19 Απρίλιος 2014, 09:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:20

Μεγάλο Σάββατο. Όλες οι προετοιμασίες για την Ανάσταση στον Πόντο

  • Μεγάλο Σάββατο στον Πόντο – Με καθαρή την ψυχή τους οι Πόντιοι περιμένουν την Ανάσταση

Στον Πόντο το Μεγάλο Σάββατο, αποτελούσε ημέρα προετοιμασίας για την Ανάσταση του Κυρίου.

Επειδή η Ανάσταση γινόταν μετά τις δύο τα ξημερώματα, έτρωγαν ελαφρά το βράδυ (πλακίν με τ'αβλούκα, κορκοτέναν, σιρβάν κτλ.) και κοιμούνταν νωρίς για να μπορέσουν να ξυπνήσουν εύκολα.

Τα ρούχα περίμεναν τα μέλη της οικογένειας καθαρά και φροντισμένα. Όλοι όφειλαν να φορέσουν τα καλύτερά τους, για να φανεί ο πανηγυρικός χαρακτήρας της γιορτής. Εξυπακούεται ότι ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα τ' αντρόγυνα απέφευγαν τους καβγάδες και τις προστριβές κι οι μάνες πρόσεχαν πώς μιλούσαν στα παιδιά τους, για να μη κολατίγουνταν (να μην κολαστούν).

Στις πόλεις και όπου αλλού απαγορεύονταν οι κωδωνοκρουσίες, οι χριστιανοί ειδιποιούνταν τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου να πάνε στις εκκλησίες από τον ζαγκότσον, που ερχόταν και χτυπούσε τις πόρτες των σπιτιών. Σε ορισμένες περιοχές, όμως, π.χ. στη Σάντα, χτυπούσαν κανονικά οι καμπάνες.

Οι άντρες φορούσαν ποτίνα, σαάκ παλτόν, με κατιφεδέναν γιαχάν. Οι γυναίκες ζουπούνας, μεταξωτά φοτάδας, λαχόρ', κοντογούνα, σαλβάρα, λουστρίνα κουντούρας. Στο κεφάλι, την τάπλαν με τα φουλιρία. Πάνω σα καμίσα χρυσή αλυσίδα με την ώραν. Φυσικά, η ενδυμασία αυτή συνηθιζόταν στις μεγάλες πόλεις και από τις γυναίκες των εύπορων οικογενειών.

Το Χριστός Ανέστη, που έλεγε ο παπάς, πάντοτε συνοδευόταν από τον ήχο που έβγαζαν τα πιστόφα, τα ρεβόλα και τ' άλλα όπλα που βροντούσαν, για να διαλαλήσουν το ότι αναστήθηκε ο Χριστός.

Η Ανάσταση γινόταν τα λίγο πριν ξημερώσει. Μετά τις 2.00, με το πρώτο λάλημα του πετεινού χτυπούσε η καμπάνα. Όλο το χωριό πήγαινε στην εκκλησία προτού ξημερώσει ο παπάς έλεγε το Χριστός Ανέστη. Μετά τις 4.00 γινόταν η λειτουργία. Όποιοι ήθελαν κάθονταν μέχρι το τέλος και οι άλλοι φεύγανε για τα σπίτια τους.

Τα παιδιά στο προαύλιο τσούγκριζαν τ'αυγά. Το τσούγκρισμα διαρκούσε και τις τρεις ημέρες του Πάσχα. Την πρώτη μέρα τσούγκριζαν με το μυτίν, τη δεύτερη με τον κώλον και την Τρίτη με την κοιλίαν.

Μετά από τη μετάληψη που γινόταν λίγο πριν χαράξει και την απόλυση της εκκλησίας, επέστρεφαν στο σπίτι οικογενειακώς, προσπαθώντας να διατηρήσουν το φως της λαμπάδας, για ν' ανάψουν μ' αυτό την καντήλα.

Συχνά προσκαλούσαν στο σπίτι συγγενείς ή φίλους, για να φάνε μαζί. Το τραπέζι ήταν γεμάτο φαγώσιμα και το φαγοπότι συνεχιζόταν και την ημέρα του Πάσχα.

Ακόμη και στις μέρες μας, οι εκκλησίες που τηρούν το παλαιό ημερολόγιο και εκκλησιάζονται πολλοί Πόντιοι, κάνουν Ανάσταση με την χειμερινή ώρα, δηλαδή στη 1.00 π.μ.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr