιδεύουν στο Αιγαίο πριν από 100.000 χρόνια.

Το νέο στοίχημα είναι να εντοπιστούν οι πρώτοι οικισμοί σε ευρωπαϊκό έδαφος ώστε να επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα ισχυρισμοί των αρχαιολόγων.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr