28 Ιούλιος 2014, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Πτήση ΜΗ17: Έγκλημα πολέμου η κατάρριψη της;

  • Πτήση ΜΗ17: Έγκλημα πολέμου η κατάρριψη της;

Ο ΟΗΕ δεν το αποκλείει.

Το ενδεχόμενο η κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία πριν από μερικές μέρες, να συνιστά έγκλημα  πολέμου φαίνεται ότι μελετούν τα Ηνωμένα Έθνη. Μάλιστα σχετικό σχόλιο έκανε η Navi Pillay ,Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Η κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 στην ανατολική Ουκρανία ίσως συνιστά έγκλημα πολέμου» είπε αναφερόμενη στο μοιραίο αεροσκάφος που έγινε τάφος για 298 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων Ολλανδοί.

Στο μεταξύ σήμερα, διεθνής ομάδα τριάντα ερευνητών θα επιχειρήσει να μεταβεί στο σημείο της συντριβής, μόλις ένα 24ωρο μετά την τελευταία προσπάθεια τους που απετράπη λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή. Στόχος της ομάδας, που περιλαμβάνει Ολλανδούς, Αυστραλούς και ερευνητές από τον ΟΟΣΑ, είναι μεταξύ άλλων να ανακτήσουν τα ανθρώπινα υπολείμματα που βρίσκονται ακόμα στο σημείο. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρουν να προσεγγίσουν.

Παρά τα προβλήματα οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Αυστραλίας και της Μαλαισίας έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναπτύξουν μια διεθνή, οπλισμένη αποστολή για να φρουρεί τον τόπο της συντριβής. Όπως είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε «δεν είναι ρεαλιστικό να επιδιωχθεί να επιτευχθεί στρατιωτική κυριαρχία επί των βαριά οπλισμένων αυτονομιστών σε μια περιοχή τόσο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr