24 Ιούλιος 2014, 11:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2015, 15:36

24 Ιουλίου 1974: Έκθεση ντοκουμέντων για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

  • 24 Ιουλίου 1974: Έκθεση ντοκουμέντων για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Περιλαμβάνονται τεκμήρια που χαρτογραφούν τα πολιτικά γεγονότα από τις 23 Ιουλίου 1974 έως και τον Ιούλιο του 1975 και τη ψήφιση του Συντάγματος. Η έκθεση θα ανοίξει για οργανωμένες ξεναγήσεις τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει έναν χρόνο.

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974 οπότε και το αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου προσγειώθηκε στην Αθήνα μεταφέροντας από το Παρίσι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Με στόχο να φωτίσει με ιστορικά ντοκουμέντα τα γεγονότα που ημερολογιακά τοποθετούνται μια ημέρα πριν από την άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή έως και τον Ιούλιο του 1975, η Βουλή φιλοξενεί μια νέα έκθεση αφιερωμένη στη Δημοκρατία. Τίτλος της έκθεσης, που εγκαινιάζεται σήμερα από τον Κάρολο Παπούλια, «Η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη, 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».


Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ακρόπολις» για την επιστροφή του Κ. Καραμανλή

Όπως αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης, που πραγματοποίησαν ειδική ξενάγηση για δημοσιογράφους, τα εκθέματα έχουν επιλεγεί με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποτυπωθεί το κλίμα της εποχής. Στην έκθεση περιλαμβάνονται φωτογραφικά τεκμήρια, συνταγματικά και νομοθετικά κείμενα, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, σελίδες περιοδικών αλλά και πρωτότυπα έγγραφα. Περιλαμβάνονται επίσης και σπάνια ντοκουμέντα όπως τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου 1974, κάποια από τα οποία δεν τα έχουν στη διάθεση τους ούτε τα ίδια τα κόμματα αφού παραχωρήθηκαν από ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές.

Άλλωστε οι εκλογές εκείνου του Νοεμβρίου έχουν σημαντική θέση στις προθήκες. Κομματικές αφίσες, πρωτοσέλιδα, φωτογραφίες από συγκεντρώσεις της εποχής με χαρακτηριστικά συνθήματα ακόμα και γελοιογραφίες καταφέρνουν να δείξουν την αθέατη όψη της εκλογικής αναμέτρησης.


Ψηφοδέλτια κομμάτων από διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και αντικείμενα που παρουσιάζονται και αφορούν το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 για το πολίτευμα. Φιλοξενούνται έντυπα, φυλλάδια αλλά και αναμνηστικά αντικείμενα, όπως ποτήρια με τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο και τη σύζυγό του Άννα-Μαρία που κυκλοφόρησαν λίγο πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Από την έκθεση δε θα μπορούσαν να λείπουν και ντοκουμέντα που αφορούν στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

Η έκθεση που προετοίμασαν η Βιβλιοθήκη και το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα ανοίξει τις πόρτες της για οργανωμένες επισκέψεις τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα στο περιστύλιο θα παρουσιάζεται η πνευματική και πολιτιστική δημιουργία της εποχής. Τον Νοέμβριο θα εγκαινιαστεί μια ακόμα έκθεση με θέμα τη δικτατορία.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr