25 Ιούλιος 2014, 12:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:24

Γερό ποτήρι οι Έλληνες;

  • Γερό ποτήρι οι Έλληνες;

«Όχι και τόσο» λέει ο ΟΟΣΑ.

Καλύτερα παιδιά από ότι νομίζουμε είμαστε τελικά οι Έλληνες στο θέμα του ποτού, αφού συγκριτικά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ξέρουμε τι θα πει εγκράτεια και δεν πνίγουμε τον πόνο μας στο αλκοόλ!

Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) από πρόσφατη μελέτη του για την υγεία στις 34 χώρες-μέλη του, δείχνουν ότι οι Έλληνες καταναλώνουμε με μέτρο το αλκοόλ, αφού η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από ενηλίκους στη χώρα μας είναι μικρότερη έως και κατά 1,2 λίτρα σε σχέση με το μέσο όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

Στην Ελλάδα η μέση κατανάλωση ανά κάτοικο φτάνει τα 8,2 λίτρα ετησίως, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει στα 9,4 λίτρα. Επιπρόσθετα, από το 1990 μέχρι και τα τέλη του 2013, η συνολική κατανάλωση οινοπνευματωδών στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 23%, ποσοστό που είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη κι όχι μόνον.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι ανήλικοι στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού στο αλκοόλ, σε αντίθεση με τους συνομήλικους τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από ότι φαίνεται στις ηλικίες έως 15 ετών, μόλις το 25% στα αγόρια και το 20% στα κορίτσια δηλώνουν ότι έχουν μεθύσει μία ή δυο φορές στη ζωή τους. Τα ποσοστά είναι μικρότερα έως και πέντε μονάδες μικρότερα από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Από την άλλη πλευρά, στη Δανία, ένα στα δυο παιδιά καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr