16 Ιούλιος 2014, 11:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:15

Λουκέτο στα εργοστάσια ζάχαρης Σερρών και Ορεστιάδας

  • Λουκέτο στα εργοστάσια ζάχαρης Σερρών και Ορεστιάδας

Χάνονται 170 θέσεις εργασίας – σε απόγνωση οι αγρότες που καλλιεργούσαν ζαχαρότευτλα

Τέλος εποχής για μια από τις πιο κραταιές βιομηχανίες στη βόρεια Ελλάδα βάζει η απόφαση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να διακόψει οριστικά τη λειτουργία των εργοστασίων της σε Σέρρες και Ορεστιάδα.

Στη γραμμή του σχεδίου αναδιάρθρωσης που ακολουθεί η διοίκηση της εταιρείας αποφασίστηκε να μείνει ανοιχτή μόνο η μονάδα στο Πλατύ Ημαθίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι 170 εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι ο μόνος τρόπος να μείνουν ανοιχτές οι δυο μονάδες ήταν να υποστούν μειώσεις της τάξης του 50% καθώς η λειτουργία των δυο ζαχαρουργείων συνεπάγεται κόστος 9 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ Χριστόδουλος Βαρκάκης ανέφερε ότι το πιο πιθανό είναι να δοθούν κίνητρα απομάκρυνσης ενώ κάποιοι από τους εργαζόμενους ίσως απορροφηθούν από τη μονάδα της Ημαθίας.

Αυτό στο οποίο, όμως, δεν έχει δοθεί απάντηση είναι το τι θα γίνει με τους αγρότες της περιοχής οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι παραγωγοί ζαχαρότευτλων. «Η διοίκηση εδώ και χρόνια προσπαθεί να πουλήσει το εργοστάσια και έχει μετατρέψει τη Βιομηχανία από παραγωγική εταιρεία σε εμπορική εταιρεία απαξιώνοντας τους αγρότες», δήλωσε στο ρ/σ Κόκκινο ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Βαγγέλης Μπιμπισίδης.

Παραιτήσεις ζητούν οι εργαζόμενοι


Σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι των δυο εργοστασίων κατηγορούν τη συγκυβέρνηση για εγκληματική ενέργεια σε βάρος των ακριτικών νομών Έβρου και Σερρών. Ζητούν, δε, τις παραιτήσεις των βουλευτών «ως ύστατη αντίδραση στο έγκλημα που συντελείται», όπως γράφουν χαρακτηριστικά.

Πριν από λίγες ημέρες παραγωγικοί φορείς του νομού Σερρών είχαν στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας του ότι το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης σημαίνει και κλείσιμο της τελευταίας μεγάλης αγροτικής, και όχι μόνο βιομηχανικής, μονάδας του νομού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πέντε μονάδες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Λάρισα, Ξάνθη, Σέρρες και Ορεστιάδα, πλέον εν λειτουργία θα είναι μόνο η μονάδα της Ημαθίας.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr