15 Ιούλιος 2014, 15:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:04

Νεκρή 9χρονη από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο

  • Νεκρή 9χρονη από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο

«Πολύ σπάνιο κρούσμα» λένε οι αρχές στις ΗΠΑ

Πανικό έχει σπείρει στις ΗΠΑ και όχι μόνο, η είδηση του θανάτου της 9χρονης κόρης Χάλι Γιαστ από την αμοιβάδα naegleria fowleri που κατατρώει τον εγκέφαλο και αναπτύσσεται στο γλυκό νερό. Ίσως για αυτό οι γονείς της άτυχης αθλήτριας του θαλάσσιου σκι, λίγες ώρες μετά την κηδεία της, έκαναν δηλώσεις σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν την ανησυχία του κόσμου.

«Η πολυαγαπημένη μας κόρη Χάλι, αγαπούσε τη ζωή και λάτρευε να παίζει με το νερό. Η ζωή της χάθηκε από μια σπάνια αμοιβάδα που αναπτύσσεται σε πολλά μέρη με γλυκό νερό. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι αυτό το τραγικό γεγονός είναι πολύ, πολύ σπάνιο και δεν είναι κάτι με το οποίο πρέπει να φοβόμαστε» είπε ο πατέρας της Σον Γιαστ, έχοντας δίπλα του τη σύζυγο του Τζένι και τα παιδιά τους.

Η naegleria fowleri «μπαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό από τη μύτη και προχωράει στο κεντρικό νευρικό σύστημα, με τελικό προορισμό τον εγκέφαλο» είπε ο Δρ. Γουίλιαμ Σκάφνερ, από το Ιατρική Σχολή Vanderbilt. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από πέντε μέρες και είναι πονοκέφαλος, πυρετός, ναυτία και εμετοί.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι «παραμένει άγνωστο γιατί κάποια άτομα μολύνονται από την naegleria fowleri ενώ εκατομμύρια άλλα εκτίθενται στα θερμά γλυκά νερά κάθε χρόνο χωρίς να πάθουν κάτι. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια μόλυνση».
Οι υπηρεσίες υγείας του Κάνσας συμβούλευσαν πάντως τους λουόμενους να χρησιμοποιούν κλιπ μύτης όταν κολυμπούν σε γλυκά νερά και να κρατούν το κεφάλι τους έξω από το νερό.

Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν προσβληθεί από την αμοιβάδα 130 άτομα, από τα οποία μόνο τρία έχουν επιζήσει.

Τμήμα Σύνταξης pontos-news.gr