9 Ιούνιος 2014, 12:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:09

Μνημόσυνο στη μνήμη της «Γιαγιάς όλων των Ποντίων», Σάνο Χάλο

  • Το συγκινητικό ποίημα της Thea Halo στη μνήμη της μητέρας της

Μνημόσυνο στη μνήμη της «Γιαγιάς όλων των Ποντίων», Σάνο Χάλο

Στις 29 Απριλίου έφυγε από την ζωή σε βαθύ γήρας, σε ηλικία 105 ετών, η Σάνο Χάλο (Ευθυμία Βαρυτιμίδου του Χαραλάμπους, σύζυγος Αβραάμ Χάλο), η αποκαλούμενη Γιαγιά όλων των Ποντίων και Αρχόντισσα του Πόντου. Η μαρτυρία της οποίας έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο την Γενοκτονία των Ποντίων.

Η Σάνο Χάλο με την προσωπική της μαρτυρία για τα πάθη που είχε υποστεί πριν 90 χρόνια στη γενέτειρα της, στον Πόντο, όπως αυτές καταγράφηκαν από τη κόρη της, Θία Χάλο (
Thea Halo) στο βιβλίο «Not Even My Name» («Ούτε Καν το Όνομα Μου»), πρόβαλε σε όλο τον κόσμο το μείζον εθνικό ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και γενικότερα όλων των χριστιανικών λαών της τότε παραπαίουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Μνημόσυνο στην μνήμη της θρυλικής γιαγιάς του Πόντου θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου 2014 στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα προσφερθεί καφές και το γλύκισμα που δίνεται εις μνήμη των νεκρών, τα κόλλυβα, στον Σύλλογο Ποντίων Νέας Υόρκης "Οι Κομνηνοί".

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr