12 Ιούλιος 2014, 09:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:04

Οι άνδρες απόψε θα χάσουν τον ύπνο τους

  • Οι άνδρες απόψε θα χάσουν τον ύπνο τους

Έρχεται η πρώτη από τις τρεις σούπερ πανσελήνους που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο φετεινό καλοκαίρι.

Η δεύτερη θα είναι στις 10 Αυγούστου, όταν θα υπάρξει η μεγαλύτερη και λαμπρότερη πανσέληνος του χρόνου καθώς η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή της από τη Γη, και θα ακολουθήσει η τρίτη στις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι πανσέληνοι διαφέρουν σε μέγεθος και φωτεινότητα, επειδή η τροχιά του δορυφόρου μας γύρω από τον πλανήτη μας είναι ελλειπτική κι έτσι το φεγγάρι πότε βρίσκεται πιο κοντά και πότε πιο μακριά.

Στο περίγειο - το κοντινότερο σημείο από τη Γη - η Σελήνη βρίσκεται περίπου 50.000 χιλιόμετα πλησιέστερα από ό,τι στο απόγειο (το πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της), καθώς η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται μεταξύ των 356.500 και των 406.500 χιλιομέτρων.

Γιατί οι άνδρες κοιμούνται λιγότερο

Μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την πανάρχαια πεποίθηση ότι το «γεμάτο» φεγγάρι αναστατώνει τους ανθρώπους. Σύμφωνα με αυτήν κάθε φορά που έχει πανσέληνο οι άνθρωποι -και ιδιαίτερα οι άνδρες- χάνουν κατά μέσο όρο 25 λεπτά από τον ύπνο τους.

Οι ερευνητές της ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ με επικεφαλής τον Μάικλ Σμιθ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», μελέτησαν στο εργαστήριο 47 υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι όταν υπάρχει πανσέληνος οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν περισσότερο από άλλα βράδια.

Οι Σουηδοί επιστήμονες αποδίδουν την επιρροή της πανσελήνου στο γεγονός ότι στη διάρκειά της ο εγκεφαλικός φλοιός γίνεται πιο ευαίσθητος στα εξωτερικά ερεθίσματα και - όπως υποστηρίζουν- η επίδραση αυτή είναι σαφώς πιο έντονη στους άνδρες.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr