2 Ιούλιος 2014, 10:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:05

Παρχάρ' αέρα εφύσεσεν! Ολοκληρώθηκε το 6ο Λάλεμαν Παρχαρομάνας. Βίντεο

  • Παρχάρ' αέρα εφύσεσεν! Ολοκληρώθηκε το 6ο Λάλεμαν Παρχαρομάνας. Βίντεο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια χρονιά, από την Έυξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης», το 6ο Λάλεμαν Παρχαρομάνας στις 29 Ιουνίου στο Κατσιμίδη.

Κόσμος έσπευσε να αναβιώσει το Ποντιακό έθιμο των Παρχαρίων. Το έθιμο που κρατάει τις ρίζες από την αρχαιότητα και υμνεί τον ρόλο της γυναίκας - μάνας (Παρχαρομάνα), της γυναίκας δηλαδή που φέρνει τον κόσμο σε επαφή με την φύση. Η γυναίκα αυτή (Παρχαρομάνα) ζούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στα παρχάρια, που εκτείνονταν στα οροπέδια και τις πλαγιές των Ποντιακών Άλπεων σε υψόμετρα από 1500 μέχρι και 2500 μέτρα συνήθως. Έτσι αποκτούσε ικανότητα στην οργάνωση και διοίκηση των παρχαρίων.

Εκτός από τα δικά της ζώα αναλάμβανε και των γειτόνων και συγχωριανών. Το επάγγελμά της ήταν πολύ σκληρό αλλά και επικερδές. Πάλευε με τα στοιχεία της φύσης, διατρέχοντας φυσικούς άλλα και ηθικούς κινδύνους, αφού η απρόοπτη εμφάνιση Τούρκων μπορούσε να της δημιουργήσει προβλήματα.

Η παρχαρομάνα ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας μέσα στη φύση κι η παραμονή της στα παρχάρια ξεκινούσε από το Φλεβάρη και τελείωνε τον Οκτώβρη. Η άνοδος στα βουνά είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και γινόταν με συνοδεία ογρανοπαικτών. Με τον ίδιο τρόπο γινόταν και η επιστροφή.

Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που κράτησαν συντροφιά στον κόσμο, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της διασκέδασης στα ύψη, ανάμεσα τους ήταν οι: Παρχαρίδης Α., Πουτακίδης Κ., Τσιλικίδης Γ., Ατματζίδης Γ., Αθανασιάδης Χ. και Παπαδόπουλος Κ., Μαυρίδης Ν., Παρασκευόπουλος Β., Τριανταφυλλίδης Ν. και ο Σασαρίδης Δ. Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησαν όλα τα χορευτικά τμήματα της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης» που με τις παραδοσιακές φορεσιές και το πάθος των παιδιών ταξίδεψε το κοινό στον αλησμόνητο Πόντο. Φυσικά μετά η τεράστια πίστα που είχε στηθεί δόθηκε στον κόσμο που χόρεψε υπό τους ήχους της ποντιακή λύρας και των τραγουδιστών μέχρι αργά.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο παρακάτω.

Τμήμα σύνταξης

Pontos-News.Gr


Οι φωτογραφίες είναι από το eleftherovima.wordpress.com

Gallery