15 Ιούλιος 2014, 12:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:04

Εκατοντάδες νεκροί στη Γάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

  • Εκατοντάδες νεκροί στη Γάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Από την ώρα που θα ηχήσουν οι σειρήνες ο κόσμος έχει 15 δευτερόλεπτα να κρυφτεί

Το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται, την ώρα που γίνονται προσπάθειες για έναρξη «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση της Αίγυπτου.

Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 194, ενώ 1.400 είναι οι τραυματίες και 17.000 εκείνοι που για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς ζήτησαν καταφύγιο σε 20 σχολεία της Γάζας. Περίπου 1.000 είναι οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων και δεκάδες οι κατεστραμμένοι χώροι που παλαιότερα στέγαζαν κλινικές και σχολεία.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή κάνουν λόγο για 10 βομβιστικές επιθέσεις την ώρα! Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη στιγμή που θα ηχήσουν οι σειρήνες οι άνθρωποι στη Γάζα έχουν μόλις 15 δευτερόλεπτα για να βρουν καταφύγιο.

Μόνο χθες το βράδυ και λίγες ώρες πριν να λήξει το τελεσίγραφο της Αιγύπτου για την αποδοχή ή όχι της πρότασης της για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει 25 επιθέσεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλει ότι η ένταση των βομβαρδισμών της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» (Protective Edge) καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη τη μετακίνηση προς τη Γάζα.

Απροειδοποίητες επιθέσεις

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης φυλλαδίων ή της αποστολής μηνυμάτων για να προειδοποιήσει τους πολίτες για τις επικείμενες επιθέσεις. Ωστόσο ο Νίκολας Παλαρούς, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα σημειώνει ότι «τις πρώτες μέρες, λάμβαναν μήνυμα στο κινητό τους που τους προειδοποιούσε για την επίθεση, αλλά αυτό πλέον δεν συμβαίνει συστηματικά».

Σε κάθε περίπτωση, «δεν είναι αρκετά όλα αυτά που γίνονται για να προειδοποιηθεί ο πληθυσμός» είπε ο Γενικός Επίτροπος της UNWRA, Πιερ Κράχενμπουλ, υπογραμμίζοντας πως οι επιθέσεις αντίκεινται στη διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία.

Η κατάσταση είναι τραγική για τον πληθυσμό. Ρεύμα υπάρχει πέντε έως οκτώ ώρες ημερησίως, έχει διαπιστωθεί έλλειψη καθαρού νερού, έχουν αρχίσει να εκλείπουν βασικά αγαθά και σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα.

Στο «τραπέζι» πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Και ενώ οι άμαχοι στη Γάζα έχουν αρχίσει να χάνουν τις ελπίδες τους, το Ισραήλ είπε «ναι» στην πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός, αλλά όχι η Χαμάς και η ένοπλη πτέρυγα της, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ.

«Εάν το περιεχόμενο της πρότασης είναι ακριβές, πρόκειται για παράδοση όπλων και την απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Η μάχη μας κατά του εχθρού θα ενταθεί» ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση της η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, λίγο μετά την έγκριση της πρότασης του Καϊρου από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο μόνος τρόπος για να αποδεχθούν την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με πηγές στη Χαμάς, είναι να απελευθερώσει το Ισραήλ φυλακισμένους και να συνεργαστεί με την Αίγυπτο για την άρση των οικονομικών κυρώσεων στη Γάζα. Πάντως ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, λέγοντας πως «ίσως τις επόμενες 12-24 ώρες δούμε κάποιες πραγματικές ενδείξεις για πιθανή κατάπαυση του πυρός». 

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, Κέβιν Κόνολι μετέδωσε ότι η το περιεχόμενο της πρότασης δεν αποτέλεσε έκπληξη. Εξάλλου, είπε, κάτι τέτοιο συνήθως είναι ευκολότερος τρόπος για να βρεθεί διέξοδος στην κρίση.

Το σχέδιο που προτείνει η Αίγυπτο είναι η κατάπαυση του πυρός και από τις δυο πλευρές στη Γάζα, το άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων μόλις σταθεροποιηθεί η ασφάλεια στην περιοχή και η έναρξη των διμερών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι εξελίξεις πρόλαβαν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος αποφάσισε να αναβάλει το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή και να δώσει στους Αιγύπτιους χώρο για να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Τμήμα Σύνταξης pontos-news.gr